Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задания 2 сем_619 з 2016 / Орган_зац_я бухг. обл_куВолошина / Питання до _спиту з Орг. обл_ку.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
391.68 Кб
Скачать

2.6. Відповідальність бухгалтера

За допущені порушення у професійній сфері бухгалтер як найнятий працівник може бути притягнутий до різних видів відповідальності:

- Дисциплінарної -працівники бухгалтерії, які порушують трудову дисципліну, або недобросовісно виконують покладені на них трудові обов'язки, можуть притягатися до дисциплінарної відповідальності. Дисциплінарна відповідальність встановлена Кодексом законів про працю. Існують наступні заходи стягнення:

- догана;

- звільнення.

- Матеріальної- згідно зі ст.132 Кодексу законів про працю за збиток,

заподіяний підприємству при виконання трудових обов'язків, працівники несуть матеріальну відповідальність у розмірі збитку, але не більш середнього місячного заробітку. Такі заходи можуть бути застосовані до бухгалтера в наступних випадках:

- зайвих грошових виплат;

- неправильної організації обліку і зберігання матеріальних або грошових цінностей;

- неприйняття необхідних заходів щодо запобігання розкраданню, знищенню і псуванню матеріальних цінностей;

- Адміністративної відповідальності. Порядок накладення адміністративного стягнення передбачений гл.4 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно із ст.38 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення може бути накладене не пізніше ніж через 2 місяці з дня здійснення правопорушення, а якщо воно є довготривалим - з дня його виявлення.

Розмір адміністративних штрафів за порушення податкового законодавства:

- відсутність податкового обліку або ведення його з порушенням встановленого порядку, ненадання або несвоєчасне надання аудиторських висновків, передбачених законом, а також платіжних доручень на перерахування податків (зборів) - від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ);

- повторне здійснення протягом року цих дій особою, на яку було накладено адміністративне стягнення - від 10 до 15 НМДГ; (ст.163.1-163.2 КоАП)

- невиконання вимог посадових осіб органів державної податкової служби - відмова в наданні інформації, перешкода працівникам податкової служби в обстеженні приміщень - від 10 до 20 НМДГ; (163.3 КоАП)

- неутримання, неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб, перерахування податку за рахунок засобів підприємства, перерахування податку за рахунок засобів підприємства, неповідомлення або

невчасне повідомлення податковій інспекції за встановленою формою про доходи громадян - 3 НМДГ;

- повторне здійснення протягом року перерахованих дій особою, на яку було покладено адміністративне стягнення за вищевказані дії - 5 НМДГ.(ст.163.4 КоАП).

- Кримінальної відповідальності. Бухгалтер може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності. Згідно із ст.212 ККУ "Ухилення від сплати податків" до кримінальної відповідальності можна притягати тільки за умисне ухилення від сплати податків і зборів, тобто коли в діях бухгалтера був намір.

Розмір відповідальності:

1. Умисне ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, які входять в систему оподаткування, службовою особою підприємства або суб’єктом підприємницької діяльності у випадку, якщо такі дії привели до ненадходження до бюджету або державні цільові фонди коштів у значних розмірах - в 1000 і більше разів перевищує НМДГ – штраф від 1000 до 2000 НМДГ (від 17000 до 34000 грн.) або позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

2. У випадку, якщо ці дії були здійснені за попередньою змовою групою осіб, або якщо такі дії стали причиною ненадходження до бюджетів або державні цільові фонди коштів у крупних розмірах -в 3000 і більше разів перевищує НМДГ - штраф від 2000 до 3000 НМДГ (від 34000 до 51000 грн.) з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

3. Вказані вище дії, здійснені особою, раніше судимою за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів, або якщо вони спричинили фактичне ненадходження до бюджетів або державні цільові фонди коштів в особливо крупних розмірах ( у 5000 і більше разів перевищують НМДГ) - штраф від 15000 до 25000 НМДГ з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Питання для самоконтролю до теми 2

1. Основні нормативні документи, що регулюють організацію бухгалтерського обліку.

2.Що розуміють під організаційною структурою бухгалтерії?

3. Які форми організації обліку застосовуються на підприємстві?

4. У чому особливості централізованого обліку на підприємстві?

5. Які особливості децентралізованої організації обліку?

6. Яка відповідальність бухгалтерів встановлена законодавчими актами?

7. Назвіть об’єкти організації праці персоналу бухгалтерської служби

8. Обґрунтуйте необхідність формування посадових інструкцій

9. Які розділи посадової інструкції ви знаєте та в чому їх призначення?

Завдання:

1.Розробити структуру і основні питання Положення про бухгалтерію (відділ) підприємства.

2. Розробити посадову інструкцію для окремої категорії облікових працівників: головного бухгалтера, бухгалтера з обліку запасів, заступника головного бухгалтера, бухгалтера-касира, тощо – за вибором.