Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статистика.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
62.8 Кб
Скачать

Завдання 3

Визначити, на скільки зросла за рік загальна вартість двох видів товарів за рахунок двох факторів комерційного успіху:

росту фізичного обсягу (кількості) проданих товарів;

змінювання цін на товари.

Вихідні дані:

Види товарів

Фізичний обсяг проданих товарів

Ціни за одиницю товарів, шт.

минулий рік

звітний рік

минулий рік

звітний рік

А

100

150

4

6

Б

120

180

5

5

Прокоментуйте отримані результати.

Розв'язання:

Для визначення росту фізичного обсягу вирисовуємо формулу індексу загального фізичного обсягу.

Індексами у статистиці називають складні відносні показники, що характеризують середню зміну сукупності, яка складається з несумірних елементів.

де q1  обсяг за звітний рік, q0  обсяг за минулий рік, p0  ціна за минулий рік.

1,5*100%=150%

Згідно даних таблиці обсяг товару А збільшився на 50 одиниць, а товару Б  на 60. Це означає, що обсяг продукції зріс на 50%, порівняно з минулим роком.

Щоб визначити зміну цін на дані товари використовуємо формулу індексу цін.

де q1  обсяг за звітний рік, p1  ціна за звітний рік, p0  ціна за минулий рік.

1,2*100%=120%

Ціни зросли порівняно з минулим роком на 20%, при чому ціна за одиницю товару Б не змінилася, а за товар А зросла на 2 одиниці.

Для того щоб визначити як і на скільки зросла загальна вартість двох товарів потрібно перемножити індекс загального фізичного обсягу на індекс цін.

1,8*100%=180%

Отримавши дані результати можна зробити висновок, що ціни збільшились на 20%, при збільшенні фізичного обсягу на 50%. А загальна вартість товару збільшилась 80%, що є майже вдвічі більшою ніж минулого року. А це означає, що робота даної фірми за рік була успішною.

Висновок

Статистика грає велику роль в управлінні народним господарством. Тільки через статистику органи управління отримують всесторонню характеристику об'єкта, яким управляють, незалежно чи це народне господарство в цілому, чи окремі його галузі або підприємства. Статистика сигналізує про неблагополучні моменти в окремих місцях механізму управління, показуючи таким чином потребу зворотного зв'язку  управлінських рішень.

Специфіка статистики як особливої галузі знань полягає в тому, що вона в змозі виміряти рівень і обсяг суспільних явищ, визначити їх структуру, тенденцію та інтенсивність тих або інших процесів. Справді, тільки статистика дає нам можливість визначити вартість валового внутрішнього продукту і валового національного доходу, створених у країні за рік, оцінити ефективність суспільного виробництва, економічних реформ тощо. Мова статистики  мова цифр. Статистика за допомогою цифр характеризує фактичний стан (рівень) досліджуваного суспільного явища на певному ступені його розвитку в конкретних умовах місця і часу.

У розрахунково-графічній роботі було розглянуто, що таке абсолютні та відносні величини, їх поняття, види, одиниці вимірювання та особливості. Розглянуто питання про графічний метод обробки статистичних даних, види графіків та способи їх побудови. Було вирішено 3 задачі. У першій задачі потрібно визначити залежність іспитової оцінки від витрат часу на вивчання курсу, і було виявлено, що чим більше часу студент витрачав на підготовку, тим вищу оцінку мав. У другій задачі потрібно було визначити середній місячний доход персоналу фірми, розмах варіації у доходах, середнє лінійне й середнє квадратичне відхилення. Середній місячний дохід дорівнює 300 грн., розмах варіації у доходах  300 грн., середнє лінійне відхилення  29 грн. й середнє квадратичне відхилення  144 грн. У третій задачі потрібно визначити, на скільки зросла за рік загальна вартість двох видів товарів за рахунок двох факторів комерційного успіху: росту фізичного обсягу проданих товарів, змінювання цін на товари. Загальна вартість двох товарів зросла на 80%.