Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПЕЦ ДОШК ПЕД2.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
26.68 Кб
Скачать

4. Засоби спеціальної освіти

 Широке поширення в системі спеціальної освіти набуло використання музичних, образотворчих і вербальних засобів виховання. Музичні засоби роблять позитивний вплив на вдосконалення мовної діяльності, розвиток артикуляційної моторики, слухового сприйняття.

Образотворчі засоби допомагають в корекції порушень емоційного розвитку, зорово-моторної координації, реалізують морально-естетичний потенціал, долучають дітей до творчої діяльності.

Трудова діяльність формує позитивне ставлення до праці, розвиває психічні процеси, коригує моторику, координацію рухів, формує трудові навички, збагачує словниковий запас.

Художньо-мовленнєва діяльність допомагає дітям з відхиленнями у розвитку удосконалювати комунікативні навички, долати особистісні комплекси, супутні психічному недоразвитию, формує духовні потреби в процесі морального виховання.

Театралізовано-ігрова діяльність. Прилучення до світу театру дозволяє виховувати позитивні особистісні якості, формує уявлення про моральність, дозволяє розвивати психічні процеси (уява, мова, логічну пам'ять).

5. Роль раннього та дошкільного віку в розвитку дітей з проблемами

 Рання діагностика і рання педагогічна допомога є актуальними проблемами сучасної спеціальної дошкільної педагогіки, в Росії і за кордоном. В даний час розроблені програми ранньої діагностики та ранньої педагогічної допомоги дітям з відхиленнями в розвитку.

Відомі у світовій практиці програми ранньої допомоги: Коннектикутського тест «Обстеження розвитку новонароджених і дітей до 3 років», Каролинский навчальний план для дітей від народження до 5 років, Мюнхенська функціональна діагностика, Програма ранньої діагностики розвитку «ТАНДЕМ» (Голландія), Програма ранньої педагогічної допомоги дітям з відхиленнями у розвитку «Маккуері» (Австралія). У Росії також є ряд методичних розробок вчених (Е.М.Мастюкова, Е.А.Стребелевой, Н.Ю. Боряковой і ін.), Що представляють програми ранньої діагностики та психолого-педагогічної допомоги дітям з відхиленнями в розвитку. У Росії система ранньої діагностики та корекції вад застосовується до дітей з вираженими клінічними порушеннями, а за кордоном є позитивний досвід застосування різних програм ранньої діагностики до дітей з нерізко вираженими відхиленнями у розвитку. Дослідження зарубіжних і вітчизняних вчених показали, що своєчасна корекційна допомога дитині дозволяє досягти оптимального вікового рівня і визначає міру інтеграції дітей у суспільстві. Програми ранньої допомоги планують корекційно-педагогічну діяльність за такими напрямками: оцінка зони актуального розвитку дитини; психологічне консультування, спеціальна система освіти, організація розвиваючого середовища для дітей раннього дитинства; сенсомоторное розвиток немовляти. Успішність реалізації програм ранньої допомоги визначається за такими критеріями: 1. час проведення ранньої діагностики - ефективним періодом є період з перших днів життя дитини до трьох місяців;

2. інтенсивність корекційної допомоги;

3. створення розвивального середовища;

4. вплив на всі сфери психіки дитини;

5. облік індивідуальних особливостей дітей;

6. організація позитивної соціальної підтримки.

Роль дошкільного виховання і навчання у розвитку дітей з обмеженими можливостями велика. Саме дошкільний вік - найбільш сенситивний період надання допомоги та запобігання появи вторинних порушень. Дошкільний вік - це період становлення особистості. Дитина народжується з передумовами в розвитку і якщо упустити даний період, то у дитини проявляться стійкі порушення.