Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Глава 1 Теоретичні аспекти формування конкурентної стратегії підприємства

 

1.1 Конкурентна середовище підприємства: поняття, сутність, чинники її формують

 

Однією з основних регулюючих механізмів трапилося в ринковій економіці є конкуренція, яка підкоряє у виробників і постачальників диктату споживача. Конкуренція характеризується рівність суб'єктів ринкових відносин, причому як серед товаровиробників, а й у взаємодії товаровиробників і споживачів, виробничої структури та інфраструктури ринку, державних ринкових суб'єктів. Сучасний бізнес найчастіше потребує застосування швидких і грамотних рішень, від цього прямо залежить можливість одержання прибутку або збитків. У цьому швидкість прийняття рішень дуже важливий чинник, особливо враховуючи високу динаміку змін ринкових умов, умов ув'язнення й здійснення операцій та інших супутніх, зокрема фінансових чинників.

У класичної моделі конкурентного середовища підприємства М. Портера малюнку 1.1, значення і сила впливу кожного із чинників конкуренції змінюється з ринку до ринків і, витрати, розміри капіталовкладень у виробництво та збут продукції і на врешті-решт прибутковості бізнесу. Постачальники та покупці, намагаючись витягти власну вигоду, знижують прибуток фірми. Конкуренція всередині галузі також знижує прибуток фірми, оскільки підтримки конкурентних переваг, доводиться збільшувати витрати (Витрати рекламу, організацію збуту, та інших.) чи втрачати прибуток рахунок зниження цін.

Малюнок 1.1 – Модель конкурентних сил Портера визначальних конкуренцію у галузі

Наявність товарів – замінників зменшує попит обмежує ціну, яку фірма може запросити на власний товар. З погляду вхідних бар'єрів, дію чинників, які у моделі, багато чому визначається, з одного боку, наявністю реальних та кроки потенційних конкурентів, з іншого – перешкодами для входу ринку. Усі перелічені чинники створюють умови для динамічного розвитку конкуренції, та «>устаревания» наявних конкурентних переваг [5, з. 12].

Вплив вхідних бар'єрів на конкурентні переваги. Поява нових конкурентів загострює конкурентну боротьбу і це змушує оборонятися, зокрема рахунок вхідних бар'єрів у галузь. Рівень вхідного бар'єра визначається цілою низкою чинників, серед яких найбільшого впливом геть конкурентні переваги надають:

1) сила споживачів.

- чи мають споживачі великий вибір?

- відмовляться вони від продукту, якщо ціна занадто висока?

2) загроза аналогічної продукції:

- чи існують всі інші продукти, які купувати споживачі, що обмежить потенціал нового продукту?

3) сила постачальників:

- чи достатньо своєї продукції ринку?

- може бути який-небудь компонент доданій вартості, дозволяє конкурувати коїться з іншими постачальниками.

4) протистояння існуючих виробників:

- скільки є компаній виборюють ринок?

- як і загалом позиція конкурентів?

- які методи конкуренції використовуються?

5) загроза нових учасників ринку:

- з урахуванням інтересів усіх чинників, наскільки ймовірним є те, що ринку прийдуть нові гравці?

- як вони діяти?

6) сила інших зацікавлених осіб:

- як впливає цю галузь?

- є важливим це задля країни?

- чи мають вплив у галузі зацікавлені групи?

- роль законодавчих і що регламентують органів?

Чинники, що визначають високий рівень собівартості в підприємств, які входять у галузь, можуть інесвязанни з великим масштабом виробництва. До таких факторів відносять:

- високузащищенность сучасних технологій патентами, ліцензіями та інші виключні права;

-затрудненний доступом до використовуваному /дешевому сировини;

- зайнятість найвигідніших з погляду ринкової кон'юнктури географічних ринків країни;

- високі професійних навиків і кваліфікацію, необхідні для галузевої продукції.

Ступінь диференціації продукції. Наявність великого розмаїття моделей, модифікацій, типорозмірів одному й тому ж продукції, тобто. високий рівень її диференціації, означає глибоку сегментацію ринку України і високий рівень його зайнятості. За такого стану різні групи споживачів продукції мають усталені переваги, і завдання знову які виникають підприємств ускладнюється необхідністю пошуку незайнятого сегмента ринку (що дуже важко за високої ступеня диференціації готової продукції) чи зміни усталених переваг споживачів [5, з. 33].

Доступність каналів розподілу продукції.Освоенность ринку, зазвичай, означає, що мережа оптової і роздрібного продажу, а як і інших форм каналів розподілу продукції зайняті конкурентами. Насправді це змушує кооперуватися з підприємствами на збуті продукції або створювати нові, власні канали розподілу. І те й інше зменшує рентабельність продажу становлення бізнесу, полегшуючи завдання галузевих конкурентів з виживання новачків.

Потреба додаткових капіталовкладень. Необхідність залучення значних фінансових ресурсів до створення нового виробництва часто критичний чинником, які обмежують доступ підприємств у галузь. Фінансове виснаження новоствореної фірми на на початкових етапах її діяльності, з одного боку, й необхідність нарощування оборотних засобів; здійснення розрахунків з банками за кредитами, погашення можливих збитків від створення нової бізнесу та інші обставини, з іншого, істотно обмежують можливості входження до галузь [5, з. 37].

>Криминогенное впливом геть ринок, зокрема розділ сфер впливу між кримінальними структурами, контрабандний ввезення і вивіз товарів у умовах російської дійсності також є реальним бар'єром в організацію легального бізнесу [5, з. 38].

Вплив споживачів своєї продукції конкурентні переваги обумовлена тим, що споживачі зіштовхують інтереси конкуруючих підприємств із допомогою спеціальних засобів впливу ринку, що зумовлює зниження цін, підвищення якості продукції, збільшення кількості і забезпечення якості споживаних послуг. Сила впливу різних груп споживачів на процес створення конкурентних переваг значна за наявності наступних умов:

Перелічені умови, які загострюють конкуренцію на товарному ринку йинициирующие пошуку нових конкурентних переваг, є абсолютними. Виробники, прагнуть змінити обставини, які породжують цих умов, зокрема, рахунок пошуку таких споживачів, які у меншою мірою відповідають переліченим вище характеристикам [5, з. 40].

Вплив постачальників своєї продукції конкурентні переваги. Постачальники впливають на конкурентну боротьбу переважно з допомогою двох коштів – ціни, і якості поставлених товарів хороших і надання послуг. Умови, у яких вплив постачальників формування конкурентних переваг істотно, породжені такими обставинами:

- небагато постачальників, які можуть опинитися визначати політику поставок, вибирати найвигідніші пропозиції щодо поставкам, відмовляти (у необхідних випадках) небажаним клієнтам [8];

- галузь споживає незначну частину продукції, виробленої постачальниками, тому зміна ціни цю продукцію несуттєво б'є по собівартості і ціною кінцевих виробів;

- яку поставляють продукція відіграє у кінцевому виробі,випускаемом споживачем. Ця обставина зміцнює залежність споживача від постачальника;

- відсутність ефективних замінників яка поставляється продукції зменшує вона дуже обмежена знижує рівня вимог до характеристикам поставлених виробів;

- високий рівень диференціації яка поставляється продукції є наслідком високого рівня спеціалізації постачальників на випуску конкретних виробів, що ускладнює для споживача пошук інших постачальників аналогічної продукції;

- низький рівень вертикальної інтеграції виробництва у споживача, у якому споживач неспроможна виробляти у своїх потужностях що закуповується продукцію та, отже, залежить від поставок ззовні.

Впливтоваров-заменителей на конкурентні переваги. Вироби, що утои чи іншою мірою замінити реалізовані товари, є важливий чинник, впливає на період дії конкурентних переваг. Що стосується подібнихтоваров-заменителей над ринком діє правило цінової привабливості: якщо ціна однією товар зростає, збільшується попит в інший, є його замінником [8]. У результаті відбувається переорієнтування покупців на виробників, пропонують рішення споживчих нестиковок більшдешевим способом. Слід підкреслити, що є загрозатоваров-заменителей тим реальніше, що більше:

- кількість ефективних замінників виробленого товару;

- обсяг виробництватоваров-заменителей;

- різниця у цінах між виробом – оригіналом ітоварами-заменителями на користь останніх.

Крім легального виробництватоваров-заменителей практика бізнесу рясніє прикладами протизаконною імітації і дублювання відомих товарів, марок, марочних назв, товарних знаків. Такі замінники також загострюють конкуренцію, оскільки відволікають основного виробника створення непотрібних споживачеві атрибутів товару, що підвищують ціну вироби, але з дають можливість нелегальному виробнику якісно копіювати (імітувати) характеристикитовара-оригинала [5, з. 121].

Крім названих чинників, які у моделіМ.Портера, значний вплив на процес створення конкурентних переваг надає низку надзвичайно важливих елементів державної політики. З одного боку, будь-які методи державного втручання спотворюють конкурентну ситуацію, штучно ставлячиотдельни суб'єктів ринку на вигідніші умови. З іншого – різні види державну соціальну допомогу можна використовувати з метою проведення структурної перебудови, допомоги нерентабельним галузям.