Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МВ_Монтаж.проект

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

- у підвальних поверхах, а за газопостачання СУГ – у підвальних і цокольних поверхах будинків.

У підвалах індивідуальних житлових будинків, що належать громадянам на правах особистої власності, допускається установлення опалювального газового устаткування за умови, що дані підвали мають вікно з кватиркою (фрамугою), природне освітлення з розрахунку застікління 0,03 м2 на 1 м3 обсягу приміщення й конструкції, що відгороджують від суміжних приміщень, з межею вогнестійкості не менше 0,75 або межею поширення вогню по конструкції, рівного нулю й газопостачання їх здійснюється природним газом.

7.2 Прокладання газопроводів

Газопроводи, які прокладають у середині будинків і споруджень, варто передбачати зі сталевих труб, що відповідають наступним вимогам: для будівництва систем газопостачання застосовуються сталеві прямошовні, спірально-шовні, безшовні труби і виготовлені з добрезварюваної сталі, що містить не більше 0,25% вуглецю, 0,056% сірки, 0,046% фосфору.

Товщина стінок труб визначається розрахунком відповідно до вимог СНіП 2.04.12 і прийманням їх номінальної величини, яка дорівнює найближчій більшій за стандартами або технічними умовами на труби, що допускаються дійсними нормами до застосування. При цьому для підземних і наземних (з обвалуванням) газопроводів мінімальну товщину стінки труб варто приймати не меншою за 3 мм, а для зовнішніх надземних і наземних (без обвалування) газопроводів і в середині будинків (у т.ч. житлових) – не меншою за 2 мм.

Для підземних розподільних газопроводів застосовуються труби з умовним діаметром не меншим за 32 мм, а для введень – з умовним діаметром не меншим за 16 мм.

Допускається застосовувати сталеві труби, виготовлені з напівспокійної й

киплячої сталі, у наступних випадках:

 

- для внутрішніх газопроводів із товщиною стінки не більшою за

8 мм,

якщо температура стінок труб у процесі експлуатації не буде знижуватися нижче за 0 0С – для труб із киплячої сталі й нижче за мінус 10 0С – для труб із напівспокійної сталі.

Приєднання до газопроводу побутових газових приладів і апаратів, опалювальних установок, контрольно-вимірювальних приладів (КВП) і приладів автоматики, переносних газових пальників, пересувних і тимчасових (сезонних) газовикористовуючих установок і установок, що випробовують вібрацію, допускається передбачати гнучкими рукавами після відключаючого пристрою на відгалуженні газопроводу до установок.

У якості гнучких рукавів варто застосовувати гумові рукави, рукави в металевому оплетенні і металорукави, які повинні бути стійкі до транспортованого газу, при заданих тиску й температурі.

19

Допускається приєднання побутових газових лічильників металорукавами довжиною не більше 0,5 м.

Допускається не більше двох стикових з'єднань на гнучких рукавах для

приєднання переносних, пересувних установок або

установок, які

використовують газ тимчасово.

 

Умісцях приєднання до газопроводу й устаткування, а також з'єднання між собою гнучкі рукави повинні надіватися на гофровані кінцівки.

Забороняється приховане прокладання гнучких рукавів, перетинання гнучкими рукавами будівельних конструкцій, у тому числі віконних і дверних прорізів.

З'єднання труб необхідно передбачати на зварюванні. Роз'ємні (різьбові й фланцеві) з'єднання допускається передбачати тільки в місцях установлення запірної арматури, газових приладів, контрольно-вимірювальних приладів, регуляторів тиску й іншого устаткування.

Установлення роз'ємних з'єднань газопроводів варто передбачати в місцях, доступних для огляду й ремонту.

Прокладання газопроводів усередині будинків і споруджень необхідно передбачати відкритим. Допускається передбачати сховане прокладання газопроводів (крім газопроводів СУГ) усередині будинків усіх призначень у штробах стін, що закриваються щитами, що легко знімаються, з отворами для вентиляції.

Умісцях проходження газопроводів через перекриття на газопроводах необхідно передбачати установлення футляра, кінці якого повинні виступати над і під перекриттям не менше, ніж на 3 см. Газопроводи в місцях проходження через зовнішні стіни будинків варто помістити в футляри.

Для внутрішніх газопроводів, що випробовують температурні впливи, варто передбачати можливість компенсації температурних деформацій.

Для газопроводів, що транспортують вологий газ і прокладаються в приміщеннях, у яких температура повітря може бути нижчою за 3 0С, необхідно передбачати теплову ізоляцію з негорючих матеріалів.

Прокладання газопроводів у місцях проходження людей варто передбачати на висоті не менше 2,2 м від підлоги до низу газопроводів, а за наявності теплової ізоляції – до низу ізоляції.

Прокладання газопроводів у житлових будинках необхідно передбачати у нежитлових приміщеннях.

Убудинках, що існують або будуть реконстуйовані, допускається передбачати транзитне прокладання газопроводів низького тиску через житлові кімнати (за відсутності можливості іншого прокладання), а також підведення газопроводів до пальників опалювальних печей, розташованих із боку житлових приміщень і опалювальних апаратів конвекторного типу, установлюваних у житлових приміщеннях. Для опалювання приміщень житлових будинків висотою до 10 поверхів включно допускається передбачати газові каміни, конвектори, калорифери та інші типи опалювального газового устаткування заводського виготовлення з відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку (за схемою, передбаченою заводом-виробником).

20

З'єднання труб, що прокладаються у житлових (службових) приміщеннях необхідно виконувати зварними, різьбові ж з'єднання допускаються тільки в місцях підключення газопроводу до опалювального газового устаткування й установлення перед ним відключаючого пристрою.

Транзитні газопроводи в межах житлових приміщень не повинні мати різьбових з'єднань і арматури.

Не допускається передбачати прокладання стояків газопроводів і транзитних газопроводів через санітарні вузли та східці.

У випадках переустаткування кухонь квартир на житлові приміщення, а також у випадку переустаткування житлових квартир на офіси допускається прокладання стояка через переустатковані кухні як транзитного газопроводу. Газопроводи в разі спільного прокладання з іншими трубопроводами на загальних опорах необхідно розміщувати вище від них на відстань, що забезпечує зручність огляду й ремонту.

Установлення запорної арматури на газопроводах, що прокладаються в житлових і громадських будинках (за винятком підприємств громадського харчування й підприємств побутового обслуговування виробничого характеру) необхідно передбачати:

-для відключення стояків, що обслуговують більше п'яти поверхів;

-перед лічильниками (якщо для відключення лічильника не можна використати відключаючий пристрій на введенні);

-перед побутовими плитами, опалювальними газовими приладами, печами й газовим устаткуванням;

-на відгалуженнях до опалювальних печей або приладів.

Пристрої, запірну арматуру, які передбачають для відключення стояків (під'їздів), варто встановлювати зовні будинку.

На газопроводах, що підводять газ, до газових приладів і апаратів, у яких пристрій, що відключає газ, перед пальниками передбачено в їх конструкції (газові плити, водонагрівачі, грубні пальники та ін.), необхідно встановлювати один відключаючий пристрій.

Відстань від газопроводів, що прокладають відкрито й у підлозі всередині приміщень, до будівельних конструкцій, технологічного устаткування й трубопроводів іншого призначення варто приймати за умови забезпечення можливості монтажу, огляду й ремонту газопроводів і встановлюваної на них арматури, при цьому газопроводи не повинні перетинати вентиляційні грати, віконні й дверні прорізи. У виробничих приміщеннях допускається перетинання світлових прорізів, заповнених склоблоками, а також прокладання газопроводу вздовж переплетень, що не відкриваються.

Кріплення відкрито прокладених газопроводів до стін, колон і перекриттів у середині будинків, каркасів, казанів і інших виробничих агрегатів варто передбачати за допомогою кронштейнів, хомутів, гаків або підвісок тощо на відстані, що забезпечує їх огляд і ремонт газопроводів й установленої на ньому арматури.

Відстань між опорними кріпленнями газопроводів необхідно визначати відповідно до вимог СНіП 2.04.12.

21

Газопроводи, що транспортують вологий газ (крім парової фази СУГ низького тиску), необхідно прокладати з ухилом не менше ніж 3% .

За наявності газових лічильників ухил газопроводів необхідно передбачати від лічильників.

Вертикальні газопроводи в місцях перетинання будівельних конструкцій необхідно прокладати в футлярах. Простір між газопроводами й футлярами необхідно зашпаровувати просмоленим жмутом, гумовими втулками або іншим еластичним матеріалом. Кінці футлярів повинні виступати над і під підлогою не менше, ніж на 3 см, а діаметр його приймається за умови, що кільцевий зазор між газопроводом і футляром був не меншим за 5 мм для газопроводів номінальним діаметром не більшим за 32 мм і не меншим за 10 мм для газопроводів більшого діаметра. На робочих кресленнях реконструйованих ділянок газопроводів повинні бути нанесені інженерні мережі й спорудження, розташовані паралельно, і ті, що перетинаються.

Внутрішні газопроводи, у тому числі й ті, що прокладаються в каналах і футлярах, необхідно фарбувати. Для фарбування необхідно передбачати водостійкі лакофарбові матеріали.

7.3Газопостачання житлових будинків

Ужитлових будинках дозволяється передбачати установлення опалювального газового устаткування для поквартирного опалення, гарячого водопостачання й побутових плит.

Поверховість житлових будинків під час установлення газового устаткування для опалення й гарячого водопостачання з відведенням продуктів згоряння в димовий канал і газових плит приймається за СНіП 2.08.01-89* (ДБН В.2.2-15-2005 Жилые здания).

Установлення газових плит у житлових будинках необхідно передбачати

вприміщеннях кухонь висотою не меншою за 2,2 м, що мають вікно з кватиркою (фрамугою) або конструкцією жалюзійного типу, витяжний

вентиляційний канал і природне освітлення. При цьому внутрішній об'єм приміщень кухонь повинен складати, не менше (м3):

- для газової плити з двома пальниками – 8; - для газової плити з трьома пальниками – 12;

- для газової плити з чотирма пальниками – 15.

Віснуючих житлових будинках допускається установлення газових плит: - у приміщеннях кухонь висотою не меншою за 2,2 м і об'ємом не

меншим за зазначений вище за відсутності вентиляційного каналу й неможливості використання в якості такого каналу димоходів, але за наявності в приміщенні вікна з кватиркою (фрамугою) у верхній частині вікна або конструкції жалюзійного типу;

- у коридорах окремих квартир за наявності в коридорі вікна з кватиркою або фрамугою у верхній частині вікна, при цьому прохід між плитою й

22

протилежною стіною повинен бути шириною не меншою за 1 м, стіни й стелі коридорів із горючих матеріалів повинні бути оштукатурені, а житлові приміщення відділені від коридору щільними перегородками й дверима;

-у кухнях із похилими стелями, що мають висоту в середній частині не меншу за 2 м, установлення газового устаткування необхідно передбачати в тій частині кухні, де висота є не меншою за 2,2 м.

В існуючих житлових будинках висотою до 10 поверхів включно допускається установлення газових плит у приміщеннях, що мають висоту меншу за 2,20 м і до 2,0 м включно, якщо ці приміщення мають об'єм не менше, ніж в 1,25 рази більший за нормативний. При цьому в будинках, що не мають виділеної кухні, об'єм приміщень, де встановлюються газові плити, повинен бути в два рази більшим за зазначені раніше (наявність вентиляційного каналу є обов'язковою).

У разі неможливості виконання зазначених вимог установлення газових плит у таких приміщеннях може бути допущена в кожному конкретному випадку за узгодженням із місцевим органом санітарного нагляду й місцевим органом газового нагляду.

Для гарячого водопостачання необхідно передбачати проточні або ємнісні газові водонагрівачі, а для опалення й гарячого водопостачання - ємнісні газові водонагрівачі, малометражні опалювальні котли й інше опалювальне газове устаткування (конвектори, калорифери, каміни, термоблоки), призначені для роботи на газовому паливі.

Допускається установлення в кухні проточного газового водонагрівача кухонного типу (тепловою потужністю до 10 кВт), призначеного для короткочасної роботи з виходом продуктів згоряння в приміщення за умови забезпечення неможливості одночасного користування газовою плитою й водонагрівачем шляхом установлення L-подібного триходового крана, що дозволяє користуватися тільки одним приладом, при цьому:

-об'єм кухні повинен складати не менше 21м3;

-кількість повітря, що видаляється із приміщення кухні, відповідно до

вимог СНіП 2.08.01-89* (ДБН В.2.2-15-2005 Жилые здания) повинна складати не менше 90 м3/год;

-у приміщенні кухні необхідно встановлювати сигналізатор мікроконцентрацій окислів вуглецю з блоком (клапаном) автоматичного відключення подачі газу до водонагрівача.

Установлення водонагрівачів, опалювальних котлів і опалювальних апаратів з відведенням продуктів згоряння в димохід або через зовнішню стіну будинку необхідно передбачати в кухнях або в відособлених нежитлових

приміщеннях, призначених для їх розміщення, обсяг кухні повинен складати на 6 м3 більше.

Опалювальні апарати конвекторного типу з герметичною камерою згоряння й відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку (за схемою, передбаченою заводом-виготівником) можуть установлюватися в житлових і службових приміщеннях.

23

Теплова потужність конвекторів, установлюваних у житлових приміщеннях, не повинна перевищувати 7,5 кВт.

Відведення продуктів згоряння від опалювальних апаратів тепловою потужністю до 30 кВт дозволяється здійснювати через димохід або через зовнішню стіну будинку.

Установку газового опалювального устаткування тепловою потужністю, що складає більше 30 кВт і до 200 кВт варто передбачати у відособлених нежитлових, убудованих або прибудованих до житлових будинків приміщеннях.

Відособлені убудовані й прибудовані приміщення, де розміщається опалювальне газове устаткування сумарною тепловою потужністю від 30 до 200 кВт повинні відповідати наступним вимогам:

-висота приміщення – не менша за 2,5 м;

-наявність природної вентиляції з розрахунку: витяжка – в обсязі трикратного повітрообміну за годину; приплив – в обсязі витяжки плюс додаткова кількість повітря для горіння газу (у випадку забору повітря з приміщення);

-розміри витяжних і приточних пристроїв повинні визначатися за допомогою розрахунку;

-об'єм приміщення необхідно передбачати не меншим за наведений в таблиці 7.

Таблиця 7 – Об'єм приміщень

Сумарна теплова потужність опалювального

Об'єм приміщення, м3

газового встаткування, кВт

 

До 30

 

7,5

 

 

 

Більше 30

і до 60

13,5

 

 

 

Більше 60

і до 200

З умов розміщення й експлуатації

 

 

газового устаткування, але не менше за 15

 

 

 

Відособлені приміщення для розміщення опалювального устаткування сумарною тепловою потужністю понад 30 і до 200 кВт і приміщення в підвалах житлових будинків, що належать громадянам на правах особистої власності для розміщення опалювального устаткування, повинні мати природне освітлення з розрахунку застіклення 0,03 м2 на 1 м3 об'єму приміщення й конструкції, що відгороджують від суміжних приміщень, з межею вогнестійкості не менше за 0,75 або межею поширення вогню по конструкції, рівним нулю.

Відстані від будівельних конструкцій приміщень до побутових газових плит і опалювального газового устаткування необхідно передбачати відповідно до паспортів підприємств-виготівників, вимогами протипожежної безпеки, зручності монтажу, експлуатації й ремонту.

24

Установлення плити необхідно передбачати біля стіни з негорючих матеріалів на відстані не менше 6 см від стіни. Допускається установлення плити біля стіни з важкозаймистих і горючих матеріалів, ізольованих негорючими матеріалами (покрівельною сталлю по листу азбесту товщиною не менше за 3 мм, штукатуркою і т.д.) на відстані не менше 7 см від стін. Ізоляція передбачається від підлоги й повинна виступати за габарити плити на 10 см із кожного боку й не менше 80 см зверху.

Установлення настінного газового устаткування для опалення й гарячого водопостачання необхідно передбачати:

-на стінах із негорючих матеріалів на відстані не менше, ніж 2 см від стіни (у тому числі від бокової стіни);

-на стінах із важкозаймистих і горючих матеріалів, ізольованих негорючими матеріалами (покрівельною сталлю по листу азбесту товщиною не менше, ніж 3 мм, штукатуркою і т.д.) на відстані не менше за 3 см від стіни (у тому числі від бокової стіни).

Ізоляція повинна виступати за габарити корпусу устаткування на 10 см і на 70 см – зверху.

Установлення газового устаткування для поквартирного опалення необхідно передбачати на відстані не менше, ніж 10 см від стіни з негорючих матеріалів і від стіни з важкозаймистих матеріалів.

Допускається установка даного устаткування в стіні з важкозаймистих і горючих матеріалів без захисту на відстані не менше, ніж 25 см від стін.

У разі установлення вищевказаного устаткування на підлогу з дерев'яним покриттям останній повинен бути ізольований негорючими матеріалами, що забезпечують межу вогнестійкості конструкції не менше, ніж на 0,75 години. Ізоляція підлоги повинна виступати за габарити корпусу устаткування на 10 см.

Відстань у світлі від виступаючих частин газового устаткування по фронту й у місцях проходу повинна складати не менше 1-го м.

25

ДОДАТОК А

Умовні позначки на санітарно-технічних кресленнях

26

Продовження ДОДАТКА

А

27

Продовження ДОДАТКА А

28