Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат_право_2014.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Висновок

Господарські правовідносини мають складний розгалужений характер. За сферою господарської діяльності розрізняють групи видів господарських правовідносин. Це зокрема відносини у сферах: виготовлення і реалізації продукції; виконання робіт або надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність; торговельної діяльності; комерційного посередництва (агентських послуг); перевезення вантажів; капітального будівництва; інноваційної діяльності; фінансової діяльності; передачі для використання у підприємницькій діяльності виключних прав (франчайзингу); зовнішньоекономічної діяльності; іноземного інвестування; державного планування економічної діяльності та формування державного замовлення; управління державним майном; державного управління та контролю у сфері підприємницької діяльності (антимонопольні заходи, реєстрація та ліцензування, регулювання цін тощо).

Господарські правовідносини займають важливе місце в усіх відносинах в державі, вони характеризуються великим спектром своєї дії, та різноманітністю суб'єктів, відіграють важливу роль в становленні економіки країни та являють собою спосіб здійснення управління.

Господарські правовідносини містять у собі ряд ознак, серед них - обмежене коло суб'єктів, поєднання в них організаційних і майнових елементів, матеріальний зміст господарських правовідносин.

Суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючі господарську компетенцію, мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Список використаної літератури

1. Правознавство: Підручник В. Ф. Опришко К.: КНЕУ, 2003. - 767 с.

2. Господарське законодавство Мачуський В.В. Навч. посіб. — К.: КНЕУ, 2004. — 275 с.

3. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року за № 436-IV Відомості Верховної Ради (ВВР) - 2003. - №18, №19-20, №21-22. - с.144.

4. Господарське законодавство України: 36 нормативних актів / О.В. Щербина. - К.: Атіка, 2001. - с. 236

5. Господарське право. Щербина В.С. -- К.: Юрінком Інтер, 2003. - с. 351

6. Господарське право: Практикум В.С. Щербини. - К.: Юрінком Інтер, 2001. - с. 332

7. Інтернет- ресурси.