Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ел.постачання.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
3.85 Mб
Скачать

1.Споживчі тп. Призначення підстанцій.

2.Основні типи підстанцій.

3.Основні складові частини підстанції.

4.Основні типи схем підстанцій

Література:

1.Будзко И.А., Зуль Н.М. «Электроснабжение сельского хозяйства « - М.: Агропромиздат, 1990 – 496 с.

2.Василега П.О. Електропостачання :Навчальний посібник. – Суми: ВТД „Університетська книга”, 2008. – 415 с.

3.Электроснабжение сельского хазяйства. Притака И.П. – 2-е изд., перераб. и доп. – К.: Вища школа . Головное изд-во, 1983. – 343 с. – Укр.

Трансформаторні підстанції 6...10/0,38 кВ, які часто називають споживчими, призначені для живлення розподільних мереж напругою 0,38 кВ, у більшості випадків трьохфазних чотирьохпровідних з заземленою нейтраллю.

В розподільних мережах використовуються як однотрансформаторні, так і двотрансформаторні підстанції потужністю від 25 до 630 кВА у більшості випадків зовнішньої установки. При спеціальному обгрунтуванні можуть встановлюватись закриті трансформаторні підстанції (ЗТП). В даний час в більшості випадків проектуються мережі з комплектними трансформаторними підстанціями зовнішньої установки , хоч для споживачів першої категорії по надійності електропостачання все більш широко використовуються ЗТП. В експлуатації знаходяться також щоглові трансформаторні підстанції зовнішньої установки.

Основні схеми первинних з’єднань розподільних пристроїв (РП) 10 кВ комплектної трансформаторної підстанції (КТП) приведені на рисунку 1 (в деяких схемах не показані допоміжні роз’єднувачі, котрі можуть встановлюватися на кінцевих опорах для приєднання КТП до ліній). КТП тупікового типу з одним трансформатором (рис. 1, а) широко застосовується для електропостачання сільськогосподарських споживачів

Роз’єднувач, як правило, встановлюють на кінцевій опорі лінії 10 кВ, а запобіжники 10 кВ — в КТП. Замість роз’єднувача в колі трансформатора при відповідному обгрунтуванні може бути використаний вимикач навантаження.

Схема б) також з одним трансформатором і шинами з вимикачами навантаження і може застосовуватись в мережах 10 кВ, не тільки з одностороннім, а і з двостороннім живленням, коли по умовам надійності допускаютьсяручні післяаварійні перемикання. Трансформатор приєднують до шин через роз’єднувач і запобіжники. При включених вимикачах навантаження може здійснюватись живлення від одного джерела з транзитом потужності через шини підстанції. В цій схемі допускається один з вимикачів навантаження замінити на роз’єднувач з виконанням відповідних блокувань.

а) б) в)

г)

Рисунок 1. Головні схеми зєднань РП 10 кВ трансформаторних підстанцій 10/0,38 кВ

Схема в) суміщає однотрансформаторну підстанцію з пунктом автоматичного секціонування або пунктом автоматичного включення резерву (АВР) лінії 10 кВ. Схема застосовується в мережах напругою 10 кВ с одностороннім і двостороннім живленням , в котрих по умовам надійності електропостачання необхідні автоматичне і ручне секціонування ліній 10 кВ.

Схема г) - РП з двома трансформаторами і шинами 10 кВ, секціонованими вимикачами навантаження и роз’єднувачем застосовується в основному в мережах 10 кВ з двостороннім живленням, де допускається ручне секціонування ліній 10 кВ.

Основний режим роботи підстанції — живлення кожного трансформатора від незалежного джерела по лінії 10 кВ (секційний вимикач навантаження вимкнений). При включеному секційному вимикачеві навантаження можна здійснити живлення від одного джерела з транзитом потужності через шини трансформаторної підстанції. Замість секційного вимикача навантаження може бути встановлений масляний(вакуумний) вимикач (з заміною вимикача навантаження на роз’єднувач з лівого боку від нього, схема г). Така схема (схема містка з одним вимикачем) суміщає двотрансформаторну підстанцію з пунктом автоматичного секціонування або пунктом АВР лінії 10 кВ.

На рисунку 2 приведена головна схема з’єднань ВЗТП(вузлова закрита ТП) 10/0,38 кВ, розроблена для електропостачання важливих сільськогосподарських споживачів, де необхідно забезпечити АВР на стороні 10 кВ. Підстанція двотрансформаторна, потужністю 2x400 кВА, з РП 10 кВ вузлового типу за схемою з секціонованою системою шин, з чотирма відхідними ПЛ 10 кВ і застосуванням шаф КРП, з вимикачами типу ВК-10 будуються тупикового типу з застосуванням КТП (рис. 2, а).

Рисунок 2. Головна схема з’єднань підстанції ВЗТП 10/0,38 кВ

Принципова електрична схема КТП 10/0,38 кВ потужністю 25 ... 160 кВА приведені на рисунку 3.

Рисунок 3. Схема електричних з’єднань КТП-25 ... 160/10

Розподільний пристрій (РП) 10 кВ складаєься з розєднувача QS з заземлюючими ножами, які встановлюються на ближній опорі лінії 10 кВ, вентильних розрядників FV1 ... FV3 для захисту обладнання від атмосферних та комутаційних перенапруг на стороне 10 кВ і запобіжників F1 ... F3, які встановлені в улаштуванні вводу вищої напруги, які забезпечують захист трансформатора від багатофазних коротких замикань. Запобіжники з’єднані відповідно з прохідними ізоляторами та силовим трансформатором. Інша апаратура разміщується в нижньому відділенні шафи, тобто розподільчого пристрою 0,38 кВ.

На вводі РП 0,38 кВ встановлені рубильник S, вентильні розрядники FV4 ... FV6 для захисту від перенапруг на стороні 0,38 кВ, трансформатори струму ТА1 ... ТАЗ, які живлять лічильник активної енергії PI та трансформаториТА4, ТА5, до яких підключено теплове реле КК, яке забезпечує захист силового трансформатора від перевантажень. Включення, відключення та захист відхідних ліній 0,38 кВ від коротких замикань і перевантажень здійснюється автоматичними вимикачами QF1 ... QF3 з комбінованими розчіплювачами. При цьому для захисту ліній від багатофазних коротких замикань в нульових проводах повітряної лінії N1 ... 3 встановлені струмові реле КА1 ... КA3, які при спрацюванні замикають коло обмотки незалежного розчіплювача. Реле налагоджуються на спрацювання при однофазних к.з. в найбільш віддалених точках мережі. Лінія вуличного освітлення від к.з захищена запобіжниками F4 ... F6.

При перевантаженні силового трансформатора размикаючі контакти теплового реле КК, які шунтують в нормальному режимі обмотку проміжного реле KL, розмикаються, де на неї через резистори R4 и R5 подається напруга. В результаті спрацювання реле KL відключаються лінії № 1 и 3 і виводиться з роботи резистор R4, збільшуючи опір в колі обмотки реле KL. Це необхідно для обмеження до номінального значення (220 В) напруги, яка подається на обмотку реле KL після притягування якоря, що пов’язано з збільшенням опору обмотки реле. Захист від перевантажень спрацьовує не більше ніж через 1,3 с при струмі , який складає 1,45 номинального струму силового трансформатора.

Лінія № 2 і вуличного освітлення захистом від первантаження не відключається. Автоматичне включення и відтключення лінії вуличного освітлення здійснює фотореле KS, а при ручному управлінні цією лінією користуються перемикачем SA2. Фотореле и перемикач SA2 впливають на обмотку магнітного пускача КМ.

Для підтримки нормальної температури поблизу лічильника активної енергії PI в зимових умовах застосовують резистори R1 ... R3, які включаються перемикачем SA1.

Для контроля наявності напруги і освітлення РП 0,38 кВ призначена лампа EL, яка вклюється перемикачем SA3. Напругу вимірюють переносним вольтметром, котрий включають в штепсельну розетку X, яка розміщена в РП 0,38 кВ. Перемикач SA3 дозволяє виміряти напругу всіх фаз.

Для запобігання відключення рубильника під навантаженням передбачено блокування , котре працює таким чином.

При відкриванні панелі закривання РП 0,38 кВ замикаючі контакти вимикача блокування SQ,які шунтують обмотку проміжного реле K.L, размикаються і реле KL спрацьовує, при цьому вимикають автоматичні вимикачі ліній № 1 и 3. Одночасно знімається напруга з обмотки магнітного пускача КМ і відключається лінія вуличного освітлення.

Размикаючі контакти вимикача блокування SQ при цьому розмикаються і відключають автоматичний вимикач лінії № 2 (положення контактів вимикача SQ на рисунку 3 показано при відкритій панелі, яка закриває РП 0,38 кВ). Передбачені також механічні блокування, які не допускають відкривання дверей ввідного улаштування вищої напруги при відключених заземляюючих ножах роз’єднувача, а також відключення заземлюючих ножів роз’єднувача при відкритій двері ввідного улаштування 10 кВ. Блок-замок дверцят ввідного улаштування 10 кВ и блок-замок приводу заземлюючих ножів мають однаковий секрет. До них існує один ключ. У включеному положенні роз’єднувача ключ з приводу заземлюючих ножів зняти неможливоно. Після відключення головних і включення заземлюючих ножів роз’єднувача ключ легко знімається з приводу заземляюючих ножів і ним можна відкрити двері улаштування вводу 10 кВ.

Для електропостачання в першу чергу потужних виробничих спорживачів застосовується також серія КТП 10/0,38 кВ з одним або двома трансформаторами прохідного типу КТПП і тупикового типу КТПТ потужністю 250 ... 630 та 2 (250 ... 630) кВА з повітряними вводами зовнішньої установки. Конструктивно однотрансформаторні КТПП і КТПТ виконують у вигляді одного блоку, в якому у відповідних відсіках розміщені РП 10 и 0,38 кВ, а також силовой трансформатор. Оболонка блоку (шафи) виготовлена з листової сталі і має двері для обслуговування РП 10 кВ и 0,38 кВ. Передбачені блокування для безпечного обслуговування.

Двотрансформаторні КТП складаються з двох однотрансформаторних блоків, з’єднаних між собою. РП 10 кВ КТПП і КТПТ виконують за схемами а, б і г (рис. 1).Наприклад, РП 10 кВ КТПП потужністю 250 ... 630 кВА з одним трансформатором ввиконано за схемою б (рис. 1). Схема РП 0,38 кВ в основному аналогична схемі на рисунке 3, але передбачається також варіант з установкою блоків запобіжник-вимикач замість автоматів на відхідних лініях, число котрих збільшено до чотирьох.

Щоглові підстанції потужністю 25 ... 100 кВА монтують на П-образній опорі, а 160 ... 250 кВ-А — на АП-образній опорі. Підстанції у більшості випадків виконують тупиковими. На рисунке 4 показано загальний вид щоглової ТП 10/0,38 кВ. Все обладнання розміщено на П-образній опорі.

Трансформатор 3 встановлено на огороженому майданчику 4 на высоті 3 ... 3,5 м. Напруга до трансформатора подається через лінійний роз’єднувальний пункт і запобіжники 2. Лінійний роз’єднувальний пункт включає роз’єднувач з приводом, встановлений на кінцевій опорі.

РП 0,38 кВ представляє собою металеву шафу 5 бризкозахищеного виконання з встановленою всередині апаратурою. Ввід до шафи від трансформатора и виводи 6 до ліній 380/220 В виконані в трубах. Для підйома на майданчик 4 служить складна металева драбина 7, яка (в складеному вигляді) так же, як двері шафи і привід роз’єднувача, закривається на замок. Для захисту ТП від перенапруг встановлені вентильні розрядники 1.

Рисунок 4. Загальний вид щоглової ТП 10/0,38 кВ.

Лекція №17. Сільські електричні станції .Малі гідравлічні станції.