Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
km / пример.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ЗМІСТ 1

ВСТУП 2

1. Постановка задачі 3

2 Вхідні данні 5

3 Порівняльна характеристика ЛКМ Ethernet та Token Ring 7

4 Обґрунтування побудови ЛКМ 9

5 Обґрунтування побудови модемної лінії зв'язку 13

6 Перелік необхідного устаткування та матеріалів 15

7 Розрахунок найбільшої загальної протяжності та конфігурації 17

8. Приклад адресної таблиці прозорого моста 21

9 Алгоритм автоматичного заповнення ARP-таблиці і відображення адрес 23

10 Обґрунтування побудови схеми IP-адресацій мереж і вузлів та розрахунок кількості адрес класу С 25

11 Розробка маршрутних таблиць 26

12. Перспективи розвитку та модернізації КМ 31

ВИСНОВОК 32

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 33

ВСТУП

Корпоративні мережі дозволяють забезпечити колективну обробку даних користувачами підключених в мережу комп'ютерів і обмін даними між цими користувачами, сумісне використання програм, сумісне використання принтерів, модемів і інших пристроїв. Неоднорідні частини корпоративної мережі повинні працювати як єдине ціле, надаючи користувачам за можливості прозорий доступ до всіх необхідних ресурсів.

Кажучи про побудову комп’ютерної мережі корпоративного типу, зазвичай мають на увазі, що мережа може бути реалізована по одному з двох варіантів - безпровідна або дротова мережа.

На відміну від мереж операторів зв'язку, корпоративні мережі, в загальному випадку, не надають послуг стороннім організаціям або користувачам. Залежно від масштабу підприємства, а також від складності і різноманіття вирішуваних задач розрізняють мережі відділу, мережі кампусу і корпоративні мережі (термін «корпоративні» в даній класифікації набуває вузького значення - мережу великого підприємства).

Комп'ютерні мережі навіть для невеликих підприємств треба ретельно продумувати, до найменших дрібниць, щоб вона була надійна, відповідала необхідним вимогам та водночас відповідала тим затратам які в неї вкладають. Також треба ретельно підбирати обладнання для мережі та комп'ютери, тому що більша частина документації зберігається в електронному вигляді і її втрата неприпустима. Сьогодні успіх буде мати та фірма, той заклад, який володіє найсучаснішими комп'ютерними технологіями.

1. Постановка задачі

В курсовому проекті поставлене завдання розробити корпоративну комп'ютерну мережу (KM), яка складається з 8 окремих локальних KM (JIKM).

Для виконання завдань з проектування та адміністрування КМ потрібно вирішити такі задачі:

  1. За номером варіанту скласти “дерево” графа проектованої КМ, зазначаючи вихідні дані.

  2. Дати порівняльну характеристику ЛКМ Ethernet та Token Ring ( топологія, методи доступу, формати кадрів, швидкість передавання, надійність, безпечність тощо).

  3. Обґрунтувати будову ЛКМ ( визначити стандарт ЛКМ, якщо він не заданий. Кількість сегментів та вузлів, з’єднання сегментів, протяжність кабелю, розташування та спосіб підключення РС, серверів тощо).

  4. Обґрунтувати будову модемної лінії зв’язку між маршрутизатором корпоративної КМ та маршрутизатором мережі Internet.

  5. Розробити кабельну схему корпоративної КМ з зазначенням на ній розташуванням маршрутизаторів, мостів. Концентраторів. Повторювачів, серверів, кількості РС. Протяжності сегментів, типу кабелю і з’єднувачів.

  6. Дати перелік необхідного обладнання та матеріалів потрібних для будівництва КМ.

  7. Обчислити просторові показники сигналу в ЛКМ (найбільшу та загальну протяжність).

  8. Обчислити час затримки сигналу в ЛКМ Ethernet найбільшої протяжності та зробити висновки про можливість виявлення “зіткнень”.

  9. Використовуючи задані Ethernet-адреси (табл. 3), навести приклад адресної таблиці простого прозорого моста.

  10. Визначити кількість адрес класу С, необхідну для адресації ІР-вузлів КМ.

  11. Розробити схему ІР-адресації мереж та вузлів з зазначенням на ній: мережних інтерфейсів, мережної маски, ІР-адрес підмереж, ІР-адрес вузлів маршрутизаторів, серверів та кінцевих і деяких проміжних РС.

  12. Для одного з вузлів ЛКМ, вважаючи, що відображені деякі Ethernet-адреси (табл.3), навести ARP-таблицю та описати алгоритм автоматичного поповнення ARP-таблиці та перетворення адрес.

  13. Розробити та навести ІР-таблиці маршрутів для: маршрутизаторів КМ, маршрутизатора Internet, безпосередньо зв’язаного з КМ, будь-якої кінцевої і проміжної (між маршрутизаторами) РС.

  14. Описати алгоритм маршрутизації пакета з будь-якої РС ЛКМ до РС іншої ЛКМ через два маршрутизатори, зазначаючи на всіх вузлах, які він має проходити, ІР-адреси та МАС-адреси отримувача і відправника заголовка пакету.

  15. Оцінити перспективу розвитку та модернізації корпоративної КМ з точки зору збільшення підмереж і РС, зміни ІР-адресації, підвищення надійності, пропускної спроможності, безпеки тощо.

2 Вхідні данні

В єдину корпоративну КМ необхідно об’єднати 8 ЛКМ. Конфігурація такої КМ відповідає “дереву”. “Дерево” вибирається студентом з графа мал. 1.1. Гілками графа є ЛКМ. Номери гілок графа, з яких необхідно скласти конфігурацію корпоративної КМ, вибирається з табл. 1.1. Локальні КМ (гілки графа) з’єднані за допомогою маршрутизаторів М1, М2, М3. Один з маршрутизаторів корпоративної КМ зазначеній в табл. 1.1, безпосередньо зв’язаний з маршрутизатором М глобальної КМ (ГКМ) – internet. Для реалізації цього зв'язку мають використовуватись орендовані канали або лінії зв’язку.

У відповідності з варіантом №16 граф проектованої корпоративної комп'ютерної мережі має вид , представлений на рисунку 1.1.

Рисунок 1.1. Граф корпоративної КМ варіанту №16.

Дані для графа представлені в таблиці 1.1 та таблиці 1.2.

Таблиця 2.1.

Конфігурація “дерева” графа корпоративної КМ варіанту №16.

Номер варіанту N

Номера гілок “дерева” які входять до корпоративної КМ

Інтеграція в Internet

Маршрутизатор

Канал зв’язку

16

2

3

4

6

8

10

11

12

M1

ДПФЛ

ДПФЛ – двопровідна фізична лінія (кабель ТПП – 0,5);

IP адресація комп’ютерів обирається з таблиці 3 методичного вказівок для виконання курсового проекту. В Таблиці 1.3 показано лише частину таблиці з даними, які відповідають варіанту №16.

Таблиця 2.2.

Варіанти адресації комп’ютерів в корпоративній КМ.

Варіант

ІР-адреси корпоративної КМ

ІР-адреси вузлів маршрутизаторів Internet та КМ

Internet – адреси деяких вузлів ЛКМ

16

190.40.122.X

190.40.123.X

190.40.124.X

190.40.126.X

160.100.10.1

160.100.10.2

08:0А:22:15:70:16

08:0А:46:19:F1:2D

08:0A:20:F4:60:90

08:0A:30:00:21:18

Для проектування засобів зв'язку між маршрутизатором М1 корпоративної КМ і глобальної КМ Internet використовується телефонна лінія загального призначення (виділений канал тональної частоти).

Соседние файлы в папке km