Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат на тему: "Постановка голосу".docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
86.96 Кб
Скачать

Вправи для зміцнення горла , зняття напруги.

" Конячка" . Поцокали мовою голосно і швидко протягом 10-30 сек.

" Ворона" . Вимовляєте "Ка - аа - аа - ар " . Дивіться при цьому в дзеркало. Постарайтеся якомога вище підняти м'яке піднебіння і маленький язичок . Повторіть 6-8 разів. Спробуйте повторити це беззвучно .

" Колечко " . Напружено ковзаючи кінчиком язика по небу , намагайтеся дотягнутися до маленького язичка. Робіть це з закритим ротом. Повторіть кілька разів.

"Лев" . Дотягніться язиком до підборіддя. Повторіть кілька разів.

" Позіхання " . Позіхання легко викликати штучно. Ось і викличте кілька разів поспіль в якості гімнастики для горла. Позіхайте із закритим ротом , як би приховуючи позіхання від оточуючих.

" Трубочка " . Витягніть губи трубочкою. Пообертайте ними за годинниковою стрілкою і проти годинникової стрілки , потягніться губами до носа , потім - до підборіддя. Повторити 6-8 разів.

"Сміх " . Під час сміху покладіть долоню на горло , відчуйте , як напружені м'язи . Подібна напруга можна ощущутіть при виконанні всіх попередніх вправ. Сміх можна викликати і штучно , адже з точки зору роботи м'язів не має значення смієтеся ви по-справжньому або просто вимовляєте " ха -ха -ха " . Штучний сміх швидко пробудить піднесений настрій .

Часто правильному співу заважають м'язові затиски , зайву напругу окремих груп м'язів , їх дискоординація . Пропоновані вправи допоможуть правильно організувати роботу м'язів. Перш за все слід подбати про правильну поставу : спина пряма , плечі розправлені і опущені вниз , голова знаходиться в середньому положенні . Чи не задирайте голову вгору - це зайве напружує гортань і голосові зв'язки . Працюйте ритмічно.

впр . 1

Шия розслаблена . М'які рухи голови по колу в праву і ліву сторони .

впр . 2

М'яко опускаємо нижню щелепу вниз , потім повертаємо на місце. Виконувати м'яко , обережно. Правильне положення нижньої щелепи можна знайти , відкривши рот на максимальну ширину , а потім трохи послабивши м'язи .

впр . 3

Губи витягнуті в трубочку , виконують рухи вліво- вправо , обертання по колу вперед -назад і вліво -вправо .

впр . 4

Мова приймає різні форми: згортається в трубочку , приймає форму ванночки / піднімаються бічні стінки і кінчик язика / або вітрила / рот відкритий , мова стосується верхнього неба якнайдалі від передніх зубів / .

Ніс

Коли Ви не можете чітко уявити собі звуковий прохід у роті , звук з домішкою гугнявості виходить через ніс. Слабкі м'язи м'якого піднебіння стосуються кореня язика , який через м'язового напруження часто направляє звук в порожнину носа. Гугнявість неминуче супроводжує мляве подих. Її можна почути і в низьких голосах , в голосах , що звучать високо , а також середньому регістрі. Коли в глибокому голосі чується гугнявість , він має тенденцію до монотонності і свідчить про наявність аденоїдів. Гугнявість в середньому регістрі також супроводжується інтонаційним одноманітністю. Високий голос найчастіше має агресивно- різке звучання. Носовий звук у високому регістрі звучить пронизливо і монотонно . Проте , носової резонатор - це життєво необхідна частина цілої системи резонатора . Він надає голосу яскравість , силу і є головним компонентом резонансу маски. Але ця сила повинна бути збалансована , так як носової резонатор легко домінує над іншими і спотворює звук.