Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции ел.постачання.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
3.85 Mб
Скачать

1.За номінальною напругою

;

2.За номінальним струмом

;

3.Електродинамічна стійкість

4.Термічна стійкість при протіканні аварійних струмів

,

або, кАс.

Для часу термічної стійкості 1, 3, 5, 10 с – t металоємність буде більше, чим більше час.

- приведений час дії к.з. , розраховується як час дії релейного захисту до моменту вимкнення ,.Наприклад, 1,2 + 0,3 = 1,5.

- фіктивний час, протягом якого сталий струм к.з. виділить у струмоведучих частинах таку кількість тепла, як дійсний струм за дійсний час. На шинах 10 кВ може бути встановлено декілька релейних захистів –максимальний струмовий, струмова відсічка – час спрацювання 0,1 – 5 сек.

При перевірці на термічну стійкість приводиться час дії основного захисту , який діє при даному к.з. Так як t > 1 с, то дія аперіодичної складової струму к.з. при розрахунках не враховують.

Розрахункові дані

Параметри роз’єднувача РЛН-10/400

10 кВ

10 кВ

350 А

400 А

46 кА

50 кА

Короткозамикачі і віддільники.

Короткозамикачі укомплектовані пружиною включення , котру заводять вручну при її відключенні , призначені для створення штучного к.з. в електричному колі.

Віддільник укомплектований пружиною відключення , котру заводять вручну при її включенні , призначений для автоматичного відключення електричного кола без

струму.

При спрацюванні реле включають короткозамикач, який з’єднує фазу з землею( при 110 кВ ) або дві фази між собою ( 35 кВ ) .Виникає к.з..

, який протікає через короткозамикач , проходить і через трансформатор струму(ТС), включений в його коло. Вторинна обмотка цього ТС включена на блокувальний електромагніт в приводі віддільника. Цей електромагніт заводить пружину і утримує її до тих пір, поки протікає струм через реле, тобто поки не відключається вимикач на початку лінії, яка живить пошкоджену підстанцію . Тоді звільнена пружина розчіплює защіпку і віддільник вимикається, розірвавши коло без струму , так як лінія живляча відключена. Потім за допомогою АПВ вмикається і всі непошкоджені підстанції в цій лінії знову отримують живлення.

Віддільники і короткозамикачі вибирають таким же чином, як і розєднувачі.

Вимикачі навантаження представляють собою трьохполюсні і роз’єднувачі з надстроєними на їх нерухомих контактах дугогасними камерами з твердою газогенеруючою речовиною, яка розрахована на гасіння дуги лише при відключенні струмів навантаження і перевантаження не більше ніж у 2 рази перевищуючий номінальний струм вимикача.А для вимкнення використовують запобіжники (ВНП-16 з ПК ).

Гасіння дуги відбувається внаслідок дії газів , які виділяються із спеціальних пластин із органічного скла під дією високої температури (наприклад, водень).

Вимикачі забезпечують не менше 35 відключень без зміни пластин в дугогасних камерах при , при І до 50 А близько 300 відключень, а при подвійному вимикача тільки 3 відключення. ВН використовуються в сільських електричних мережах U 6...10 кВ типу ВН-16, ВН- 17 для внутрішньої установки. Промисловість випускає ВНП-16, ВНП- 17( на спільній рамі з запобіжниками), без запобіжників (ВН-16, ВН – 17), з запобіжниками і заземлюючими ножами( ВНПз-16, ВНПз-17).

Умови вибору вимикачів навантаження: