Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шаламов Виктор Олегович1.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
460.87 Кб
Скачать

2.4.2. Вимоги до комплексних зовнішніх умов (субстрат, температура, живлення, світло, повітря, вода)

Повітря. Його температура, склад, вологість мають певне значення у створенні оптимальних умов для розвитку рослин. Гвоздика любить добрий повітрообмін. Тому особливо в період інтенсивного росту рослин, необхідно регулярно провітрювати, виключаючи зимові місяці з низькими температурам. Низька вологість повітря знижує фотосинтез, висока - затримує транспірацію і надходження елементів живлення до рослин. Оптимальна вологість повітря влітку 60-65 %, восени і навесні до 70, взимку до 60 %.

Полив взимку теплою водою (не нижче 15°С ) сприяє підтриманню більш високої температури грунту. В зимові місяці температура грунту для нормального росту рослин повинна становити 9-10°С. Влітку оптимальна вологість грунту на рівні 75- 80 % НВ забезпечує добрий ріст насаджень. Якщо рослини не пошкоджені іржею, то можна застосовувати випарне охолодження у найжаркіші години. Водоспоживання зростає у міру збільшення маси рослини і досягає максимуму . Хоча гвоздика дуже стійка проти високих концентрацій солей у субстраті, проте якість поліпшується у міру зниження кількості солей у ньому до 2-3 г на 1 л. Воду для поливу у зимові місяці слід підігрівати до 18-20°С, поливати холодною водою (5-6°С) взимку та влітку (нижче 10°С) не дозволяється. В осінньо-зимово-весняний період поливають у першій половині дня.

Температура дуже впливає на ріст і розвиток рослин на всіх етапах. Деякі сорти не утворюють суцвіть в умовах коротких днів за температури вище 35 °С чи нижче 10 °С. Оптимальна температура за добрих умов освітлення - 16 - 25 °С, за хмарної погоди - 16-20 °С, сонячної - до 25 °С, уночі - 16 - 17 °С. У зимових умовах цілодобова температура 16 °С оптимальна, у сонячні години до 18 °С. За реакцією рослин на температурні умови вирощування хризантеми, особливо в період генеративного розвитку, поділяють на три групи:

Перша - теплолюбні сорти. На всіх етапах росту вимагають температури вище 16 °С, а за 25 °С характеризуються нормальним швидким ростом і розвитком. Від часу видимого бутона їх можна вирощувати й за дещо нижчих температур (13 - 15 °С).

Друга - нейтральні сорти. Можуть закладати генеративні органи за температури 10-27 °С, але оптимум за 16 °С.

Третя - низькотемпературні сорти. Під час генеративної фази потрібна температура 10 - 15 °С. Подальша - 15-17 °С,але не вище.

У період цвітіння дещо нижча температура (13 - 15 °С) сприяє інтенсивнішому забарвленню рожевих та бронзових сортів,білі сорти іноді рожевіють, а жовті набувають бронзового забарвлення. Під час зберігання маточників хризантем оптимальна температура 3 - 5 °С за повного освітлення.Після періоду верналізації (період низьких температур), в міру відростання нових пагонів, температуру підвищують до 10 - 12

Повітря. Достатній повітрообмін - умова сильного росту й хорошого фітосатарного стану хризантем у теплицях. У густих тепличних посадках доброю облистненістю за високої вологості повітря створюються оптимальні умови для розвитку грибних хвороб. Допустима відносна вологість повітря до цвітіння має бути не вище 80 %, а від часу забарвлення бутонів - до 70%. Не можна знижувати вологість повітря менше 50 - 55 %. Тривала висока вологість повітря зменшує транспірацію й доступ елементів живлення в рослини, сприяє пожовтінню нижніх листків за рахунок відпливу поживних речовин до верхівок пагонів. Інтенсивна вентиляція дуже важлива на всіх етапах вирощування. Восени її сполучають з підігрівом теплиць. Підживлення вуглекислотою позитивно впливає на ріст і особливо якість квіткової продукції.

Вода. Хризантеми (Сhгуsаnthеmum) - швидкоростучі рослини з великою вегетативною масою. Вони вимогливі до водозабезпечення, особливо в періоди активного росту й підготовки до цвітіння. Тому їх необхідно регулярно поливати й на мінеральних ґрунтах підтримувати в ґрунті вологість на рівні 70 - 80 %. Тривале низьке водозабезпечення в період закладання генеративних органів дещо затримує їх формування. Підвищення концентрації ґрунтового розчину в зв'язку з низькою водозабезпеченістю ґрунту сприяє зменшенню темпів росту, надходженню елементів живлення до рослини, ушкодженню кореневих волосків хоча хризантема є солевитривалою культурою. Тривале перезволоження ґрунту також сприяє відмиранню коренів, пожовтінню рослин і появі хлорозу на листках. Норми й частота поливу залежить від механічного складу ґрунтів, їх щільності,органічної частини. Взимку й пізно восени водоспоживання менше, ніж улітку. На великих площах застосовують механізований нижній полив, після якого теплиці треба ретельно провітрювати.

3. Рекомендовані сорти для вирощування в украіні ХРИЗАНТЕМА (Сhгуsаnthеmum) Кримсон Роб. Суцвіття двокольорове: темно-червоне, золотисто-жовте, діаметром до 15 см. Висота рослини 80- 120 см. Листя середнє, темно-зелене. Цвітіння - жовтень - початок листопада. Розмножується добре.

Луйона. Суцвіття жовте, діаметром до 20 см. Висота рослини 100 - 120 см. Листя не велике, рідко розташоване на квітконосі. Цвітіння - листопад -грудень. Стійкий до хвороб і шкідників. Добре розмножується.

Спайдер. Суцвіття біле, діаметром до 20 см. Листя невелике. Висота рослин 110 - 130 см. Квітне у листопаді. Стійкий до хвороб і шкідників. Розмножується добре.

Стерлинг. Суцвіття біле, діаметром до 15 см, напівкулясте. Висота рослин до 100 см. Листя велике, зелене. Цвітіння - листопад - грудень. Стійкий до хвороб і шкідників. Розмножується добре.

Гвоздика Червоні з різними відтінками основного забарвлення: Вільям Сім (William Sim), Дон С'єрра (Don Sierra), Дон Діабло (Don Diablo) , Дипломат (Diplomate), Жокер (Joker), Ромео (Romeo), Ред Саманта (Red Samanta), Ред Сім (Red Sim), Саломе (Salome), Сканія (Scania), Танга (Tanga), Шокінг Пінк Сім (Chocking Pink Sim), Ванесс (Wanesse) - квітки лілово-червоні.

Рожеві з різними відтінками основного забарвлення: Антарес (Antares), Ваня (Vania), Дасті (Dusty), Доріс (Doris), Катя (Katia), Кеферс Черрі Сім (Kefer's Cherri Sim), Каралис (Caralis), Кроулі Пінк Сім (Crowley Pink Sim), Ледді Сім (Laddie Sim), Лена (Lena), Ля Рев (La Reve), Лінда (Linda), Нора (Nora), Пінк Дасті (Pink Dusty), Портрайт (Portrait), Соана (Soana), Фламінго (Flamingo).

Рожево-лілові - Саша (Sacha), Жасміна (Jasmina), Орхід б'юті (Orchid Beauty).

Білі з різними відтінками забарвлення: Аляска (Alaska), Вірджинія (Virginie), Колетта (Coletta), Колорадо (Сollorado), Моуді (Мoudi), Поларис (Polaris), Уайт Сім (White Sim), Уайт Сканія (White Scania), Уайт С'єрра (White Sierra).

Жовті з різними відтінками основного забарвлення: Геліос (Helios), Йеллоу Дасті (Yellow Dusty), Йєллоу Сім (Yellow Sim), Клер Йєллоу Сім (Clear Yellow Sim), Паллас (Раllas).

Оранжеві з різними відтінками основного забарвлення: Мандарин (Mandarin), Сансет Сім (Sunset Sim), Танжерин (Tangarine).

Двоколірні (з білими або червоними рисками по основному забарвленню): Артур Сім (Arthur Sim), Боббі (Воbby), Дацлер (Dazzler), Джі Ай Сім (G. J. Sim), Лоліта (Lolita), Пінк Дайамонд (Ріnk Diamond), Ред Дайамонд (Red Diamond), Скайлінер. (Skyliner), Спаркл (Sparkle), Тотем (Totem), Есперанс (Esperance).

Багатоквіткові (мініатюрні) гвоздики: Данило (Danilo), Мініквін (Miniqween), Осіріс (Оsiris), Сем'с Прайд (Sams Pride), Тоні (Тоnу), Уайт (White), Елеганс (Еlegans), Ексквізіт (Exqvisite) тощо.

Виведені сорти з підвищеною стійкістю проти судинного фузаріозу: Амапола (Аmapola) - червоний, Антарес (Аntares) - рожевий, Майелла (Maiella) - кремовий, Паллас (Раllas) - жовтий тощо 4. Шкідники та хвороби культури і заходи захисту від шкідливих організмів 4.1. Видовий склад шкідників, заподіяна шкода та заходи з обмеження чисельності

Попелиця (Aphidoidea)

Головним шкідником хризантем є попелиця. При цьому люблять селитися на хризантемах кілька видів цього шкідливого комахи. Найчастіше зустрічається бура попелиця. Колонії попелиці зазвичай розташовуються на нижній стороні листя і бутонів. Як дорослі особини, так і личинки висмоктують з рослини сік, тим самим виснажують його, уповільнюють зростання, а при сильному ураженні можуть призвести до повного усихання кущика. До всього іншого попелиця небезпечна тим, що може бути переносником різних вірусних захворювань.

Якщо поразка хризантеми попелиць не надто сильне, тобто спостерігаються поодинокі колонії комахи , можна обмежитися таким процедурами як зріз пошкоджених листя і змив попелиці водою. При більш серйозному ураженні рослин не обійтися без обробки спеціальними препаратами. Серед таких варто згадати Актеллік, БИ- 58, Актара, Каліпсо, Конфідор, Фитоверм, Моспилан. Для поліпшення ефекту (тобто для прилипання) непогано було б додати в розчин звичайне господарське мило. На 10 л води достатньо 40 г мила. Хризантемний нематода (Aphelenchoides ritzemabosi)

Цей шкідник представляє собою нітеподобного борошнистого хробака. Розміри нематоди настільки малі, що неозброєним поглядом побачити її дуже складно. Про поразку рослини нематодами можна судити за наступними характерними ознаками: між жилками листа з'являються білі мозаїчні плями, які надалі темніють, набуваючи коричневий окрас. Уражені листки скручуються, засихають і обсипаються. Подібні сумні симптоми з'являються спочатку на нижніх листках куща, потім переходять на верхні . Позначається захворювання і на цвітінні: уражені квіткові бруньки дають потворні суцвіття, а потім теж всихають. Рідкісні бутони утворюються тільки в тих місцях, куди черв'як ще не добрався.

Слід мати на увазі, що захворювання поширюється разом з рясною росою, з неякісною водою. Можливе зараження через грунт. Наприклад, при розмноженні хризантеми живцями, взятими з хворого куща. На зимівлю нематода ховається в грунті або надземної частини рослин.

З метою профілактики перед посадкою і під час осінньої викопування кущі хризантем слід обприскати розчином фосфаміду. Розчин готується в розрахунку 10 г препарату на 10 л води. Для розмноження доцільно використовувати живці тільки здорових рослин.

Хворі кущі хризантем необхідно спалювати. Грунт неодмінно обробляється парою або знезаражується розчином формаліну.

Луговий клоп (Lygus pratensis)

Луговий клоп висмоктує з рослини клітинний сік, що позначається на зовнішньому вигляді листя, бутонів і суцвіть. Зокрема судити про поразку рослини даними шкідником можна по белесоватим плямам на листках. Через деякий час листя буріють і засихають, бутони не розпускаються, а суцвіття формуються з деформованими пелюстками. Клоп зимує на рослинних рештках.

Заходи профілактики передбачають обробку кущів розчином фосфаміду (на 10 л береться 10 г речовини).

У разі поразки хризантеми луговим клопом застосовують ті ж препарати, що і для боротьби з попелицею. Непогані результати, на думку багатьох садівників, дає народний метод: кущ обприскується розчином дитячого шампуню (1 чайна ложка на 10 л води). Обробку рослин потрібно проводити вранці, коли прохолодно і клопи малорухливі.

Трипс (лат. Thysanoptera)

При нападі трипса листя хризантеми покриваються білими і жовтуватими плямами, викривляються. Нерідко пошкоджуються і суцвіття, які втрачають свою декоративність.

У боротьбі з шкідником можна застосувати обприскування такими препаратами як Актеллік, Бі- 2, деррисом.

Личинки хруща (лат. Melolontha)

Личинки хруща, в народі більш відомого як Хробак, люблять ласувати країнами хризантем. Як наслідок - кущ гине.

У боротьбі з комахами-шкідниками слід застосувати ісектіцід Базудин.

Cлинява пенніца (Hyalesthes obsoletus)

Даний шкідник нападає на хризантеми в теплицях. Він селиться на пагонах рослини , прикриваючись шаром пінистої маси. Слинява пенніц висмоктує з хризантеми сік, що призводить до появи жовтих плям на листках і пошкодження суцвіть.

Боротися з шкідником допоможуть Конфідор, Фитоверм, Фуфан.

Шкідники гвоздики

Листовий мінер. (Phyllonorycter ) На листках з'являються дрібні жовті проколи , пізніше - світлі ходи шкідників. Світло- коричневі лялечки мінерів лежать на листі і потім падають на землю.

Заходи боротьби та профілактики: При купівлі розсади ретельно огляньте рослини на предмет шкідників. Уражені рослини відразу видаляють, поки з лялечок не вийшли комахи. Можна використовувати препарати Актеллік, Карбофос, Фуфанон.

Ярова муха. (Phorbia)

Пагони в центрі куща стають мато -во - сірими і в'ялими; вони засихають і згнивають. Всередині стебел прогризають ходи білі личинки 5-8 мм завдовжки.

Заходи боротьби та профілактики: Рихлить грунт навколо рослин після відмирання листя. З хімічних засобів можна спробувати препарати Мухоїд, Медветокс, Землин, Карате Зеон, Тютюновий пил, Табазол, Актара .

Трипси. (лат. Thysanoptera)

Молоде листя деформуються, точка росту викривлена. Квітки з плямами; пелюстки по краях буріють. У квітках, особливо в районі тичинок, активно розмножуються трипси. Заходи боротьби та профілактики: Уражені рослини знищують. У теплицях розвішують клейкі сині пастки. Це особливо важливо для молодих рослин, так як їх можуть спотворити навіть поодинокі комахи. Обприсківають препаратами Актара, Актеллік, Фуфанон, Фитоверм, Танрек, Іскра та ін. Через 4-5 днів обробку повторюють, оскільки інсектициди не діють на всі стадії розвитку цих комах.

Сіра гниль. (Botrytis cinerea) Уражені тканини стають м'якими і водянистими. При високій вологості повітря утворюється сірий наліт. Заходи боротьби та профілактики: старі листя та інші відмирають частини рослин видаляють. У зимові місяці знижують вологість повітря. Рослини містять сухо, що не обприскують і не дають утворитися росі. З хімічних засобів препарати Скор, Чістоцвет, Фундазол, Ровраль, опустила, еупарен. Гусениці.(Pieris brassicae) На листі, бутона і квітах з'являються вигриз, нерідко видно чорні випорожнення гусениць. Заходи боротьби та профілактики: рослини періодично оглядають, особливо вечорами, і збирають гусениць. У масових посадках іноді доцільно застосовувати засоби захисту рослин. Біологічні інсектициди: Лепідоцид, Бітоксібаціллін, Бікол; хімічні: Бі- 58 Новий, Фуфанон,

(Малюнок 1), Гвоздика Моуді (Мoudi)

Рослина

січень

лютий

березень

квітень

травень

червень

липень

серпень

вересень

жовтень

листопад

грудень

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Гвоздика ремотантнаcaryophylus

*

*

*

*

*

Гвоздика Дон дьяблоDon Diablo

*

*

*

*

*

Гвоздика черрі Сherry

*

*

*

*

*

Гвоздика Жокер Joker

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Гвоздика Ваннес Vanesse

*

*

*

*

*

*

*

Хризантема Кримсон роб Crimson robe

*

*

Хризантема Луйона lyona

*

*

Хризантема Спайдер spider

*

(Малюнок 2) Хризантема Стерлинг( starling)

5.Техніка вирощування Хризантем , вирощувані в захищеному грунті, щорічно займають все більшу питому вагу в загальному обсязі зрізний і вазонів квіткової продукції. Швидке зростання кількості, вирощуваних хризантем з'явився результатом впровадження у виробництво так званої технології " керованого цвітіння ". Основою цієї технології є штучне регулювання довжини дня в окремі періоди зростання хризантем, в результаті чого вдається одержати врожай за 3,4-5 місяці і головне в будь-який час року. Технологія керованого цвітіння дозволяє цілий рік використовувати теплиці для вирощування хризантем або використовувати їх в окремі періоди року, коли вони звільняються від попередньої культури квітів або овочів, а до посадки наступної мається 3,4-5 місячний проміжок часу. 1. Для вирощування хризантеми повинен бути легкий пухкий грунт до 1. г/см. Підготовлюють за 5-6 місяців.Перемішують екскаватором Е-153. Удобрюють Са(H2PO4)2 (суперфосфат простий) та сульфатом калію. 2. Перевозять у ручну тачками. 3. Розвантажуюють лаптами та перносять до теплиць. 4. Розстилають по теплиці граблями. Шаром від 5 до 15 см. 5. Подготовлюють грунт протравлюють хлорокою 3% розчином 2,2 л на м2 за 10-15 днів до посадки. 6. Потім дезінфікують оранжерею. 7. Після протрюювуваня визначають рН грунту 6.0.-6.5.До початку вирощування грунту і субстрати заправляють добривами, забезпечуючи наступний їх рівень в мг / л субстрату: N - 80-100 мг / л; Р - 15-20 мг / л; К - 100; Са - 80-100; Мg - 30-40; показник рН - до 6; ЄС - 0,8-1 мСм / см. Торф'яні і грунтові субстрати заправляють крейдою або іншими вапняними матеріалами до рівня 2500-3000 мг / л Са. Подальше добриво в період вирощування вносять: при малооб'ємної і грунтової культурі за системою крапельного поливу вносять рідкі добрива в збалансованих кількостях, при грунтовій культурі можливе внесення добрив щотижня підгодівлею або з поливом. При використанні систем крапельного зрошення застосовують слідуючі концентрації елементів живлення в робочих розчинах. Перші 4-5 тижнів після посадки використовують розчин наступного складу: в мг / л. N -150-160; Р - 30; К - 200; Са - 180; Мg - 48; Fе - 2; Мn - 0,3; В - 0,25; 2п - 0,25; Сu - 0,1; Мо - 0,05. Це збалансований за елементами розчин. На 1 м2 площі гряд за 1 тиждень вносять 1000-1300 мг N, 130-180 мг Р (або 300-420 мг Р2О5;), 850-1150 мг К ( або К2О ), 700-900 мг Са (або 1000-1260 Сао), 200-300 мг Мg (або 330-500 Мg0 ). Така ж кількість макроелементів вносять на 1 м2 корисної площі при сухому внесення в туках 1 раз на тиждень з подальшим поливом підкисленою до рН 5,5-5,8 водою , у міру необхідності, для підтримки оптимальної вологості грунту або використовуючи поливну систему для внесення стандартного розчину. З розрахунків видно , що на 1 м2 площі за 1 тиждень слід внести 6-7 літрів розчину вищевказаного складу. 8. Потім висаджують хризантемі . Для посадки використовують грунт теплиці. 9. Посадку проводять за схемою 15x20x10см,укоріненням живців з 4-5 парами добре розвиненого листка і добре сформованої кореневої системи. Враховуючи велику пухкість торфу під час висаджування живців, треба слідкувати, щоб коренева шийка не була заглиблена, тобто садити живці на новому місці не глибше, ніж вони були висаджені при окоріненні. Саме ця помилка у більшості випадків є основною причиною хвороби рослин фузаріозом. 10. Після цього проводять полив. Але не заливають культури. 11. Потім мульчують шаром перегною та сіна 20 см. 12. Першу вибіркову прищипку роблять через 20-25 днів після посадки над п'ятою парою листя. 13. Потім пушать грунт та переполюють . 14. Для боротьби зі шкідниками і хворобами регулярно проводять обробку рослин отрутохімікатами. 15. У період росту рослин першого року вегетації необхідно провести вибіркове пасинкування зайвих бічних пагонів, які у подальшому можуть використати значну кількість елементів мінерального живлення. 16. У період вирощування необхідно проводити своєчасну поливку. Несвоєчасна веде до надлишків вологи ґрунту та повітря, що сприяє виникненню хвороб та навпаки, нестача вологи порушує режим живлення рослин, що веде до передчасного їх старіння. 17. Норми і строки внесення підживлення встановлює агротехнічна лабораторія на основі аналізу ґрунтових зразків. Для нормального розвитку хризантем необхідні магній , мікроелементи: залізо, бор, марганець, мідь, цинк, молібден. Нестача бору послаблює ріст рослин, проявляється в деформованих бледноокрашенні. Нестача заліза проявляється спочатку на молодих верхівкових листках пагонів. Лист жовтіє. Застосування хелатів заліза , особливо у формі ДТРА в дозі 15-20 г/м3 води , при регулярному внесення забезпечує відсутність хлорозу. 18. Потім іде обрізка.

Малюнок 2 Уайт Сім (White Sim),

малюнок 4 Орхід б'юті (Orchid Beauty).

Культура на зріз – гвоздика ремонтантна

Для вирощування на зріз вибрано гвоздики групи Сіма (за ім'ям американського селекціонера Вільяма Сіма). Оскільки ці рослини мають високе і пряме стебло, великі квітки різноманітних тонів і відтінків. За умов дотримання всіх правил агротехніки вирощування з однієї рослини за рік можна одержати у середньому 8-12 квіток.

Технологічна карта на вирощування рослин складається із розрахунку на 1000шт. За норми посадки 44 шт/м2 (за схемою 10x15x20см) корисна площа теплиці становить 1000:44=23м2, з урахуванням необхідної зони обслуговування закритого ґрунту – 36м2. Посадку живців здійснюють у березні, за найсприятливішої довжини світлового дня. Тривалість вирощування – 1 рік і 6 місяців.

Перший рік вирощування:

1. Для нормального розвитку кореневої системи гвоздики необхідний легкий розпушений з гарною вологістю ґрунт, об'ємна маса якого не вища 0,6г/см. До підготовки земельної суміші приступають за 8-10 місяців.

Спосіб приготування прошарків. Навесні на бетонному майданчику роблять торфову подушку товщиною 50-60см. На неї кладуть 25-30см тирси, потім 35-40см торфу тощо. Останній шар штабелю повинен складати торф 40-50см товщини. Якщо штабель пересихає, його зволожують, щоб активізувати процес мінералізації. Перед завезенням у теплицю компост ретельно перемішують екскаватором Е-153 і одночасно заправляють мікродобривами: НН4НОз (нітрат амонію) – 1кг, К2О4 (сульфат калію) – 0,9кг і Са(H2PO4)2 (суперфосфат простий) – 2,5кг на 1м2.

2. Роботи починають у перших числах лютого із завантаження земельної суміші на тракторний причеп за допомогою екскаватора Е-158.

3. Перевезення на відстані до 1,5км ґрунтової суміші безпосередньо до теплиці здійснюється трактором Т-25.

4. Доставлений у теплицю ґрунт розвантажують за допомогою пневматичного перекидача.

5. Роботи у закритому ґрунті розпочинають з розкидання ґрунту. Основна маса коріння розташовується в шарові ґрунту від 10 до 25-30см. Тому, розкидаючи субстрат вручну, створюють шар товщиною 30-40см.

6. Основна організація захисту рослин від шкідників і хвороб – профілактичні заходи. Один з них – знезараження ґрунту. Протруювання земляної суміші проводять за 20-30 днів до посадки. Обприскування здійснюють апаратом ОЗГ 1,5-2% розчином формаліну із розрахунку 10-15л на 1м2, потім ґрунт на декілька годин накривають плівкою або твердим папером.

7. Одночасно проводять дезинфекцію оранжереї проводять .

8. Після протруювання ґрунт перекопують і розрівнюють. Лабораторним шляхом визначають кислотність ґрунту, яка повинна бути рН 6,0-6,8. У випадку необхідності для підкислення вносять крейду, гашене вапно, доломітове борошно з розрахунку 15-20кг на 100м2. За 7-8 днів до посадки ґрунт заправляють мікроелементами, що не внесені в технологічну карту, бо кількість мікроелементів досить незначна. На 1000л води вносять: сульфату заліза — 250г, міді — 100г, цинку — 25г, марганцю — 25г, борної кислоти — 50г, молібдату амонію – 5г, хлориду кобальту – 5г.

9. Попереджуючи полягання рослин, натягують капронову сітку. Для цієї мети через кожні три метри встановлюють металеві стояки заввишки 1,6м.

10. Для посадки (висадження живців) влаштовують підняті продовжні грядки шириною 1.5м і висотою 20-25см облямовані опалубкою.

11. Посадку проводять за схемою 10x15x20см, тобто здвоєними рядами – стрічками з відстанню 10см між рядами і 20см між стрічками, а в рядках шаховим порядком на відстані 15см (46шт.) на 1м2 корисної площі, укоріненням живців з 4-5 парами добре розвиненого листка і добре сформованої кореневої системи. Враховуючи велику пухкість торфу під час висаджування живців, треба слідкувати, щоб коренева шийка не була заглиблена, тобто садити живці на новому місці не глибше, ніж вони були висаджені при окоріненні. Саме ця помилка у більшості випадків є основною причиною хвороби рослин фузаріозом.

12. Після висадки живців проводять поливання з такого розрахунку, щоб ґрунт був сирим, добре ущільнився і обліг кореневу систему.

13. Міжряддя мульчують торфом шаром у 30см.

14. Першу вибіркову прищипку роблять через 25-30 днів після посадки над п'ятою парою листя.

15. Наступний етап робіт полягає у прополюванні рослин з одночасним підпушенням ґрунту.

16. Другу прищипку треба проводити через 50-55 днів після висаджування. Але не слід з нею запізнюватись. Якщо стебло загрубіє, то після прищипування бічні пагони розвиваються слабко і нерівномірно.

17. Перший ярус капронової сітки з вічком 15x20см натягують відразу після прополювання на відстані 15-20см від ґрунту. По мірі зросту натягування – другий, третій і четвертий ярус. Кратність 4.

18. Оправку рослин у вічка першого ярусу проводять відразу ж після натягування сітки, а у подальшому – по мірі зростання рослин. Кратність 4.

19. Для боротьби зі шкідниками і хворобами регулярно проводять обробку рослин отрутохімікатами, з квітня по січень. Кратність 27.

20. У період росту рослин першого року вегетації необхідно провести вибіркове пасинкування зайвих бічних пагонів, які у подальшому можуть використати значну кількість елементів мінерального живлення. Ці роботи проводять з червня по січень. Кратність 1.

21. 3а необхідності здійснюють прополювання з підпушуванням ґрунту. Кратність 2.

22. Натягування п'ятого-шостого ярусу капронової сітки з вічками 15x15см. Проведення робіт означено у липні. Кратність 2.

23. Оправка рослин у вічка 5-6 ярусу. Кратність 2.

24. У період вирощування необхідно проводити своєчасну поливку. Несвоєчасна веде до надлишків вологи ґрунту та повітря, що сприяє виникненню хвороб та навпаки, нестача вологи порушує режим живлення рослин, що веде до передчасного їх старіння. Оптимальна вологість ґрунту повинна складати 65-75%. Для цього весняно-літнього періоду поливання проводять 2-3 рази на тиждень, витрачаючи за одне поливання 25-30л води на 1м2 ґрунту, а в осінньо-зимовий період – одне поливання на 2-3 тижні, витрачаючи 14-17л. Оптимальну насиченість водою при культурі на торфі з тирсою можна встановити візуально:літнього періоду взятий у жменю субстрат виділяє воду при легкому надавлюванні, а зимового – за більш сильного. Роботи проводяться з червня по січень. Кратність 32.

25. Норми і строки внесення підживлення встановлює агротехнічна лабораторія на основі аналізу ґрунтових зразків. Вносять їх через систему дощування одночасно з поливанням. Перший раз через 25-30 днів після посадки живців, інші – з інтервалом 8-10 днів, але при цьому розчин повинен бути невисокої концентрації (0,17-0,2%). Підживлення вносять з квітня по січень. Кратність 12.

26. Під час відростання квітконосних пагонів з пазух верхнього листа починають розвиватися бічні пагони з пуп'янками (бутонами), що значно послаблюють пуп'янок основного квітконосного пагона. У зв'язку з цим літнього періоду один раз у 10-12 днів, а взимку в 20-25 днів проводять масове пасинкування пагонів. Роботи ведуть з липня по січень. Кратність 4.

27. Гвоздику не зрізують, а обламують у вузлах у фазі слабо офарбованого пуп'янку, коли зовнішні пелюстки квітки відхиляються під прямим кутом з квітконосом довжиною 40-50см.

Другий рік вирощування:

28. Продовжується регулярне поливання рослин у кількостях означених п. 24 нашого параграфу. Роботи проводять з січня по вересень. Кратність 64.

29. Профілактична обробка рослин отрутохімікатами згідно з Додатком 5. роботи проводять з січня по серпень. Кратність 24.

30. 3а необхідності проводять прополювання з підпушенням ґрунту. Кратність 20.

31. Вносити дози мінеральних добрив за Додатком 5. кратність 30.

32. Продовжувати регулярне пасинкування рослин. Кратність 9.

33. Продовжувати регулярне зрізання квітів.

34. Із закінченням вегетації сітку прибирають, а рослини, що залишились, виривають із землі і всі знищують.

малюнок 6 Луйона (lyona)