Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задания 2 сем_619 з 2016 / Орган_зац_я бухг. обл_куВолошина / Питання до _спиту з Орг. обл_ку.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
391.68 Кб
Скачать

Тема 1.1 основи організації бухгалтерського обліку

План викладення матеріалу

1.1. . Сутність організації бухгалтерського обліку.

1.2. Предмет, метод та завдання організації бухгалтерського обліку

1.3 Суб’єкти організації бухгалтерського обліку.

1.4. Етапи та елементи організації бухгалтерського обліку

1.5. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві

Ключові поняття:бухгалтерський облік, організація, інформація, система бухгалтерського обліку, процес бухгалтерського обліку, форми організації бухгалтерського обліку, принципи бухгалтерського обліку.

1. Сутність організації бухгалтерського обліку.

Переважну частину інформації, особливо для прийняття оперативних та тактичних рішень, надає система бухгалтерського обліку. Від того, як організовано бухгалтерський облік на підприємстві, як він виконує свої облікові, контрольні та аналітичні функції, значною мірою залежить рівень прийняття управлінських рішень. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві, установі організації, займається наука організація бухгалтерського обліку.

Організація бухгалтерського обліку– це сукупність дій зі створення цілісної системи бухгалтерського обліку, підтримання і підвищення рівня її організованості, функціонування якої спрямоване на забезпечення інформаційних потреб користувачів облікової інформації, включаючи вибір форм організації та формування матеріального й інформаційного забезпечення облікового процесу.

Організація бухгалтерського обліку знаходиться безпосередньо в компетенції власників підприємства або уповноваженого органу (посадової особи). Тобто власник або виконавський орган (посадова особа) несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення фіксації фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, зберігання документів, регістрів і звітності впродовж встановленого терміну (але не менше 3-х років). Організація бухгалтерського обліку повинна здійснюватися з моменту створення підприємства, оскільки вона в подальшому безпосередньо впливає на ефективність бухгалтерського обліку.

Організація бухгалтерського обліку на підприємстві залежить від ряду критеріїв:

- форми власності;

- організаційно-правової форми підприємства;

- характеру, технології і обсягу його діяльності;

- чисельності персоналу;

- структури управління та ін.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно вибирає форми його організації:

- ведення в штат підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби, як самостійного структурного підрозділу, на чолі з головним бухгалтером;

- користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

- ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

- самостійне ведення бухгалтерського обліку і складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства.

Підприємство самостійно:

- визначає облікову політику. Облікова політика– це сукупність принципів, методів і процедур прийнятих для складання та подання звітності.

- розробляє систему і форми внутрішньогосподарського обліку, звітності і

контролю господарських операцій, визначає права працівників на підпис

бухгалтерських документів;

- може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділи, які зобов’язані вести бухгалтерський облік з наступним включенням показників до фінансового звіту підприємства.

На організацію бухгалтерського обліку впливає багато факторів нормативного, економічного, соціального характеру. У загальному плані організацію бухгалтерського обліку можна представити схемою (рис 1.1).

Організація обліку має бути раціональною, основними передумовами раціональної організації обліку є наступні:

- урахування організаційної структури підприємства, особливостей застосовуваної техніки і технології, організації виробництва;

- визначення характеру й обсягів інформації необхідної для обґрунтування оперативних, тактичних і стратегічних рішень.(Необхідно визначити обсяг інформації, її зміст і строки подання, графік подання обліково-аналітичної інформації із зазначенням посадових осіб, які несуть відповідальність за об’єктивність і своєчасність її надання.);

- урахування законодавчих і нормативних актів щодо здійснення підприємницької діяльності та обліку і звітності;

- встановлення облікових взаємовідносин бухгалтерії з оперативно відокремленими підрозділами підприємства. Застосування централізованої або децентралізованої системи бухгалтерського обліку залежить від конкретних умов роботи окремих підприємств або об’єднань, ступеня їхньої самостійності та організаційно-територіальної відокремленості.