Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПЕЦ ДОШК ПЕД2.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
26.68 Кб
Скачать

6. Система спеціальних установ для дітей з обмеженими можливостями

 В Росії існує диференційована система спеціальних установ, що включає всі вікові етапи розвитку дитини. Положення про спеціальні установи: Спеціальні навчально-виховні установи входять в систему народної освіти. Діяльність спеціальних навчально-виховних установ здійснюється відповідно до конституції.

Рішення як загальних педагогічних задач, так і корекційних. В країні вісім основних типів аномалій з десятьма типами навчання (глухі, сліпі, слабочуючі та позднооглохшіе, слабозорі, з руховими порушеннями, з порушеннями мови, розумово відсталі, із затримкою психічного розвитку);

Відбір в спеціальні навчально-виховні установи здійснює ПМПК. Спеціальні навчально-виховні установи організуються на засадах загальної системи народної освіти: державний характер; загальнодоступність і обов'язковість навчання, принцип диференційованості; принцип обліку вікових особливостей. Система спеціальних установ Система освіти: дитячі сади для розумово відсталих, глухих і сліпих; початкові школи для ЗПР, неповні середні школи для глухих і сліпих, середні школи для слабочуючих і позднооглохших, слабозорих, з руховими порушеннями, з порушеннями мови, допоміжні школи, спеціальні класи при масових школах; навчання на дому.

Система соціального забезпечення: дитячі будинки для глибоко розумово відсталих, сліпоглухонімих; дитячі притулки і т.д.

Система охорони здоров'я: школи санаторії для дітей з порушеннями у розвитку, клініки для дітей з ТНР, логопедичні кабінети, дошкільні відділення при психоневрологічних лікарнях. Існують закриті та відкриті види установ.  Система спеціальних навчально-виховних установ  етапи Типи спеціальних навчально-виховних установ Дошкільні заклади Ясла, дитячі сади, групи здоров'я, дошкільні відділення при спеціальних школах, дитячий садок-початкова школа. Шкільні установи Школи для глухих, сліпих, слабочуючих і позднооглохших, слабозорих, з руховими порушеннями, з порушеннями мови, з затримкою психічного розвитку, допоміжні школи, спеціальні класи при масових школах (корекційні, компенсаційні, корекційно-розвиваючі, вирівнювання, адапаціі, підтримки). Середня спеціальна освіта, професійне, вища освіта Училища, школи з виробничим навчанням, музичні та художні школи, вечірня та заочна форма навчання (без порушень інтелекту).

  Дошкільна освіта дітей з обмеженими можливостями У нашій країні вибудувана досить широка, диференційована мережа спеціальних дошкільних установ: ясла-садки, дитячі садки, дошкільні дитячі будинки; корекційні дошкільні групи при яслах, дитячих садах і дитячих будинках. Комплектування установ відбувається в залежності від первинного дефекту. Таким чином створювалися дошкільні установи (групи) для дітей:

· З порушеннями слуху (глухих, слабочуючих);

· З порушеннями зору (сліпих, слабозорих, для дітей з косоокістю);

· З порушеннями мови (для дітей із заїканням, загальним недорозвиненням промови, фонетико-фонематичним недорозвиненням);

· З порушеннями інтелекту (розумово відсталих, ЗПР);

· З порушеннями опорно-рухового апарату.