Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТАТИСТИКА / МУ.заоч.(2012р).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
763.9 Кб
Скачать

Якісні показники

p - ціна одиниці продукції або одиниці товару;

z - собівартість одиниці продукції;

q - вироблення продукції в одиницю часу або на одного робітника

продуктивність праці);

t - витрати робочого часу (праці) на виробництво одиниці продукції

(трудомісткість одиниці продукції);

m - видаток сировини, матеріалу або палива даного виду на виробництво

одиниці продукції (питомий видаток);

y - урожайність сільськогосподарських культур;

f - фондовіддача;

з - заробітна плата.

Зведені індекси можуть бути побудовані шляхом агрегування (агрегатні) і шляхом усереднення індивідуальних індексів (середні).

При побудові зведених індексів об'ємних показників зважуванню слід проводити за базисним періодом, а в індексах якісних показників - зважуванню за звітними вагами.

;

Зведений індекс якісного показника дозволяє визначити економічний ефект від зміни цього якісного показника. Економічний ефект ((-) економія, (+) додаткові видатки) визначається як різниця між реальною і умовною величиною відповідного індексу. Так, індекс цін дозволяє визначити економію або додаткові видатки населення на придбання товарів від зміни цін:

або.

Індексний метод може бути використаний для аналізу впливу окремих чинників на зміну результативного показника (якщо між результативним і факторними показниками існує функціональний зв'язок). У статистичній практиці використовуються різноманітні способи для рішення цієї задачі, однак, найбільше застосування знаходить способ ізольованого впливу чинників (ланцюговий метод), для якого розрізняють два способи: різничний та індексний.

При ланцюговому способі (для випадку, коли результативний показник дорівнює добутку двох чинників, наприклад, для товарообороту -) абсолютний приріст за рахунок кожного чинника різничним способом визначається таким чином.

Приріст результативного показника за рахунок об'ємного чинника дорівнює приросту самого об'ємного чинника, помноженому на базисний рівень якісного чинника (). Приріст результативного показника за рахунок якісного чинника дорівнює приросту цього якісного чинника, помноженому на звітний рівень об'ємного чинника ().

При індексному способі ланцюгового методу абсолютний приріст результативного показника за рахунок об'ємного чинника дорівнює добутку результативного показника в базисному періоді на відносний приріст об'ємного чинника (); приріст же за рахунок якісного чинника дорівнює добутку результативного показника в базисному періоді на різніцю індексів числівника і знаменника розрахункової формули цього якісного показника ().

Завдання 5 передбачає побудову системи взаємозв’язаних індексів змінного складу, фіксованого (постійного) складу і структурних зрушень. Така система індексів може бути побудована для будь-якого середнього рівня якісного показника.

Так, для середньої ціни індекс змінного складу показує зміну середньої ціни в звітному періоді у порівнянні з базисним за рахунок зміни ціни по кожному ринку і за рахунок структурних зрушень в обсязі проданих товарів:

.

Індекс фіксованого (постійного) складу показує зміну середньої ціни в звітному періоді у порівнянні з базисним тільки за рахунок зміни ціни по кожному ринку при незмінній структурі сукупності:

.

Індекс структурних зрушень показує зміну середньої ціни в звітному періоді у порівнянні з базисним за рахунок структурних зрушень в об'ємному показнику, тобто за рахунок структурних зрушень в обсязі проданих товарів:

.

Індекси змінного складу, постійного складу і структурних зрушень між собою взаємозв’язані:.

Аналогічно будуються всі ці індекси для таких показників: середньої собівартості -, середньої продуктивності праці -, середньої трудомісткості -, тощо.