Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Заняття №23-24.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Малюнок 3. Утворення фолікулярної кісти в яєчнику корови.

На такому гормональному фоні порушується ритм статевих циклів, що виражається в майже безперервному статевому збудженні (німфоманія). Наступним може бути дегенерація та атрофія стінки кісти, в зв’язку з чим її гормональна активність поступово втрачається. Це може призвести до зміни прояву німфоманії на анафродизію.

Під постійно напруженою дією естрогенів при фолікулярних кістах розвиваються гіперпластичні процеси в матці – кістозна гіперплазія маткових залоз, ендометріози. (мал. 4).

При ректальному дослідженні в одному або обох яєчниках знаходять туго флюктуюючі пухирці. Яєчник має вигляд кульки. Розміри його від грецького горіха до гусячого яйця. Вміст порожнини кісти уявляє собою гомогенний прозорий секрет.

Гістологічні зміни в яєчниках при фолікулярній кісті характеризуються слідуючим: яйцеклітина і яйценосний горбик відсутні, гранульозний шар в стінці кісти повністю зруйнований, внутрішній шар капсули товстий з ознаками дегенерації.

Малюнок 4. Зміни в ендометрій корови з кістозною дегенерацією фолікулів в яєчнику.

Клінічно можна спостерігати агресивність корів, неспокійну поведінку, знаходячись в череді такі корови постійно сплигують на інших. Потім знижується апетит та вгодованість, падає молочна продуктивність, молоко має гірко-солоний смак, а при кип’ятінні воно утворює згустки. Змінюється конституція внаслідок розслаблення крижо-сідничних зв’язок. У деяких корів виявляють ознаки вірілізму або утворюються впадини між хвостом і сідничними горбами. Статеві губи збільшені, набряклі, слизова оболонка вагіни, шийки матки гіперемійована.