Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_rob_OMZ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
291.98 Кб
Скачать

Контрольні питання

1.Перелічіть завдання при наданні невідкладної допомоги.

2. Назвіть ознаки агонального стану, біологічної й клінічної смерті.

3. Перелічіть найперші дії при наданні невідкладної допомоги потерпілому.

4. Що таке "реанімація"? Перелічіть послідовність дій. Назвіть ознаки ефективності реанімаційних заходів.

5. Що таке "контузія", "кома"? Схема надання невідкладної допомоги.

6. Що таке "непритомність", "колапс"? Назвіть причини й схему надання невідкладної допомоги.

7. Як відрізнити непритомність, кому й клінічну смерть по трьох основних ознаках?

8. Охарактеризуйте механізми розвитку стадій травматичного шоку. Схема надання невідкладної допомоги.

Література

Бубнов В.Г., Бубнова Н.В. Основы медицинских знаний. Спаси и сохрани./ Учебное пособие для учащихся 911 классов общеобразовательных учреждений. – М.: Издательство АСТ. –

2000. – 400 с.

2. Галинская Л.А., Романовский В.Е. Первая помощь в ожидании врача. – Ростов н/Дону, изд –во «Феникс», 2000. – 192 с.

3. Морозов М.А. Медицинская помощь при неотложных состояниях. – СПб., 1995.

4. Петров С.В., Бубнов В.Г. Первая помощь в экстремальных ситуациях: Практическое пособие. – М.: Издво НЦ ЭНАС, 2000. – 96 с.

5. Тонкова-Ямпольская Р.В., Черток Т. Я., Алферова И.Н. Основы медицинских знаний: Учеб. Пос. – М.: Просвещение, 1993.

6. Учебное пособие для подготовки медицинских сестёр /Под ред. А.Г. Сафонова. М.: Медицина, 1981.

Лабораторна робота №3 тимчасова зупинка кровотеч

Мета: ознайомитися з методами надання першої допомоги при кровотечах.

Завдання: відпрацювати навички надання першої допомоги при кровотечах.

Устаткування: універсальна аптечка, фантоми.

Хід роботи:

  1. Надати допомогу при артеріальній кровотечі.

  2. Надати допомогу при венозній кровотечі.

  3. надати допомогу при капілярній кровотечі.

  4. ознайомитися з наданням допомоги при внутрішній кровотечі та кровотечах різної локалізації.

Теоретичне обґрунтування

Артеріальна кровотеча.

Ознаки: кров з рани випливає фонтануючим струменем або поштовхами; велика кривава пляма на одязі або калюжа крові біля потерпілого.

Схема надання невідкладної допомоги при артеріальній кровотечі:

1. Негайно зупиніть кровотечу кулаком або пальцем. Не треба витрачати час, щоб зняти одяг.

2. Накладіть кровоспинний джгут (хустка, ремінь) або пов'язку, що давить.

3. Після зупинки кровотечі обробіть прилягаючу до рани поверхню шкіри йодом і накладіть стерильну пов'язку.

4. На холоді (на морозі) укутайте ушкоджену кінцівку, щоб запобігти переохолодженню (відмороження).

5. Укрийте потерпілого, щоб він не замерз. Напоїть його теплим солодким чаєм (якщо немає ушкодження черевної порожнини).

6. Терміново доставте потерпілого в лікувальну установу.

Притиснення артерій з метою зупинки кровотечі застосовується лише протягом короткого часу, необхідного для підготовки накладення джгута або закручення (рис. 1). Притиснення артерії до кістки вимагає значних зусиль.

Накладання джгута

Джгут накладають лише при сильній артеріальній кровотечі, а у всіх інших випадках застосовувати його не рекомендується. Для попередження травмування шкірних покривів під джгут обов'язково підкладають м'який матеріал (серветка, бинт або будь-яка наявна тканина). Кінцівка варто трохи підняти нагору. Джгут беруть двома руками, використовуючи його середню частину, підводять під кінцівку, розтягують і роблять трохи турів (поруч один з одним і не ущемляючи шкіри) навколо кінцівки до припинення кровотечі. Найбільш тугим повинен бути перший тур, з невеликим натягом, що перешкоджає розслабленню першого тура, - наступні. Кінці джгута закріплюють гачком поверх всіх турів. При правильно накладеному джгуті артеріальна кровотеча відразу припиняється, кінцівка блідне, пульсація судин нижче джгута не визначається. При занадто сильному здавлюванні тканин більшою мірою травмуються нервові стовбури кінцівки й швидко з'являються найсильніші болі в області джгута, що іноді приносять більші страждання ураженому, чим самого ушкодження. Слабко накладений джгут кровотечі не зупиняє, а створює венозний застій (кінцівка здобуває синюшне фарбування) і венозна кровотеча підсилюється. Час накладення джгута (із вказівкою дати, години й хвилин) указують у записці, яку підкладають під джгут. Джгут на кінцівку накладають у літню пору не більше ніж на 1,5-2 години, у зимній час на 1-1,5 години. Якщо зазначений час пройшов, то джгут треба на 10-15 хв. послабити (артеріальна кровотеча в цей час попереджуються пальцевим притисненням артерії), а потім знову накласти на 1 см вище або нижче попереднього місця. Якщо виникає необхідність, то це повторюють неодноразово, через 1 годину в теплий час й 0,5 години - у холодне, при цьому щораз роблять оцінку в записці. Джгут повинен лежати так, щоб він був видний.

Помилки при накладенні джгута: а) занадто слабке затягування викликає здавлювання тільки вен, у результаті чого кровотеча підсилюється; б) дуже сильне затягування, особливо на плечі, приводить до ушкодження нервових стовбурів і паралічу кінцівки; в) накладення джгута безпосередньо на шкіру приводить, як правило, через 40 - 60 хвилин до сильних болів у місці його накладення.

Хустку, косинку, краватку використають для накладення закрутки.

Закручення - широко застосовуваний метод тимчасової зупинки артеріальної кровотечі підручними засобами. На кінцівку вище місця поранення циркулярно накладають подовжньо згорнуту косинку (хустка або бинт); кінці косинки зав'язують. Під вузол підводять ціпок довжиною як звичайний олівець і закручують її доти, поки не припиниться кровотеча. При кожному новому повороті ціпка вузол треба відтягати від шкіри або підкладати під нього прокладку з картону або фанери. Щоб закручення не розпустилося, кінець ціпка фіксують до кінцівки окремо.

пов'язка, що давить, звичайно застосовується для зупинки кровотечі з ушкоджених вен, а також з відносно невеликих артерій на голові, обличчі, у ягодичній області. Для пов'язки, що давить, застосовують хустка, бинт, смуги білизняної тканини.

Для тимчасової зупинки кровотечі з артерій кисті й стопи не обов’язково накладати джгут. Як правило буває досить прибинтовувати тугий валик зі стерильних серветок або підручних засобів до місця поранення й придати кінцівки у піднесеного положення. Джгут застосовують тільки при обширних множинних пораненнях кисті або стопи. Кровотеча з пальцевих артерій зупиняють тугою пов'язкою, що давить.

Рис. 1Приклади зупинки кровотечі максимальним фіксованим згинанням кінцівки

Внутрішня кровотеча

Ознаки: раптово наступає блідість, похолодіння рук, стоп, частішає пульс, запаморочення, шум у вухах, холодний піт, непритомний стан. При перших ознаках внутрішньої кровотечі хворого потрібно негайно направити в лікувальну установу! Внутрішню кровотечу в голові, грудях, животі можна зупинити тільки на операційному столі. Необхідно покласти холод і терміново доставити в лікувальну установу.

Венозна кровотеча

Ознаки. Кров більше темна, ніж при артеріальній кровотечі; випливає з рани повільніше - не пульсує, а витікає безперервним струменем.

Допомога: підняти кінцівку й накласти пов'язку, що давить.

Носова кровотеча

Причини: удар, колупання в носі, коливання атмосферного тиску й вологості, фізична перенапруга, переїдання, духота, перегрів, гіпертонічний криз.

Дії:

1. Сядьте, злегка нахиливши голову вперед, і дайте стекти крові - це недовго. Не закидайте голову, інакше кров потрапить у шлунок, що може викликати блювоту;

2. Стисніть на 5 хвилин ніс ледве вище ніздрів і дихаєте ротом;

3. Прикладіть холод до перенісся й на потилицю (мокра хустка, сніг, лід);

4. Для зупинки кровотечі змочіть ватяний тампон розчином трипроцентного перекису водню й вставте в ніс.

5. Недовго полежіть. Після зупинки кровотечі обережно витягніть тампон. Уникайте різких рухів. Не сякайтеся. Не їжте гарячої їжі в найближчі години.

При великій втраті крові: укладіть потерпілого на спину (голова нижче тулуба); якщо немає поранень черевної порожнини, можна дати рясне питво із сіллю або цукром; терміново доставте в лікувальну установу, де варто організувати уливання крові або кровозамінників.

Артеріальна кровотеча в області волосистої частини голови, на шиї й тулубі зупиняють шляхом тугий тампонади рани стерильними салфетками. Поверх серветок можна покласти нерозгорнутий бинт зі стерильної упаковки й максимально щільно прибинтувати його.

При невеликій венозній кровотечі з рани на руці або нозі достатньо накласти стерильну пов'язку на ушкоджене місце й тугіше її забинтовувати (давляча пов'язка) або добре притягти ватно-марлевий тампон до рани за допомогою лейкопластиру. Пов'язка повинна складатися з декількох шарів вати й марлі. Потрібно стежити за тим, щоб не перетягнути кінцівка занадто сильно (до посиніння шкіри нижче пов'язки).

При кровотечі з капілярів й інших дрібних судин необхідно обробити краї рани 5 процентним розчином йоду, закрити рану стерильним бинтом.

Контрольні питання

  1. Назвіть види кровотеч.

  2. назвіть ознаки артеріальної кровотечі.

  3. Які ви знаєте способи зупинки артеріальної кровотечі?

  4. назвіть ознаки венозної кровотечі.

  5. Як зупинити венозну кровотечу?

  6. Назвіть ознаки капілярної кровотечі.

  7. Як зупинити капілярну кровотечу?

  8. Назвіть ознаки внутрішньої кровотечі?

  9. Надання допомоги при внутрішній кровотечі.

ЛіТЕРАТУРА

1. Бубнов В.Г., Бубнова Н.В. Основы медицинских знаний. Спаси и сохрани./ Учебное пособие для учащихся 911 классов общеобразовательных учреждений. – М.: Издательство АСТ. –

2000. – 400 с.

2. Галинская Л.А., Романовский В.Е. Первая помощь в ожидании врача. – Ростов н/Дону, изд –во «Феникс», 2000. – 192 с.

3. Морозов М.А. Медицинская помощь при неотложных состояниях. – СПб., 1995.

4. Петров С.В., Бубнов В.Г. Первая помощь в экстремальных ситуациях: Практическое пособие. – М.: Издво НЦ ЭНАС, 2000. – 96 с.

5. Тонкова-Ямпольская Р.В., Черток Т. Я., Алферова И.Н. Основы медицинских знаний: Учеб. Пос. – М.: Просвещение, 1993.

6. Учебное пособие для подготовки медицинских сестёр /Под ред. А.Г. Сафонова. М.: Медицина, 1981.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]