Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
km / пример.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

3 Порівняльна характеристика лкм Ethernet та Token Ring

Ethernet- це найпоширеніша,на сьогодні,технологія локальних мереж. У широкому розумінні Ethernet - це ціле сімейство технологій, що включають різні фірмові та стандартні варіанти. У залежності від типу фізичного середовища стандарт Ethernet IEEE 802.3 визначає різні специфікації: 10Base-5,10Base-2, 10Base-T, 100Base-T, 100Base-T4, 10Base- FL, 10Base-FB.

Архітектура TokenRing розроблена фірмою IBM і затверджена в стандартіІЕЕЕ-802.5. Метою розробки була побудова платформи для надійної та високопродуктивної роботи мережі з детермінованими характеристиками. Технологія TokenRing є більш складною повідношенню до Ethernet. Вона має елементи відмовостійкості.

Дані технології характеризують поділюване середовище передачі даних. Порівняльна характеристика буде проведена за відповідними ознаками.

Порівняння технологій по організації взаємодії між вузлами в локальних мережах.

При організації взаємодії між вузлами в локальних мережах основна роль відводиться протоколу канального рівня. Однак, для того, щоб канальний рівень міг виконати цю задачу структура локальних мереж повинна бути достатньо визначеною, так наприклад, Ethernet- призначений для паралельного підключення всіх вузлів мережі до загальної для них шини - відрізку коаксіального кабелю або ієрархічній деревовидній структури сегментів, створених повторювачами. Протокол TokenRing також розрахований на цілком конкретну конфігурацію - з'єднання комп'ютерів у вигляді логічного кільця.

Порівняння технологій по швидкості передачі даних.

Мережі Token Ring працюють з двома швидкостями або 4, або 16 Mb за секунду, причому в одному кільці не допускається робота мережного обладнання на різних швидкостях. Мережі, побудовані по технології Ethernet, працюють на швидкостях 10 Мбіт/с, 100 Мбіт/с та 1 Гбіт/с.

Порівняння технологій по методу доступу.

У технології Ethernet використовується метод колективного доступу з упізнанням несучої і виявленням колізій CSMA/CD. У Token Ring реалізовано метод доступу до каналу з передачею маркера. Маркерний метод іноді називають детермінованим. Метод доступу заснований на пріоритетах: від 0 (найнижчий) до 7 (найвищий). Станція сама визначає пріоритет поточного кадру та може захватити кільце тільки у тому випадку, коли в кільці немає більш пріоритетних кадрів.

Порівняння технологій по максимальній довжині мережі(без мостів).

Максимальна довжина мережі по технології Token Ring дорівнює 4 км, що більше максимальної довжини мережі побудованої за технологією Ethernet на 1,5 км.

Порівняння технологій по кількості вузлів.

Мережа, що побудована за технологією Ethernet, може включати до 1024 вузли, а побудована за допомогою Token Ring вміщує до 260 станцій для екранованої витої пари та 76 для неекранованої.

Порівняння технологій по середовищу передачі даних.

Для передачі даних в мережі по технології Ethernet використовують товстий коаксіальний кабель (RG-11), тонкий коаксіальний кабель (RG-58), кабель з двома неекранованими витими парами (UTP 3-ї та 5-ї категорій), оптично-волоконний кабель.

У Token Ring використовують екранований кабель , неекранований кабель та оптико-волоконний кабель .

Порівняння технологій по максимальній відстані між вузлами.

В мережі Ethernet максимальна відстань між вузлами становить 2500 метрів, а в Token Ring - 100 метрів.

Соседние файлы в папке km