Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнародна економіка план.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
143.87 Кб
Скачать

Міжнародна економіка

План і завдання до семінарських занять з дисципліни

ПЕРЕДМОВА

Трансформаційні процеси, що відбуваються в економіці України, вимагають узгодження інтересів національної економіки зі світовою системою економічних координат. Передусім це стосується структурИ економіки, продуктивності і якості життя, рівня людського розвитку, конкурентоспроможності національних товарів, послуг, технологічної та соціальної інфраструктури. Відповідність міжнародним стандартам є необхідною умовою поступової і неухильної інтеграції вітчизняного господарства в регіональні й глобальні системи.

У сучасних умовах активної інтернаціоналізації і транснаціоналізації економічних процесів, активної інтеграції України в світове господарство, вступу в до багатьох міжнародних організацій від спеціалістів в галузі економіки потрібні не тільки суто професійні знання, але й висока економічна ерудованость, вміння вільно орієнтуватися в сучасних міжнародних економічних процесах.

Мета вивчення дисципліни: надання студентам можливості здобути теоретичні знання й практичні навички щодо формування системи знань з міжнародної економіки, форм і методів і основного інструментарію міжнародної економічної діяльності Для досягнення цієї мети навчальний процес спрямовано на вивчення широкого кола загальних питань, практики здійснення міжнародної діяльності та проходження даних процесів в Україні.

Завдання вивчення дисципліни: науково обґрунтувати загальні основи міжнародного економічного життя; розкрити закономірності розвитку світового господарства; з’ясувати механізм дії економічних законів і механізм використання їх людьми на рівні світового господарства; визначити істотні риси основних соціально-економічних систем та їх вплив на міжнародні економічні відносини; з’ясувати роль міжнародної економіки в розвитку шляхів формування соціально-орієнтованої економічної системи суспільства.

Предмет вивчення в дисципліні: процеси мікро -, макро – та мезоекономічних взаємовідносин суб’єктів господарювання на міжнародному рівні у процесі інтернаціоналізації і глобалізації.

Завдання курсу “Міжнародна економіка” - вивчення суті й тенденцій інтернаціоналізації економіки, форм, методів і суб’єктів міжнародної економічної діяльності, принципів і середовища її розвитку, практичного здійснення і механізмів її реалізації, набуття знань аналізувати і оцінювати світогосподарські явища і процеси в контексті національних інтересів України.

Курс ґрунтується на знаннях отриманих під час вивчення таких економічних курсах, як “Політична економія”, “Макроекономіка”, “Мікроекономіка”, “Історія економічнихз вчень”, доповнює та поглиблює коло питань спеціальних економічних курсів, є вихідним для курсів “Основи зовнішньоекономічної діяльності”, “Облік у зарубіжних країнах” та інших курсів варіативної частини навчального плану ВНЗ.

Важливість курсу визначається сучасними умовами розвитку світового господарства йа необхідністю інтеграції України , як самостійної держави, в світове господарство. Основна увага приділяється сучасними тенденціями розвитку світового господарства, конкретним формам міжнародних економічних відносин, розвитку міжнародного економічного співробітництва, проблемам міжнародної економічної інтеграції та участі України в цих процесах, аналізу можливих шляхів вступу України в світове господарство.