Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
km / пример.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

8. Приклад адресної таблиці прозорого моста

Алгоритм "прозорий міст" названо так тому, що присутність і робота моста є прозорими для хостів мережі.

Міст будує свою адресну таблицю на основі пасивного спостереження за трафіком, що проходить через його порти. При цьому витягується інформація про адреси джерел кадрів даних. За адресою джерела робиться висновок про належність конкретного вузла того чи іншого сегменту мережі. Процес створення адресної таблиці моста можна розглянути на прикладі КМ №6 (Рисунок 8.1), що складається з двох сегментів: комп’ютерів та сервера.

Рисунок 8.1. Комп’ютерна мережа №6.

В таблиці 8.1. показаний приклад таблиці маршрутизації прозорого моста.

Таблиця8.1.

Приклад адресної таблиці прозорого моста.

HUB 1/6

MAC-адреса

Порт мосту

PC-1/6

08:0А:22:15:70:16

PC-2/6

08:0А:46:19:F1:2D

PC-3/6

08:0A:20:F4:60:90

PC-4/6

08:0A:30:00:21:18

Кожен порт працює як кінцевий вузол сегмента мережі. Спочатку міст (HUB 1/6) нічого не знає про те, вузли з якими MAC-адресами підключені до кожного з його портів. Тому він передає будь який отриманий кадр на всі свої порти, за винятком того, від якого він був отриманий. Одночасно з такою передачею міст вивчає адресу джерела кадру і заповнює свою таблицю на предмет приналежності конкретного порту (MAC-адреси) того чи іншого сегменту.

У подальшому міст використовує свою таблицю в якості базису для просування трафіку. Коли на один з інтерфейсів моста прийнятий блок даних, міст шукає адресу пункту призначення цього блоку даних у своїй внутрішній таблиці. Якщо таблиця містить взаємозв'язок між адресою пункту призначення і будь-яким з портів цього моста, за винятком того, в якому був прийнятий цей блок даних, то блок даних просувається із зазначеного порту. Якщо не знайдено ніякого взаємозв'язку, то блок даних відправляється лавинної адресацією в усі порти, крім порту входження блоку даних. Широкомовні повідомлення і повідомлення багатопунктової адресації відправляються лавинною адресацією таким же чином.

Прозорий міст успішно ізолює внутрішньо сегментний трафік, тим самим скорочуючи трафік, видимий в кожному окремому сегменті. Це звичайно зменшує час реакції мережі, видиме користувачеві. Ступінь скорочення трафіку та зменшення часу реакції залежать від обсягу міжсегментного трафіку щодо загального трафіку, а також від обсягу широкомовного і багато пунктового трафіку.

9 Алгоритм автоматичного заповнення arp-таблиці і відображення адрес

ARP (англ. Address Resolution Protocol — протокол визначення адрес) — мережевий протокол, призначений для перетворення IP-адрес (адрес мережевого рівня) в MAC-адреси (адреси канального рівня) в мережах TCP/IP.

Протокол ARP використовується для перетворення або відображення відомого IP-адреса на підрівневий МАС-адрес, щоб забезпечити взаємодію в середовищі передачі даних з множинним доступом, наприклад Ethernet. Щоб визначити адресу пункту призначення дейтаграми, спочатку перевіряється ARP-таблиця, що знаходиться в кеш-пам'яті. Якщо адреса в таблиці відсутня, то тоді протокол ARP, намагаючись знайти станцію-одержувача, генерує широкомовний запит. Широкомовний запит приймає кожна станція, що знаходиться в мережі.

Перетворення адрес виконується шляхом пошуку в таблиці. Ця таблиця, називається ARP-таблицею, зберігається в пам'яті і містить рядки для кожного вузла мережі. У двох стовпцях містяться IP- та Ethernet-адреси. Якщо потрібно перетворити IP-адресу в Ethernet-адресу, то шукається запис з відповідною IP-адресою. В таблиці 9.1наведено приклад спрощеної ARP-таблиці.

Таблиця 9.1.

Приклад спрощеної ARP-таблиці.

IP-адреса

Ethernet-адреса

190.40.126.1

08:0А:22:15:70:16

190.40.126.2

08:0А:46:19:F1:2D

190.40.126.3

08:0A:20:F4:60:90

Прийнято всі байти 4-байтної IP-адреси записувати десятковими числами, розділеними крапками. При записі 6-байтної Ethernet-адреси кожен байт вказується в 16-річній системі і відокремлюється двокрапкою. ARP-таблиця необхідна тому, що IP-адреси та Ethernet-адреси вибираються незалежно, і немає будь-якого алгоритму для перетворення одного в інший. IP-адресу вибирає менеджер мережі з урахуванням положення машини в мережі Internet. Якщо машину переміщують в іншу частину мережі Internet, то її IP-адреса має бути змінена. Ethernet-адресу вибирає виробник мережного інтерфейсного обладнання з виділеного для нього за ліцензією адресного простору. Коли у машині змінюється плата мережевого адаптера, то змінюється і її Ethernet-адреса.

Соседние файлы в папке km