Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
334.34 Кб
Скачать

Розтягнення та розриви зв’язок

Розтягненням зв’язок суглобів називається пошкодження тканин з частковим розривом їх при збереженні анатомічної безперервності,  що відбувається при надмірно сильних, не властивих даному суглобу рухах. Розтягнення зв’язок – найбільш часта травма опорно-рухового апарату, з якою доводиться стикатися у повсякденному житті.

Симптоми розтягнення зв’язок:

у момент травми з’являється сильний біль в області суглоба. Рухи в суглобі можливі, але різко обмежені із-за посилення болю. При огляді спостерігаються припухлість і згладжування контурів суглоба.

Найчастіше зустрічається розтягнення зв’язок гомілковоступневого суглоба. Розтягнення відбувається головним чином при підкрученні стопи на нерівностях ґрунту або при падінні убік, якщо стопа фіксована і не може обернутися услід за гомілкою.

Розрив зв’язок суглобів виникає в тих же ситуаціях, що і розтягнення, але сила невластивих для суглобів рухів при цьому докладається значно більша. Розрив зв’язок може виникнути також і при дії значно меншої сили спрямованої на раніше розтягнені, але недоліковані зв’язки.

Симптоми розриву зв’язок:

дуже сильний біль, порушення рухів, крововилив у м’які тканини, іноді в порожнину суглоба (гемартроз), набряк та припухлість суглобів.

Перша допомога при розтягненнях та розривах в’язок:

При незначному розтягненні зв’язок достатнім буде накладення тугої вісімкоподібної або черепашачої пов’язки еластичним бинтом та створення спокою травмованому суглобу.

Розтягнення, що супроводжуються сильним болем, припухлістю суглобу в момент заподіяння травми важко відрізнити від розриву зв’язки. Але ситуацію полегшує те, що перша допомога в обох випадках надається однаково - дайте або введіть постраждалому знеболювальне