Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
42.27 Кб
Скачать

2) Ознайомлення осіб, які бажають зареєструвати шлюб з їхніми правами та обов’язками.

Обов’язки та права — це словосполучення настільки формальне, що спершу не знаєш, як його пов’язати з такої тонкою сферою, як людські взаємини. У Сімейному кодексі України передбачено, що чоловік та дружина мають рівне право на повагу до своєї індивідуальності, звичок і уподобань, на фізичний та духовний розвиток, на здобуття освіти, прояв своїх здібностей, на створення умов для праці та відпочинку. У шлюбі кожний має робити те, що, можливо, не подобається. У ст. 55 СК України наголошується на обов’язках подружжя турбуватися про сім’ю, а саме про побудову сімейних відносин на почуттях взаємної любові, поваги, дружби, взаємодопомоги. Однак зобов’язати любити та поважати один одного неможливо.

Сімейний кодекс України у ст. ЗО передбачає можливість медичного обстеження наречених. Це означає, що наречені мають право знати про стан здоров’я один одного, і в свою чергу повідомити один одного про нього. У ч. 5 ст. ЗО СК України передбачена можливість визнання шлюбу недійсним через приховування одним із наречених відомостей про стан свого здоров’я, наслідком чого може стати (стало) порушення фізичного або психічного здоров’я іншого нареченого чи їхніх нащадків. Але при цьому слід звернути увагу на те, що можливою підставою для визнання шлюбу недійсним є не наявність у одного із подружжя хвороби, а лише сам факт приховування її. Якщо ж особи, одружуючись, повідомили один одного про стан свого здоров’я, то за цією підставою визнати шлюб недійсним вже не можна, незважаючи ані на тяжкість наявних у кожного із подружжя хвороб.

Є випадки, коли особа на момент укладення шлюбу вже була хвора, але не знала про це — адже існує багато хвороб, які багато років ніяк не проявляються. За таких обставин підстави для визнання шлюбу недійсним теж відсутні, оскільки немає факту приховування (не можна приховати того, про що сам не знаєш).

Для запобігання випадкам виявлення тяжких хвороб вже після одруження, сімейним законодавством передбачено проведення медичного обстеження наречених (ст. 30 СК України), порядок здійснення якого затверджено Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення добровільного медичного обстеження наречених»1 від 16.11.2002 р. № 1740 (зі змінами та доповненнями). Але таке обстеження є виключно добровільним, примушувати до нього нікого не можна. Згідно з п. З цього Порядку, державний орган РАЦС під час прийому заяви про реєстрацію шлюбу інформує осіб, які мають намір одружитися, про можливість здійснення медичного обстеження та за їхнім бажанням дає відповідне направлення до одного з акредитованих Міністерством охорони здоров’я України лікувально-профілактичних закладів, які здійснюють таке обстеження.

Відповідно до п. 9 розділу 3 [Реєстрація шлюбу] Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. №52/5 (у редакції Наказу Міністерства юстиції України від 22.11.2007 р. № 1154/5), державний орган реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про реєстрацію шлюбу, повинен ознайомити наречених з їх обов’язком повідомити один одного про стан свого здоров’я, з

´ Урядовий кур’єр. — 2002. — № 221.

умовами і порядком реєстрації шлюбу, а також роз’яснити їм права й обов’язки як майбутнього подружжя і батьків та попередити про відповідальність за приховування перешкод до реєстрації шлюбу.

Про видачу направлення або відмову наречених від його отримання працівниками державного органу реєстрації актів цивільного стану робиться запис у заяві про реєстрацію шлюбу та в актовому записі про шлюб, який скріплюється підписами наречених.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]