Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОТ все.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
611.84 Кб
Скачать

Лекція 12

Механізація машинного доїння. Доїльні установки.

1. Типи доїльних установок. Залежно від технології виробництва молока та способу утримання корів існує кілька варіантів організації доїння корів (рис 1): 1) у стійлах переносними або пересувними апаратами зі збиранням молока у відро або бідони; 2) переносними апаратами у стійлах зі збиранням молока у молокопроводи; 3) у стаціонарних доїльних станках, обладнаних у доїльних залах або на доїльних майданчиках; 4) у доїльних станках пересувних доїльних установок на пасовищах і літніх таборах.

Рис. 1 – Класифікація основних типів доїльних установок.

Згідно з цими технологіями доїння доїльні установки поділяють за такими основними ознаками (рис. 2): умовами експлуатації – стаціонарні та пересувні; місцем розміщення корів під час доїння – у стійлах і станках доїльної установки; станом станків під час доїння – нерухомі та рухомі (конвеєрні); способом входу і виходу корів у станки – з індивідуальними і груповими станками; взаємним розміщенням станків – радіальне, паралельне, послідовне (типу «Тандем»), під кутом (типу «Ялинка»); способом збирання молока, що надходить від доїльних апаратів – з доїнням у відра (бідони) і в молочний трубопровід (молокопровід).

а) Стаціонарні із збиранням молока у пересувні бідони

б) Стаціонарні із збиранням молока у молокопровід

в) З індивідуальними станками типу «Тандем»

г) З груповими станками типу «Ялинка»

д) З груповими станками типу «Карусель»

е) З груповими станками типу «Паралель»

Рис. 2 – Схеми планування доїльних установок: а, б – доїння корів у стійлах; в, г, д, е – доїння корів у доїльному залі.

Доїння корів у стійлах застосовують, якщо спосіб утримання корів прив'язний, стійлово-пасовищний або стійлово-табірний. Доїння у стійлах передбачає збирання молока у переносні відра, а також у молокопровід, за допомогою якого воно транспортується на первинну обробку і тимчасове зберігання. Під час доїння у стійлах відсутні операції з переміщення тварин до місць доїння, у більшій мірі може забезпечуватись індивідуальний догляд за тваринами. Під час доїння молока в переносні відра можливий найпростіший набір технічних засобів, але найбільші витрати ручної праці у зв'язку з наявністю операцій щодо переміщення доїльних апаратів вздовж фронту доїння і транспортування молока до молочної. Доїння у стійлах у молокопровід забезпечує поліпшення якості молока і підвищення продуктивності праці за рахунок відсутності ручних операцій транспортування молока. Але значна довжина молокопроводів вимагає додаткових матеріальних витрат і ускладнення технічного обслуговування. Навантаження на одного оператора, якщо доїння проводиться у переносні відра, досягає 16–20 корів, а під час доїння у молокопровід – до 50 корів.

Рис. 3 – Доїльна установка АД-100А: 1 – візок для перевозки бідонів; 2 – відро; 3 – доїльний кран; 4 – вакуумметр; 5 – доїльний апарат; 6 – магнітний пускач; 7 – випускна труба; 8 – вакуумпровід; 9 – вакуум-регулятор; 10 – вакуум- балон; 11 – електродвигун; 12 – фундамент; 13 – вакуумний насос; 14 – мастило відстійник; 16 – кран для миття; 16 – полка; 17 – вішалка; 18 – стіл; 19 – електронагрівач; 20 – шафа.   Технологія доїння у відра може бути рекомендована на малих фермах (фермерських господарствах), а також у випадку надлишку трудових ресурсів. Доїння у стійлах у молокопровід можна рекомендувати при потоково-цеховій системі виробництва молока. Доїння на доїльних майданчиках і в доїльних залах найчастіше застосовують при безприв'язному способі утримання. Ця технологія може бути використана також, якщо застосовуються автоматичні прив'язі-відв'язі. Особливістю даної технології доїння є обмежене переміщення оператора машинного доїння і надходження тварин на доїння безперервним потоком або групами у рухомі або стаціонарні, групові або індивідуальні доїльні станки. У такій технології відсутні ручні операції переносу доїльних апаратів і транспортування молока. Раціональна організація праці та вузька спеціалізація, а при застосуванні маніпуляторів доїння і автоматизація процесу, дозволяє досягти максимальної продуктивності праці оператора при раціональному складі технологічного обладнання. У свою чергу зростають витрати на формування однорідних технологічних груп корів і ускладнюється індивідуальний контроль за тваринами.

Доїння на доїльних майданчиках і в доїльних залах можна рекомендувати для крупних молочнотоварних комплексів з потоковою технологією виробництва молока. Стійлово-пасовищний спосіб утримання корів у більшості випадків обумовлює недоцільні перегони тварин на доїння у стаціонарні доїльні зали чи в приміщення. При цьому неминучі значні втрати продуктивності. У таких випадках тварин доять безпосередньо на пасовищах. Така технологія доїння має ряд особливостей: режим випасання на багаторічних культурних пасовищах передбачає зміну місцезнаходження літнього табору; у більшості випадків літній табір важко електрифікувати від електромережі. Ці особливості вимагають застосування для доїння корів пересувних доїльних установок з автономним енергозабезпеченням. Під час доїння корів у доїльних залах і на майданчиках тварини знаходяться у доїльних станках, які можуть бути стаціонарні чи пересувні, індивідуальні або групові. Доїльні станки обладнані доїльними апаратами та іншими засобами для контролю і керування процесом доїння та обслуговування тварин. Оператор у процесі доїння знаходиться у заглибленні і йому не потрібно згинатися, обслуговуючи тварин. Така технологія забезпечує скорочення часу проведення технологічних операцій за рахунок їхньої механізації та автоматизації і підвищення якості їх виконання за рахунок подальшої спеціалізації праці операторів. Використання доїльних установок зі стаціонарними індивідуальними послідовно розміщеними станками типу «Тандем» із боковим входом забезпечує організацію індивідуального доїння, що знижує вимоги до формування однорідних груп тварин і загрозу травмування їх у процесі доїння та захворювання на мастит. Доїльні установки типу «Ялинка» відрізняються від установок типу «Тандем» тим, що вони обладнані груповими станками, розміщеними по обидва боки траншеї. Корови в станках розміщуються під кутом близько 30° до осі траншеї головами від оператора. Станки обладнані вхідними і вихідними дверми, .які дозволяють впускати і випускати тварин у станок групами по 8 корів. Ця особливість накладає додаткові вимоги щодо формування однотипних груп тварин, але сприяє підвищенню продуктивності праці операторів доїння. Доїльні установки конвеєрного типу «Карусель» становлять кільцевий конвеєр-карусель, на платформі якого розміщені доїльні станки. На вході до конвеєра розміщене обладнання для санітарної обробки вимені. Вакуумна система доїльної машини включає в себе джерело і регулятор вакууму, вирівнювач пульсацій і вакуумну трубопровідну мережу з вакуумметрами, повітряними кранами та іншою арматурою. Джерелом вакууму є різні за конструкцією вакуумнасоси, які живляться від електродвигунів або двигунів внутрішнього згоряння (у пасовищних умовах).

2. Автоматизовані доїльні установки. У даний час молочні ферми України потребують модернізації та технічного переоснащення. Тільки великі підприємства можуть забезпечити рентабельне виробництво молока, використовуючи сучасні високопродуктивні молочні породи, технології виробництва і утримання, технічні засоби з кормовиробництва, заготівлі, переробки і роздавання кормів, механізації та автоматизації машинного доїння та видалення гною, вітчизняного і зарубіжного виробництва. У зв’язку з цим ринок України заповнюється зарубіжною технікою з Росії, Білорусі, Швеції, Німеччини, Голландії та інших країни світу. При виборі доїльної техніки враховують її відповідність таким вимогам: короткий термін адаптації тварин до нової техніки; одержання високоякісної продукції; збільшення термінів виробничого використання тварин у 1,5-2 рази; максимальна автоматизація окремих операцій та процесу доїння в цілому. Згідно з цими вимогами перше місце посідаєфірма “Де Лаваль", друге – “Вестфалія”, а далі йдуть “Фулвуд”, “Трейко”, “Боу-Матік” та інші. Так, фірми виготовляють доїльне обладнання для механічного, автоматизованого ( у доїльних залах – “Ялинка”, “Карусель”, “Паралель”, “Аутотандем” та в молокопровід – “Ізі-Лайн”, “Мілк Мастер”, “Стимопулс МА”, “Пульсатронік”, “Пульсар – 1”) та роботизованого доїння. Автоматизовані доїльні системи забезпечують: 1) облік надою від кожної корови, 2) автоматичний контроль за процесом доїння з урахуванням фізіологічних особливостей, 3) вибір оптимального режиму доїння (частота пульсацій, рівень вакууму, співвідношення тактів, стимуляція реалізації рефлексу молоковіддачі) 4) автоматичне завершення процесу доїння.

Основою розвитку молочного скотарства є широке впровадження і застосування автоматизованих систем управління технологічними процесами (АСУ ТП) навіть на фермах з поголів’ям 150-200 корів. Основними функціями АСУ ТП є: - ідентифікація (розпізнавання) тварин; - контроль споживання кормів з урахуванням продуктивності, стадії лактації та віку тварин; - складання і ведення “Календаря корови” з показниками надою, використання кормів, охоти, живої маси тварин; - температури та електропровідності молока; контроль і діагностика роботи автоматичних ліній роздавання корму та доїльно-молочного обладнання і апаратури.

Для доїння корів у стійлах використовують установки АД-100, ДАС- 2Б;”Імпульс” М-622, АДМ-8-04. Установки типу “Тандем” (М-632), “Ялинка” і “Карусель” (УДА-100, М- 691-40) застосовуються в основному для доїння корів при безприв’язному утриманні.

Доїльна установка типу “Тандем” УДТ-8 призначена для доїння корів у спеціальних залах в індивідуальних станках у разі невирівняного стада за продуктивністю та інтенсивністю молоковіддачі. Цю установку доцільно застосовувати на племінних і репродукторних фермах і комплексах промислового типу, а також для роздою новоотелених корів.