Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВОЗНАВСТВО / T 5.Цивльне п.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
450.56 Кб
Скачать

3. Цивільні процесуальні правовідносиии

Під час розгляду цивільної справи особи вступають у суспільні відносини, які регулюються цивільним процесуальним правом, a тому отримали назву цивільних процесуальних правовідносин.

Цивільні процесуальні правовідносини мають свою внутрішню структуру та складаються з трьох елементів: суб'єктів, об'єкта і змісту.

Суб'єкти — це учасники цивільних процесуальних правовідносин, носії цивільних процесуальних прав та обов'язків.

Усі суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин наділені різними процесуальним правами та обов'язками, мають не однакову заінтересованість у справі, тому їх поділяють на кілька груп:

  1. суд. За загальним правилом, у процесуальних правовідносинах одним із суб'єктів завжди є суд. Так, цивільні справи в судах першої інстанції розглядаються одноособово суддею, який є головуючим і діє від імені суду. У деяких установлених законом випадках такі справи розглядаються колегією в складі одного судді і двох народних засідателів, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді. У судах апеляційної інстанції цивільні справи розглядаються колегією у складі трьох суддів, а в суді касаційної інстанції - п'яти суддів тощо;

  2. особи, які беруть участь у справі - суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин, які мають юридичну заінтересованість. Заінтересованість особи може бути матеріально-правовою та (або) процесуальною.

У справах позовного провадження особами, які беруть участь у справі, є сторони, треті особи, представники сторін та третіх осіб.

Сторонами є заінтересовані особи, між якими виник матеріально-правовий спір, що розглядається і вирішується у порядку позовного провадження. Сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач. Вони є основними особами, які беруть участь у цивільній справі позовного провадження, без них неможливе виникнення самого цивільного судочинства.

Позивач - це особа, на захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод, чи інтересів якої відкрито позовне провадження у цивільній справі; а відповідач - це особа, яка на думку позивача порушила, не визнала або оспорила його права, свободи чи інтереси і тому притягується до участі у цивільній справі для відповіді за пред'явленими позовними вимогами.

Треті особи - це суб'єкти цивільних процесуальних правовідносин, які вступили в цивільну справу після відкриття в ній провадження для захисту своїх суб'єктивних прав чи охоронюваних законом інтересів, відмінних від прав й охоронюваних законом інтересів позивача та відповідача.

У справах наказного та окремого провадження особами, які беруть участь у справі, є заявники, інші заінтересовані особи, їх представники.

У цивільних справах також можуть брати участь органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб (Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, прокурор, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи України);

3) Інші учасники цивільного процесу, яких залежно від характеру участі їх у справі поділяють на дві підгрупи: особи, які сприяють ш'тп»г(і(ііігімік)оГн-тпвин справи (свідок, експерт, перекладач, спеціаліст г, и< інщ, яки надає правову допомогу) та особи, які сприяють іірііт-д'-ііііт гудоіюго розгляду справи (секретар судового засідання)

Другмм елементом цивільних процесуальних правовідносин є об'єкт, тобто те, із приводу чого ці правовідносини виникають, з приводу чого суб'єкти цивільних правовідносин вступають у такі відносини. Це можуть бути різноманітні матеріальні і нематеріальні блага, що задовольняють потреби суб'єктів.

Третім елементом цивільних процесуальних правовідносин є їх зміст. Його складають цивільні процесуальні права та обов'язки суб'єктів цивільних процесуальних правовідносин, що можуть реалізуватися у сфері процесуальних дій у сфері цивільиого судочинства.