Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції з історії України.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
279.55 Кб
Скачать
  1. Розквіт Київської Русі. Володимир, Ярослав Мудрий.

Володимир Святославович ( 980-1015) після смерті Святослава залишилось три сина: Ярополк, Олег, Володимир. З 977 розпочинаються міжусобиці. Варяги допомогли Володимиру перемогли. Не законно одружений. Відновив владу Володимир над усіма племенами з сусідами на заході Поляками – встановив мир. Воював з печенігами. Проти них збудував мережу фортець. Поставив дрібні орди. Мав сім дружин, дванадцять синів яких поставив на місце племінних князів. Велику роль мало одруження з принцесою Анкою (Візантією). Умова охреститись. В 988 відбулось хрещення Київської Русі. Значення хрещення – рівноправність іншим народам і їх володарям. Перейняли писемність, матеріальну і духовну культуру.

Ярослав Мудрий 1019-1054 (син Володимира) після смерті батька прийняв участь в між князівській боротьбі і переміг братів. Був більше дипломат ніж полководець. Він дбав про розвиток освіти, збирав книги, перекладав, з інших мов, створив бібліотеку. Захист і допомога церкві, будував храм. При ньому площа Києва збільшилась в 8 разів. «Сват Європи», автор «Руської Правди». В 1036 назавжди розбив печенігів.

Соціально-економічний розвиток: в 10 ст. було більше 20 міс, в 11 ст. – 32 міста; в 13 ст. – 300 міст; проживало в Києві – 50 тисяч жителів.

Соціальне розшарування: холоп → закуп → людина → ремісник → купці → княжі люди.

Після смерті Ярослава Мудрого його сини отримали окремі землі з умовою коритись старшому брату (Ізяславу). Подальший розвиток феодалізму. Економічне і політичне зміцнення окремих князівств, вели до зростання сепаратизму. Почались між князівські чвари. В 1097 в Любечі князі зібрались на з’їзд і закріпили князівства за кожним князем.

Останнім дійсно великим князем був В. Мономах 1113-1125 який всіма силами стримував центробіжні тенденції князівства. Проводив дуже вдалі походи проти половців - напади яких майже припинялись як і воєнні міжусобиці.

  1. Розпад Київської держави. Монголо-татарська навала.

На середині 12 ст. Київська Русь розпалась на 12 князівств: київське – 80 міст. Довгий час найпрестижнішим був Київ - це політичний, економічний, культурний центр, але війна князів за Київ втратила своє значення.

Волинське – міста Волині підтримували сильну князівську владу і Роман 1173-1205 і його син Данило Галицький 1228-1265 об’єднали Волинське і галицьке князівство в одне яке по силі займало 1-2 місце.

Галицьке тут особливо сильне боярство яке пробувало захопити в ньому владу і боролись проти сильних князів, запрошували слабших.

Чернігівське – про нього в літописах говориться з осудом за дружбу з половцями.

Переяславське – в залежності від Києва на кордоні із Степом зазнавало нападів кочівників.

Боротьба з кочівниками. До 1223 половці були ворогами. 1223 на р Калка монголи розгромили Київську Русь і половців . З 1237 – 1238 пройшлись по Київській Русі та знищили.

  1. Українські землі у складі Великого Литовського князівства.

Після смерті Данила Галицького королем Русі став його син Лев 1264-1301 який передав престол сину Юрію 1301-1315. Останні князі Русі: Андрій – загинув в 1321; Лев – загинув в 1322. Після цього за Галицько-волинське князівство почалась тривала боротьба Литви, Польщі і Угорщини.

Литва це бідна, але єдина країна. Відстояли незалежність рицарів. При Гедиміні 1316-1341 вони захопили Білорусь а при Ольгерді 1345-1377 більшість України. Тільки Галичина Відійшла до Польщі. Буковина До Молдавії. Закарпаття до Угорщини.

Причина: у нас велика роздробленість і часті напади татар. Велике князівство литовське було менше зло ніж татари. Об’єднані сили Великого князівства литовського відтіснили татар у Крим. А литовці старого не рушили нового не вводили. Вони перейняли нашу мову, закони, релігію.

Політика Великого князівства литовського змінилась після того як її князь Ягайло 1377-1386 був обраний і королем Польщі. Він відмовився від православної віри і став католиком. В 1385 ці держави заключили Київську унію. Об’єднані сили двох держав 1410 під Грюнвальдом завдали нищівної поразки хрестоносцям. Водночас Унія стала початком загарбання України Польською Шляхтою яка захоплювала наші землі, покріпачувала селян, проводила окатоличування і ополячування. Спроби Українських і Литовських магнатів розірвати цей союз закінчувались поразками. Польська шляхта обрала своїм королем Велике князівство литовське. З 15 століття замість князівств створено воєводства.

Взаємовідносини з татарами і турками.

Крим остаточно відокремився від орди в 40х роках 15 ст. Але вже в 1475 потрапив в залежність від турок. З допомогою султана хан відвоював причорноморські степи у литовців змусив Московію і Річ Посполиту сплачувати йому данину. Хан мав сильну 80 тисячну кінну армію. Очевидці описують татар як не високих, кремезних, витривалих добрих вершників. Основні їх заняття це кочове скотарство і напади на християн з метою їх продажу на невільницьких ринках. За один напад татар 10 тис. людей втрачала Україна. У відкритий бій з козаками татари намагались не вступати.

  1. Поява козацтва і Запорізької Січі.

Козацтво та запорізька січ.

Термін «козак» зустрічається в монгольському документі в 1240 р і означає одинокий схильний до розбою. В 1303 р «козак» означало страж, конвоїр. Причиною появи українських козаків було закріпачення селян і посилення їх гноблення. Як протест проти цього були втечі на безлюдні південно-східні Землі. Цей термін ще підкреслював що це не холоп, а вільна і озброєна людина. Час появи – кінець 15 ст. Головні заняття: рибальство, скотарство, землеробство,війни. Козацьке населення зростає на півдні від Києва в районі Черкас. Після освоєння цих земель сюди приходять польські урядовці, які змушують частину козаків відійти на кількасот кілометрів на південь по Дніпру - за пороги. Там в 1556 р князь Вишневецький на о. Мала Хортиця збудував Запорізьку Січ яка стала центром козацтва. Всього було 7 Запорізьких Січей. Першу і другу (Томаківська) 1593 зруйнували татари. Третя Базавудська стала вершиною козацтва 1594-1638, четверта Микитинська 1638-1651 була обмежена в правах існуванням польської залоги. П’яту Чортомлицька 1652-1709 зруйнував Петро І. Сьому Нова Січ 1735-1775 зруйнувала Катерина ІІ.

Запорізька Січ була першою у світі християнською демократичною республікою. Приймались тільки чоловіки, вихідці із усього світу - при умові: віра православна, мова українська. Новенького записували до одного з куренів ( мах число 38 куренів), озброювали, давали прізвисько, здобич ділилась порівну. Кара за: зраду, крадіжку, п’янство в поході. На чолі Запорізької Січі стояв кошовий та генеральний писар, осавул, генеральний суддя, генеральний осавул. Старшини: бунчужний, хорунжий, довбуш, товмач, кашовар, старі козаки, пушкарі. Внизу знаходились: молодики, голота, сірома. Менше прав мали сімейники. Військо: піхота найсильніша в світі. Використовували човни – чайки. Була кіннота. Зброя: гармати,гаківниці, пістолі, рушниці, шаблі. Види козацтва: реєстрові, городові, надвірні, низові.

Петро Сагайдачний ?-1622 здобув освіту в Острожській школі. На Січі себе проявив. Був кошовим, гетьманом, одним із самих визначних гетьманів країни від якого найбільше постраждали турки і татари. Водночас хороший дипломат, вчений який сприяв національному освітньому руху. Допомагав Київському братству, а в 1620 відновив Українську метрополію.

Керував походами П.Сагайдачний:

  • Керував походами на Варну в 1606;

  • Перекоп 1608;

  • Ізмаїл,Клія;

  • Білгород в 1609;

  • Ходив походи в Молдавію 1612-1613;

  • Трапезунд, Синап - 1614;

  • 1615 – 80 чайок підпалили Стамбул;

  • 1616 – Кафа, де визволив кілька тисяч бранців (центр работоргівлі Кафа);

Султан вирішив покарати Річ Посполиту і зібравши 300000 армію розпочав Хотинську війну. Поляків було 40 тис, і Сагайдачний привів 40 тис. Відвага і винахідливість козаків призвели до поразки турок.