Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Химия / ELEKTROLITIChNA_DISOTsIATsIYa_s_76-149.doc
Скачиваний:
161
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

Корозія металів основні поняття та визначення

Корозія

- самочинний процес руйнування металів і сплавів внаслідок фізико-хімічної взаємодії їх з навколишнім середовищем.

Хімічна корозія

- руйнування металу внаслідок взаємодії з середовищем без виникнення в системі електричного струму.

Електрохімічна корозія

- процес руйнування металу в середовищі електроліту, який супроводжується виникненням електрорушійної сили на поверхні поділу фаз і електричного струму всередині системи.

Приклади виконання завдань

Приклад 1. Як відбувається корозія заліза в контакті з оловом у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

Розв’язання.

Залізо має більш негативне значення електродного потенціалу, ніж олово:

тому на аноді відбувається окиснення заліза, а на катоді – відновлення в кислому середовищі іонів Гідрогену Н+, а в нейтральному та лужному середовищах розчиненого у воді кисню повітря О2.

Анодний процес:

Катодний процес:

у кислому середовищі:

у нейтральному та

лужному середовищах:

Оскільки іони Fe2+ з гідроксильною групою утворюють нерозчинний гідроксид, то в розчині відбувається реакція:

Під впливом кисню повітря відбувається подальше окиснення до гідроксиду, який випадає в осад:

.

Контрольні завдання

541. Як відбувається корозія заліза в контакті з хромом у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

542. Як відбувається корозія заліза в контакті з цинком у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

543. Як відбувається корозія алюмінію в контакті з титаном у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

544. Як відбувається корозія магнію в контакті з оловом у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

545. Як відбувається корозія міді в контакті з кадмієм у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

546. Як відбувається корозія заліза в контакті з хромом у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

547. Як відбувається корозія олова в контакті з цинком у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

548. Як відбувається корозія цинку в контакті з міддю у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

549. Як відбувається корозія хрому в контакті з алюмінієм у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

550. Як відбувається корозія нікелю в контакті з кобальтом у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

551. Як відбувається корозія свинцю в контакті з цинком у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

552. Як відбувається корозія ванадію в контакті зі сріблом у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

553. Як відбувається корозія заліза в контакті з нікелем у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

554. Як відбувається корозія міді в контакті з алюмінієм у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

555. Як відбувається корозія кобальту в контакті з магнієм у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

556. Як відбувається корозія хрому в контакті з оловом у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

557. Як відбувається корозія нікелю в контакті зі свинцем у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

558. Як відбувається корозія свинцю в контакті з цинком у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

559. Як відбувається корозія заліза в контакті з міддю у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

560. Як відбувається корозія цинку в контакті з алюмінієм у кислому та нейтральному середовищах? Скласти іонно-електронні рівняння анодного та катодного процесів корозії. Які продукти корозії при цьому утворюються?

Соседние файлы в папке Химия