Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
145.41 Кб
Скачать

V. Орієнтовна основа дії

Порядок накривання стерильного столу.

Стерильний стіл в перев’язочній накривається на робочу зміну (6 годин). Стерильний стіл повинен бути в стані готовності до роботи в будь який час доби. Він перестеляється зміною, яка заступає на чергування.

Стерильний стіл розміщується не ближче за 0,5 м від стіни, на відстані 1 м не повинно бути меблів тощо. Крім медичної сестри, відповідальної за стерильний стіл, ніхто не повинен наближатися до нього ближче одного метра, забороняється проходити під час операції чи перев’язки будь кому крім операційної сестри між перев’язочним і стерильним столом.

Послідовність дій при накриванні стерильного столу наступна:

  • Одягається шапочка, халат, маска.

  • Обробляються руки (миття рук з милом, застосування дезінфектантів для обробки рук).

  • Дворазово дезінфікують процедурний стіл дезрозчином.

  • Перевіряють бікси на: герметичність, наявність дати стерилізації, наявність розпису медсестри, що проводила стерилізацію. Проставляють дату і час розкриття біксу. Відкривають бікс і перевіряють реакцію індикатора стерильності. Стерильну ватну кульку змочують 96% спиртом і обробляють руки.

  • Одягають стерильні рукавички.

  • Корнцангом беруть стерильний пінцет, яким достають стерильне простирадло. Пінцет кладеться в суху стерильну ємність або у ємність з дезрозчином.

  • Розкладається стерильне простирадло у два шари на столі так, щоб нижній край звисав зі столу на 20 см.

  • Так само розкладається друге стерильне простирадло поверх першого.

  • Береться третє стерильне простирадло, складається в чотири шари і кладеться поверх другого (таким чином утворюється 4 шари знизу і 4 шари зверху).

  • Ззаду захвачують всі шари простирадл з обох сторін двома цапками, спереду – двома цапками захвачують тільки 4 верхні шари простирадл.

  • На бірці ставиться дата, час накриття стерильного столу, підпис медсестри і вона прикріплюється до простирадла. Взявшись за передні цапки відкривають стіл.

  • Стерильним пінцетом викладають на стіл необхідний перев’язочний матеріал, інструменти тощо. Після викладання цих засобів стіл накривають зверху 4-ма шарами стерильного простирадла.

Утилізація перев’язочного матеріалу в перев’язочній.

Перев’язочний матеріал, що був у контакті із рановим вмістом, або використовувався під час різноманітних інвазивних маніпуляціях потребує дезінфекції. Для цього його збирають у лоток, з якого потім перекладають у спеціальний бак, що містить дезрозчин. В цьому розчині має відбутись певна експозиція для дезінфекції матеріалу (термін залежить від застосованого розчину: 6% розчин перекису водню – 1 година, 3% розчин хлораміну – 1 година, 0,2% розчин дезактіну – 1 година). Після цього матеріал виноситься на смітник.

Організація догляду за хворими з анаеробною хірургічною інфекцією.

Анаеробна інфекція має високу контагіозність і, якщо не прийняти відповідних профілактичних заходів, вона може вразити інших хворих. Основний шлях розповсюдження анаеробної інфекції – контактний, тому перш за все необхідно ізолювати хворого у окремій палаті і організувати стерилізацію засобів догляду, посуди, інструментів тощо. Одночасно необхідно прийняти міри із захисту такого хворого від вторинного інфікування гнійною інфекцією, тому що поєднання анаеробної і гнійної інфекцій особливо важке.

У приймальному відділенні хворий повинен пройти повну чи часткову санітарну обробку. Перед госпіталізацією його приліжкову тумбочку і підкладне судно протирають ганчіркою, змоченою сумішшю 6% розчину перекису водню з 0,5% миючим засобом. Для миття хворого використовують мило в дрібній розфасовці. Посуд хворого звільняють від залишків їжі, замочують у 2% розчині натрію гідрокарбонату і кип’ятять протягом 1,5 години. Прибирають приміщення не рідше ніж 2 рази за день вологим способом, використовуючи суміш 6% розчину перекису водню з 0,5% миючим засобом. Матеріал для прибирання стерилізують в автоклаві під тиском 2 атм протягом 20 хвилин.

Медичний персонал перед входом у палату переодягається в спеціальні халати і бахіли. Під час огляду хворого і перев’язок користуються фартухами з клейонки, які обробляють 6% розчином перекису водню. Перев’язувальний матеріал збирають у спеціально виділений для цього бікс, стерилізують в автоклаві і знищують шляхом спалювання. Натільну і постільну білизну збирають у цупкі бавовняні або поліетиленові мішки, замочують в 2% розчині натрію гідрокарбонату або миючого засобу, після чого кип’ятять протягом 90 хвилин. Матрац, подушку, ковдру і піжаму піддають камерній дезінфекції в режимі для спороутворювальних форм мікроорганізмів. Використаний інструментарій занурюють у суміш 6% перекису водню з 0,5% миючим засобом на 1 годину чи кип’ятять протягом 1 години. Після знезараження йому проводять передстерилізаційну очистку і стерилізують тим чи іншим способом.

Перев’язка хворих з анаеробною інфекцією.

В мирний час анаеробна інфекція (газова гангрена), викликана спороносними мікробами, зустрічається дуже рідко. Однак буває, що при розкритті флегмони, виясняється, що у хворого мається анаеробна інфекція. В цьому випадку необхідно одразу прийняти міри профілактики для захисту інших хворих від зараження. З цією метою перш за все припиняють всі інші роботи в приміщенні перев’язочної до її дезінфекції (тобто до закінчення “генерального прибирання”).

Коли лікарі прийшли до висновку, що у хворого мається анаеробна інфекція, то необхідно: хірургам одягнути другий халат, поверх нього – клейончастий фартух, який періодично обробляють ганчіркою, змоченою 6% розчином перекису водню з 0,5% миючим засобом; на руки одягають міцні стерильні рукавички; санітарка у рукавичках протирає підошви тапочок тим же самим розчином, а потім надіває бахіли поверх брюк. Перев’язку виконують аподактильним методом. Після закінчення перев’язки хворого ізолюють в окрему палату. Повторні перев’язки виконуються в палаті.

Перев’язочний матеріал збирають у бікс і стерилізують в автоклаві, після чого його спалюють. Всі інструменти і засоби для перев’язки, що були застосовані дезінфікують в 6% розчині перекису водню з 0,5% миючим засобом протягом 1 години, потім вони піддаються звичайній передопераційній очистці і стерилізуються відповідним методом.

Фартухи хірургів і медсестер, клейонки з перев’язочного столу замочують в 6% розчині перекису водню з 0,5% миючим засобом на 1 годину.

Соседние файлы в папке Методичні вказівки 2 курс, догляд за хворими