Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. П дприємницьке право.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
144.38 Кб
Скачать

1) Для юридичної особи.

Державний реєстратор зобов'язаний залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації юридичної особи, якщо:

документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації;

документи не відповідають вимогам, які встановлені частинами першою, другою, четвертою - сьомою статті 8 та частиною п'ятою статті 10 Закону від 15 травня 2003 р.

до державного реєстратора надійшло рішення суду щодо заборони у проведенні реєстраційних дій;

документи подані не в повному обсязі;

документи подано особою, яка не має на це повноважень.

2) Для фізичної особи – підприємця.

Державний реєстратор має право залишити без розгляду документи, які подані для проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця, якщо:

документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця;

документи не відповідають вимогам частин першої та другої статті 8 та частини п'ятої статті 10 Закону від 15 травня 2003 р.;

документи подані не у повному обсязі.

Про залишення документів без розгляду, засновнику або уповноваженій ним особі (або заявнику- фізичної особи - підприємця ) не пізніше наступного робочого дня з дати їх надходження державним реєстратором видаються (надсилається поштовим відправленням з описом вкладення) відповідне повідомлення із зазначенням підстав залишення документів без розгляду та документи, що подавалися для проведення державної реєстрації, відповідно до опису.

Далі державний реєстратор зобов'язаний перевірити документи на відсутність підстав для відмови у проведенні державної реєстрації суб’єкта підприємництва. Такі підстави передбачені ч. 1 ст. 27 та п.1. ст..44 Закону від 15 травня 2003 р.

1) Підставами для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи є:

невідповідність відомостей, які вказані в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації юридичної особи;

невідповідність установчих документів вимогам частини третьої статті 8 Закону від 15 травня 2003 р.;

порушення порядку створення юридичної особи, який встановлено законом, зокрема: наявність обмежень щодо вчинення засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженою ними особою юридичних дій, які встановлені абзацом четвертим частини другої статті 35 Закону від 15 травня 2003 р.; наявність в Єдиному державному реєстрі найменування, яке тотожне найменуванню юридичної особи, яка має намір зареєструватися тощо .

2) Підставами для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи - підприємця є:

невідповідність відомостей, які вказані у реєстраційній картці на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця, відомостям, які зазначені у документах, що подані для проведення державної реєстрації;

наявність обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом, щодо фізичної особи, яка має намір стати підприємцем;

наявність в Єдиному державному реєстрі запису, що заявник є підприємцем.

За наявності підстав для відмови у проведенні державної реєстрації юридичної особи (фізичної особи – підприємця) державний реєстратор зобов'язаний не пізніше трьох (двох робочих днів) з дати надходження документів для проведення державної реєстрації видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) засновнику або уповноваженій ним особі (заявнику) повідомлення про відмову в проведенні державної реєстрації із зазначенням підстав для такої відмови та документи, що подавалися для проведення державної реєстрації юридичної особи (фізичної особи – підприємця), відповідно до опису.

У разі відмови у проведенні державної реєстрації реєстраційний збір не повертається.

За відсутності підстав для відмови державний реєстратор повинен внести до реєстраційної картки ідентифікаційний код та внести до ЄДР запис про проведення державної реєстрації юридичної особи на підставі відомостей цієї реєстраційної картки (для фізичної особи - підприємця державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця на підставі відомостей реєстраційної картки).

Дата внесення до Єдиного державного реєстру запису про проведення державної реєстрації суб’єкта підприємництва є датою державної реєстрації такого суб’єкта. Строк державної реєстрації юридичної особи (фізичної особи –підприємця) не повинен перевищувати три(два) робочих дні з дати надходження документів. Не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації суб’єкта підприємництва державним реєстратором видається (надсилається поштовим відправленням) засновнику або уповноваженій ним особі один примірник оригіналу установчих документів з відміткою державного реєстратора про проведення державної реєстрації юридичної особи та виписка з Єдиного державного реєстру, (для фізичної особи –підприємця видається (надсилається) лише виписка).

Державний реєстратор у день державної реєстрації юридичної особи зобов'язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи. Підставою для взяття юридичної особи на облік в цих органах є надходження до них органів відомостей з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи.

Відносно фізичної особи – підприємця державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації такого підприємця зобов'язаний передати відповідним органам повідомлення про проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру та відомості з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця для взяття фізичної особи - підприємця на облік.

За проведення державної реєстрації юридичної особи (фізичної особи - підприємця) справляється реєстраційний збір у розмірі 10 (2) НМДГ .

Зазначимо, що відмова у проведенні державної реєстрації суб’єкта підприємництва може бути активною, коли вона супроводжується прямим повідомленням заявника, або пасивною, коли підтверджена фактом відсутності державної реєстрації у встановлений строк. Відмовою у проведенні державної реєстрації вважається також залишення документів без розгляду ( у разі коли: документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації; документи подані не в повному обсязі; документи подано особою, яка не має на це повноважень; документи не прошити не викладені державною мовою і т.і.) ч.11 ст. 24, ч. 5 ст. 42 Закону від 15 травня 2003 р.

За наявності підстав, відмову (активну, пасивну та залишення документів без розгляду) у проведенні державної реєстрації суб’єкта підприємництва може бути оскаржено у суді.

Зміна реєстраційних даних про суб’єкта підприємництва також потребує державної реєстрації. При цьому слід розрізняти:

  1. Внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі (наприклад, зміна прізвища, ім’я її керівника) (ст. 19 Закону);

  2. Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи (наприклад , у разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною організаційно - правової форми, форми власності, найменування юридичної особи, із зменшенням статутного фонду (статутного або складеного капіталу), складу засновників (учасників) юридичної особи (ст. ст. 29-31 Закону від 15 травня 2003 р. ).

  3. Державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу – підприємця (а саме змін щодо імені фізичної особи, місця її проживання, реєстраційного номера облікової картки платника податків або номера та серії паспорта громадянина України або паспортного документа іноземця фізичної особи, яка через свої релігійні або інші переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків).

Скасування (припинення) державної реєстрації може проводитися з двох підстав:

1) у добровільному порядку з власної ініціативи суб’єкта – на підставі його особистої заяви;

2) у примусовому порядку на підставі рішення суду, наприклад, у разі визнання недійсними або такими, що суперечать законодавству, установчих документів суб’єкта; здійснення суб’єктом діяльності, що суперечить закону

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]