Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практичні фізіологія.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
561.65 Кб
Скачать

V Формування вмінь і навичок у студентів

В основі фізіологічного механізму формування активної уваги у дітей лежить виникнення в корі великих півкуль головного мозку вогнища оптимального збудження з індукційним гальмуванням по периферії. За І. П. Павловим така зона є творчим відділом великих півкуль головного мозку. Саме в таких ділянках проходить інтенсивне формування нових умовних рефлексів. В той же час в інших ділянках кори великих півкуль стереотипно працюють раніш сформовані умовні рефлекси. Тому чим інтенсивніше відбуваються процеси збудження в творчому відділі тим скоріше в ньому формуються нові умовні рефлекси, тим швидше і точніше виконується розумова праця. Сконцентрованість та тривалість активної уваги залежить від віку дитини. Чим вона молодша тим слабші в неї процеси гальмування тим більш виражена іррадіація збудження в інші ділянки великих півкуль.

Тривалість активної уваги у школярів 7—8 років становить 15 хв, 9—10 років — 20 хв, 11—12 років — 25 хв, 13—14 років — 30 хв, 15—16 років — 40 хв, у дорослих — 55—60 хв. Якщо розумова робота триває більше середніх фізіологічних показників активної уваги то спочатку уповільнюється індуктивне гальмування (“розгальмовуються гальма”), що призводить до появи рухливого занепокоєння зі зниженням точності розумової роботи. Другим етапом виступає зниження збудження в творчому відділі великих півкуль головного мозку, що призводить до уповільнення швидкості утворення нових умовних рефлексів тобто зниженню швидкості розумової праці. Таким чином упродовж уроку необхідно декілька разів змінювати види розумової праці, щоб їх тривалість не перевищувала тривалість активної уваги у школяра певного віку.

Чим концентрована активна увага, тим швидша і точніша розумова праця. Про концентрацію активної уваги можна судити за часом, який витрачається на відшукування чисел в таблиці. Так при відшукуванні чисел від 1 до 25 в таблиці (в якій числа розташовані у випадковому порядку) за 30—45 с концентрація активної уваги вважається доброю, за 45— 60 с — задовільною, більше 1 хв — незадовільною.

Таблиця 1 Таблиця 2

2

7

13

15

5

11

17

22

20

10

9

23

1

18

8

19

25

16

21

12

4

14

6

24

3

24

4

17

11

20

6

13

1

2

9

10

18

21

15

23

12

16

14

8

5

22

3

7

25

19


Таблиця 3 Таблиця 4

21

6

2

10

24

8

15

12

18

16

4

19

25

14

3

13

17

9

7

20

23

11

1

5

22

1

22

19

15

24

21

13

9

17

12

3

16

25

14

8

7

18

11

20

4

5

2

23

10

6


VI Поточний контроль виконання роботи

Оформлення роботи. В протокол запишіть середній індивідуальний час, витрачений на перегляд однієї таблиці для кожного з 9 школярів, середній віковий час для учнів 7—8, 11 — 12 та 15—16 років. Накресліть графік; на якому по вертикалі зазначте середній віковий час, а по горизонталі — вік учня. Зробіть висновки про вікові зміни активної уваги.

Обговорення отриманих результатів.

Заключення.

Рекомендації.

VII Узагальнення та систематизація вмінь і навичок:

Дайте письмові відповіді на контрольні питання:

1. Які відбуваються зміни у фізіологічному механізмі активної уваги при розвитку втоми?

2. Від чого залежить час читання таблиці школярем?

3. Який час читання таблиці вважається добрим?

VIII Підведення підсумків заняття: обговорюються досягнуті студентами результати, повідомляються оцінки

IX Видача завдання до самостійної підготовки:

Самостійна робота №: 25: Фізіологія ВНД дітей і підлітків.

Практична робота № 19

I Організаційна частина: проводиться перевірка присутніх, студентам повідомляється тема заняття та план роботи.

ІІ Тема: Санітарно - гігієнічна оцінка розкладу занять.

Мета:

Засвоїти методику оцінки та вимоги до складання розкладу занять у школі.

Обладнання:

Таблиця розподілу предметів за рівнем складності, таблиця балів добової працездатності на тиждень, розклад занять ЗОШ.

ІІІ Актуалізація опорних знань і контроль вихідного рівня знань студентів:

Запитання до студентів:

1.Режим дня.

2. Санітарно-гігієнічні вимоги до складання розкладу занять

3. Гігієна нервової системи.

4. Сон та його значення.

IV Зміст основної частини заняття

Перепишіть діючий навчальний план, розклад уроків будь-якого класу і дайте гігієнічну оцінку кожному дню тижня і всьому тижневому розкладу уроків в цілому, виходячи з тих вимог, які викладені вище. Потім складіть для цього класу такий розклад уроків, який відповідав би всім гігієнічним вимогам.

V Формування вмінь і навичок у студентів

Розклад уроків є одним з основних елементів шкільного режиму. Правильно складений розклад відсовує розумове стомлення на кінець робочого дня і навчального тижня, попереджає появу перевтоми.

До розкладу уроків пред'являється ряд гігієнічних вимог. Однією з основних є строга регламентація кількості уроків протягом учбового дня і навчального тижня залежно від віку учнів. Протягом учбового дня у молодших школярів повинне бути не більше 4 ч занять, у школярів 5—7 класів не більше 5 годин і у старших школярів допускається не більш два дні в тиждень по 6 ч занять (у решту днів — по 5). Тижневе навантаження учнів приведене в учбовому плані.

Іншою основною гігієнічною вимогою до складання розкладу уроків є облік динаміки розумової працездатності школярів протягом учбового дня і учбового тижня.

Протягом учбового дня розумова працездатність школярів збільшується від першого до другого-третього уроку (період впрацювання і оптимум працездатності). З третього уроку у молодших школярів і з четвертого у старших працездатність починає знижуватися. Якщо вводиться п'ятий урок у молодших школярів, а шостий у старших, то на них працездатність знижується на 50% в порівнянні з першим уроком. Аналогічна динаміка розумової працездатності спостерігається і протягом навчального тижня. Якщо прийняти нормальну працездатність за 100%, то у понеділок вона дорівнює 98% (період впрацювання), у вівторок (106%), в середу (109%) - спостерігається найбільша працездатність (оптимум), у четвер працездатність починає знижуватися (96%), у п'ятницю вона ще менше (95%) і у суботу найнижча (94%).

Відповідно до динаміки розумової працездатності необхідно важкі уроки (математика, фізика, хімія, іноземна та російська мова) ставити другим або третім уроком. Уроки праці, фізичної культури, допризовної військової підготовки, музики, образотворчого мистецтва треба ставити у молодших школярів третім уроком, а у старших школярів четвертим. У понеділок і суботу розклад повинен бути полегшено за рахунок зменшення кількості годин і включення в нього легших уроків. Заборонено здвоювати уроки. Як виняток дозволено проводити здвоєні уроки праці. Проте і їх корисніше проводити двічі в тиждень по 1 ч. Необхідно стежити, щоб в який-небудь день не скопилися уроки, що вимагають багато часу для виконання домашніх завдань.