Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_9_Operats_na_valyutn_rinke.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
234.5 Кб
Скачать

6. Міжнародні розрахунки уповноважених банків.

Міжнародні розрахунки це система організації та регу­лювання платежів у сфері міжнародних економічних відносин, суб'єктами яких є банки, експортери та імпортери. В основу міжна­родних розрахунків покладено рух товаророзпорядчих документів і операційне оформлення платежів за укладеними зовнішньоеко­номічними угодами.

У сучасних умовах основними формами міжнародних роз­рахунків виступають акредитив, інкасо, банківський переказ.

Форми розрахунків — це способи оформлення, передавання оплати платіжних та товаросупроводжувальних документів, які склалися в міжнародній банківській та комерційній практиці.

1. Банківський переказявляє собою просте доручення банку своєму банку-кореспонденту виплатити певну суму грошей за дорученням та за рахунок переказодавача її земному одержувачу (бенефіціару) з вказівкою способу відшкодування виплаченої суми. Банківський переказ здійснюється без готівковим способом за допомогою платіжних доручень.

Усі банки, які беруть участь у здійсненні банківського переказу, беруть комісію за проведення операції.

Оплата переказом можлива на будь-якій стадії виконання контракту: до відвантаження товару, після відвантаження товару, через певний період.

Оплата до відвантаження означає аванс. У цьому випадку імпортер у встановлені контрактом строки або після повідомлення експортера про готовність товару до відвантаження дає доручення банку здійснити переказ валюти на користь експортера. Отримавши таке повідомлення, експортер відвантажує товар. Боржник передає своєму банку відповідний формуляр у трьох примірниках і в такий спосіб доручає йому переказати на рахунок свого кредитора певну суму грошей.

Здійснення банківського переказу включає такі операції:

1) відповідно до укладеного контракту експортер передає необхідні документи імпортеру;

2) імпортер виставляє платіжне доручення в обслуговуючий його банк;

3) банк імпортера надсилає до свого банку-кореспондента наказ про перерахування відповідної суми на користь експортера;

4) банк-кореспондент перераховує кошти з коррахунка бан­ку імпортера до банку експортера;

5) банк експортера зараховує одержані кошти на рахунок експортера та авізує експортера про находження на його користь відповідної суми коштів.

Після укладення контракту (1) між імпортером та експортером імпортер направляє в банк заяву на переказ (2). Поставка товару (3) може передувати переказу або відбуватися за ним, що визначається контрактом та валютним законодавством країн.

Банк імпортера, прийнявши платіжне доручення від імпорте­ра, направляє від свого імені платіжне доручення (4) у відповід­ний банк експортера. Одержавши платіжне доручення, банк екс­портера перевіряє його справжність та завершує операцію щодо зарахування коштів (5) на рахунок експортера.

Інкасо — це доручення експортера (кредитора) до свого банку одержати від імпортера (платника, боржника) безпосередньо або через інший банк певну суму або підтвердження (акцепт) того, що ця сума буде виплачена у встановлений термін.

Залежно від видів документів, за якими здійснюється інкасова операція, визначають два види інкасо:

чисте інкасо, тобто інкасо тільки фінансових документів;

документарне інкасо — інкасо комерційних документів.

Учасниками інкасової операції є:

  • довіритель — клієнт, який доручає операцію з інкасуванні своєму банку;

  • банк-ремітентбанк, якому довіритель доручає операцію інкасування;

  • банк-інкасаторбудь-який банк, що не є банком-ремітентом котрий бере участь в операції з виконання інкасового доручення;

  • репрезентуючий банкбанк, який безпосередньо одержує платіж або акцепт та подає документи платнику.

Схема документообороту при використанні інкасо: 1. Укладення контракту, визначення умов розрахунків. 2. Відвантаження товару. 3. Одержання транспортних документів від транспортних організацій. 4. Передача комплекту комерційних, а при необхідності, фінансових документів у банк при інкасовому дорученні. 5. Банк експортера надсилає документи банкові країни імпортера. 6. Передача документів платникові для перевірки і платежу. 7. Оплата документів. 8. Переведення платежу. 9. Зарахування коштів на рахунок експортера.

Схема розрахунків за інкасо

Отже, після укладання контракту, в якому сторона вказують банки, що будуть здійснювати розрахунки (1), експортер відвантажує товар (2) відповідно до умов укладеного контракту. Одержавши від транспортної організації транспортні докуме­нти (3), він готує комплект документів, до якого входять комер­ційні і фінансові документи, і подає їх до свого банку (банку-ремітента), використовуючи при цьому інкасове доручення (4).

Одержавши від довірителя документи, банк-ремітент переві­ряє їх за зовнішніми ознаками, які вказані в інкасовому доручен­ні, і надалі діє згідно з інструкціями довірителя, які містяться в даному дорученні.

Банк-ремітент відправляє документи банку-інкасатору (5), кот­рий, як правило, є банком країни-імпортера.

В інкасовому дорученні банк-ремітент указує інструкції з пе­реказування коштів, отриманих від платника.

Банк-інкасатор, одержавши інкасове доручення та документи, передає їх платнику (6) для перевірки з метою отримання від нього платежу або акцепту згідно з інструкцією, яка міститься в інкасовому дорученні.

Банк-інкасатор може надати документи платнику самостійно або через інший банк —репрезентуючий банк.

Якщо інструкціями передбачена видача документів проти платежу, репрезентуючий банк направляє платнику повідомлення про отримання інкасового доручення з документами та з прохан­ням оплатити документи (6). Після отримання платежу від імпор­тера (7) банк передає йому документи. Банк-інкасатор переказує виручку банку-ремітенту (8) поштою або телеграфом (телексом). Отримавши переказ, банк-ремітент зараховує виручку на рахунок експортера (довірителя) (9).

Акредитив — це умовне грошове зобов'язання банку, яке виставляється на підставі доручення його клієнта-імпортера про­вести платіж на користь експортера (акцептувати його тратти) або забезпечити платіж (акцепт тратт) іншим банком у межах певної суми та у встановлені терміни проти документів, указа1 них в акредитиві.

У розрахунках за зовнішньоторговельними операціями використовуються документарні акредитиви (платежі здійснюють за умови подання в банк комерційних документів).

Учасниками акредитивних операцій є:

покупець (імпортер, який звертається до банку з проханням відкрити акредитив;

бенефіціар (експортер) — сторона, якій адресується акредитив і на користь якої буде виконано платіж за умови подання документів, указаних в акредитиві;

банк-емітент — банк, який відкриває акредитив на прохання клієнта або просить інший банк відкрити акредитив за його рахунок та за його дорученням;

авізуючий банк — банк, який повідомляє бенефіціара про від­криття на його ім'я акредитива. Авізуючим банком може бути банк-емітент, виконуючий банк або ж будь-який третій банк;

підтверджуючий банкбанк, який бере на себе зобов'язання в доповнення до обов'язків банку-емітента здійснити платіж (акцепт тратт) бенефіціару при додержанні ним умов акредитива. Підтверджуючим може бути авізуючий банк або будь-який третій банк, але він має бути добре відомим, великим банком, бажано першокласним;

банк-платник (виконуючий банк) — банк, указаний в акредитиві як виконуючий платіж бенефіціару проти документів, передбачених акредитивом; ним може бути банк-емітент, підтверджуючий авізуючий банк або будь-який інший банк, уповноважений банком-емітентом;

  • негоціюючий банкбанк, який виконує платіж проти документів та бере на себе ризик, якщо навіть цей банк не має від­ношення до акредитива.

Розрахунки за акредитивом виконуються у такий спосіб:

Експортер та імпортер укладають між собою контракт (1), в якому вказують, що розрахунки за поставлений товар здійснювати­муться у формі документарного акредитива. У контракті мають бути чітко сформульовані умови майбутнього акредитива, а та­кож указаний банк, в якому буде відкрито акредитив, вид акре­дитива, назва авізуючого та виконуючого банків, умови виконан­ня платежу, перелік документів, проти яких буде виконуватися платіж, строки дії акредитива, порядок виплати банківської комі­сії та ін. Умови платежу, що визначені в контракті, повинні відо­бражатися в дорученнях імпортера банку про відкриття акредитива.

Схема розрахунку акредитивом

Після укладення контракту експортер готує товар до відван­таження, про що повідомляє імпортера (2). Одержавши повідом­лення експортера, покупець направляє своєму банку заяву про відкриття акредитива, в якій указує умови платежу (3), що міс­тяться в контракті. Після оформлення відкриття акредитива банк-емітент направляє акредитив до іноземного банку, як правило, до банку, що обслуговує експортера (4), — авізуючого банку. Аві­зуючий банк, перевіривши достовірність одержаного акредитива, сповіщає експортера про відкриття та умови акредитива (5).

Експортер перевіряє відповідність умов акредитива платіж­ним умовам укладеного контракту. Якщо експортер приймає умови відкритого на його користь акредитива, він відвантажує товар в указані в контракті строки (6). Одержавши від транспо­ртної організації транспортні документи (7), експортер подає їх разом з іншими документами, передбаченими акредитивом, до свого банку (8).

Банк перевіряє відповідність поданих документів умовам ак­редитива, повноту документів, правильність їх оформлення. Пе­ревіривши документи, банк експортера відсилає їх банку-емітенту (9) для оплати або акцепту. У супроводжувальному лис вказується порядок зарахування виручки на рахунок експортера.

Отримавши документи, банк-емітент ретельно перевіряє їх переказує суму платежу банку, що обслуговує експортера (10) На суму платежу дебетується рахунок імпортера (11). Банк експортера зараховує виручку на рахунок експортера (12).

Імпортер, отримавши від банку-емітента комерційні документи (13), вступає у володіння товаром.

За ступенем банківського забезпечення платежу для продажі акредитиви поділяються на:

підтвердженітверде зобов'язання двох банків (один яких, як правило, розташований у країні експортера, а другий у країні покупця);

непідтвердженібанк експортера обмежується лише повідомленням експортера про відкриття акредитива і платити тільки у тому разі, якщо банк імпортера перераховує йому від повідну суму.

Обидва акредитиви є безвідкличними - не можуть бути анульованими або заміненими бан­ком імпортера до настання строку без згоди експортера, на ко­ристь якого вони відкриті.

При постійних поставках товару рівними партіями в розрахунках може бути використано револьверний (поновлювальний) акредитив.

Револьверний акредитив передбачає поповнення акредитива на певну суму (квоту) або до початкової величини у міру використання.

Для забезпечення платежу за акредитивом може відкриватись акредитив з валютним покриттям.

При відкритті покритих акре­дитивів банк-емітент подає в розпорядження іноземного банку, виконуючого акредитив, валютні кошти на суму відкритого акре­дитива на строк його дії з умовою використання цих коштів для виплат за акредитивом.

У міжнародній практиці в основному ви­користовуються непокриті акредитиви, які не потребують відве­рнення коштів банку-емітента в момент відкриття акредитива.

Як спосіб виконання зобов'язань за контрактом у міжнародній практиці використовується резервний (гарантійний) акредитив. Він відкривається як на користь експортера, так і на користь імпортера за контрактом. Резервний акредитив може використову­ватись аналогічно документарному, а також для додаткового за­безпечення платежів на користь експортера при розрахунках у формі інкасо чи банківського переказу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]