Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Безпека життєдіяльності - Купчик

.pdf
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
15.25 Mб
Скачать

актів. Окремі інциденти із застосування бойових отруйних речовин (БОР) були на початку 70-х років у США, Чілі. Наймасштабніші теракти з використанням БОР проведено членами релігійної секти "Аум сенріке" в Японії протягом 19941995 рр. Так, 20 березня 1995 р. терористи майже одночасно о 8-й годині ранку на п'яти лінях токійського метрополітену застосували отруйну речовину зарин.

При цьому отруєння різного ступеня складності дістали близько 4 тис. чоловік, 12 — зазнали смертельних уражень.

Погрози застосування хімічних отруйних речовин з боку терористів різних угруповань продовжуються.

Бойові отруйні речовини класифікують за тактичним призначенням,

швидкістю виникнення уражальної дії, тривалістю зберігання і фізіологічною дією на організм.

За тактичним призначенням отруйні речовини поділяють на смертельні,

тимчасової дії і подразливі.

За швидкістю виникнення уражальної дії БОР бувають швидко- і

повільнодіючі. Швидкодіючі БОР не мають прихованого періоду дії і за кілька хвилин призводять до смерті або втрати працездатності (боєздатності). Це — зарин (GВ), зоман (GD), синильна кислота (АС), хлорціан (СК), Сі-Ес (СS), Сі-

Ар (СR).

Повільнодіючі БОР мають прихований період дії і призводять до ураження через деякий час. До них належать Ві-Ікс (VХ), іприт (НD), фосген

(СG), Бі-Зет (ВZ).

Залежно від тривалості зберігання уражальної дії БОР поділяють на стійкі — уражальна дія зберігається кілька годин або діб (Ві-Ікс, зоман, іприт), і нестійкі

— уражальна дія зберігається кілька десятків хвилин після їх потрапляння у навколишнє середовище.

За фізіологічною дією БОР поділяють на шість груп — нервово-

паралітичної дії (фосфорорганічні ОР): зарин, зоман, Ві-Ікс; шкірно-наривні:

іприти; загальноотруйні: синильна кислота, хлорціан; задушливі: фосген;

психохімічні: Бі-Зет; подразливі: хлорацетофенон, адамсит, Сі-Ес, Сі-Ар.

Бойові отруйні речовини нервово-паралітичної дії — це безбарвні рідини без запаху. Значно відрізняються одна від одної за леткістю, стійкістю і токсичністю. Але всі вони діють на центральну нервову систему, спричинюють судоми, параліч і смерть.

180

Зарин — нестійка ОР, швидко випаровується. Питома маса 1,1 г/см3,

температура кипіння 158 °С, температура замерзання мінус 56 °С. Добре розчинний у воді, жирах і органічних розчинниках, вступає в реакцію з водними розчинами лугів, аміаку та іншими речовинами лужного характеру. Гідроліз зарину при звичайній температурі відбувається повільно, що і зумовлює тривале зараження водних джерел.

Зарин — дуже токсична отруйна речовина. Має яскраво виражений міотичний ефект (звуження зіниць очей). Середня смертельна токсична доза при вдиханні протягом 1 хв становить 0,01 мг/л. Має кумулятивну дію.

Застосовують у стані пари. Першими ознаками ураження зарином є: міоз

(світлобоязнь), утруднене дихання, біль у грудях. Захист — фільтрувальний протигаз і захисний одяг.

Ві-Ікс — стійка отруйна речовина, погано розчиняється у воді, добре — в

органічних розчинниках. Питома маса 1,1 г/см3, температура кипіння 300 °С,

температура замерзання мінус 50 °С. Стійкість на місцевості влітку — до одного тижня, взимку — до місяця і більше. Бойовий стан — аерозоль. Ві-Ікс здатний уражати людей, захищених протигазом, крізь шкіру й одяг. Симптоми ураження Ві-Ікс подібні до симптомів ураження зарином. Однак токсичність Ві-Ікс набагато вища. Середня смертельна інгаляційна токсична доза 0,01 мг/л, у разі дії крізь шкіру — 7 мг на людину.

Зоман за більшістю своїх властивостей займає проміжне місце між зарином і Ві-Ікс. Малорозчинний у воді, стійкіший, ніж зарин, і в п'ять разів токсичніший за нього, але менш отруйний, ніж Ві-Ікс.

Афін є антидотом для отруйних речовин нервово-паралітич-ної дії. Він входить до комплекту індивідуальної аптечки (АІ-2).

Бойові отруйні речовини шкірно-наривної дії — іприт — безбарвна масляниста рідина, малорозчинна у воді і добре розчинна в органічних розчинниках (бензині, гасі, бензолі, дихлороетані та ін.). Легко проникає у пористі матеріали, пофарбування, гумові вироби тощо. Густина 1,3 г/см3,

температура кипіння становить 217 °С. Температура замерзання — від -4 до - 14,5 °С. Стійка отруйна речовина. Стійкість на місцевості влітку — від 7 до 14

днів, взимку — місяць і більше. Стан бойового застосування — пара і краплі.

Для іприту властива різнобічна

181

фізіологічна дія на організм. У скрапленому вигляді уражає шкіру, очі, органи дихання і легені, при потраплянні з їжею та водою в організм уражає стравохід.

Пара іприту з концентрацією 4*10-3 мг/л призводить до токсичного набряку легенів; концентрація речовини 1*10-3 мг/л спричинює запалення очей, а 0,1

мг/л — втрату зору.

Середня смертельна токсична доза при вдиханні пари іприту протягом двох хвилин — 0,3 мг/л, при дії на шкіру скрапленого іприту — 5 г на людину.

Прикмети ураження шкіри: почервоніння через 2...6 год, утворення пухирів (через 24 год), виразок (через 2...З доби). Виразки гояться тривалий час

— до одного місяця. Антидотів проти іприту немає.

Бойові отруйні речовини загальноотруйної дії уражають органи дихання.

Синильна кислота — рухлива безбарвна рідина із запахом гіркого мигдалю. Питома маса 0,7 г/см3, температура кипіння 26 °С, температура замерзання мінус 14 °С. Бойовий стан — пара. Середня смертельна токсична доза при вдиханні пари — 2 мг/л при однохвилинній експозиції.

З водою синильна кислота змішується в усіх пропорціях, легко розчиняється у спиртах, бензині та інших розчинниках. У природі синильна кислота міститься в рослинах, наприклад в ядрах кісточок вишень.

Синильну кислоту використовують при одержанні амінокислоти та різних речовин, наприклад акрилонітрилу, які необхідні у виробництві пластмас, а

також як фунігант — засіб боротьби із шкідниками сільського господарства.

Прикмети ураження: гіркота і металевий присмак у роті, нудота, головний біль, задишка, судоми. Смерть настає від паралічу серцевого м'яза. Антидотами проти синильної кислоти є амілнітрит, пропілнітрит.

Хлорціан має подібні токсичні властивості, але, крім цього, спричинює подразнення очей та органів дихання.

Бойові отруйні речовини задушливої дії уражають легені, спричинюють припинення дихання або його порушення.

Фосген при температурі вище ніж 8 °С — газ, що має запах прілого сіна,

важчий від повітря в 3,5 раза. Фосген, як і інші

182

БОР задушливої дії, уражає легені, спричинюючи їх набряк. Середня смертельна токсична доза — 3,2 мг/ л при однохвилинній експозиції.

Прикмети ураження: слабке подразнення очей, сльозотеча, запаморочення,

загальна слабкість. Після виходу ураженого із зараженої атмосфери ознаки зникають і настає період прихованої дії 4-5 год, за який розвивається набряк легенів. Смерть настає через дві доби. Має кумулятивну дію. Антидотів проти фосгену немає.

Бойові отруйні речовини психохімічної дії тимчасово виводять з ладу людей, мають специфічну дію на нервову систему.

Бі-Зет — білий кристалічний порошок з густиною 1,8 г/см3, температура кипіння становить 412 °С, температура плавлення 190 °С. Бойовий стан — аерозоль. Ураження•— через органи дихання або шлунково-кишковий тракт.

Має період прихованої дії 0,5...3,0 год.

Ознаки ураження: порушення функцій вестибулярного апарату, блювання,

заціпеніння, загальмування мови. Потім настає період галюцинацій і збудження.

В такому стані людина не може приймати виважених рішень, що адекватні ситуації.

Бойові отруйні речовини подразливої дії уражають чуттєві закінчення сльозових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів. З цієї групи найвідоміші Сі-Ес і Сі-Ар.

Сі-Ес — білий кристалічний порошок, помірно розчинний у воді, добре — в ацетоні та бензолі. Температура кипіння 315 °С, температура плавлення 95 °С,

густина 1 г/см3. Бойовий стан — аерозоль.

При концентрації аерозолю Сі-Ес у повітрі 5*10-3 мг/л особовий склад миттю виходить з ладу. При вищих концентраціях Сі-Ес спричинює опіки відкритих ділянок шкіри і параліч органів дихання.

Ознаки ураження: біль в очах і грудях, сльозотеча, кашель, нежить. Після виходу із зараженої атмосфери симптоми з часом зникають. Особливе в ураженні Сі-Ес — виникнення у людей страху повторного ураження цією отруйною речовиною.

Сі-Ар — тверда кристалічна речовина. За своїми токсичними властивостями в основному подібна до Сі-Ес, але токсичніша.

183

Бінарні отруйні речовини (БОР) — це гази (суміші) різних типів, але всі вони складаються із відносно нешкідливих (малотоксичних) компонентів, які після змішування дають високотоксичні отруйні речовини. Тут термін БОР означає "складається із двох частин". Під цим терміном розуміють не нові,

невідомі БОР, а нові сполучення уже відомих ОР.

4.3 БІОЛОГІЧНІ НЕБЕЗПЕКИ

Усі живі істоти, виходячи з принципу доцільності й раціональності, що панує в природі, виконують певну, притаману їм роль. Але для людини деякі з них є небезпечними.

Біологічними (від гр. bios — життя) є небезпеки, що походять від об'єктів живого світу. Внаслідок дії на живий організм хвороботворних мікроорганізмів,

токсинів, інших біологічно активних речовин, а також енергії біологічних перетворень, що при цьому виникає, відбувається біологічне ураження. Воно характеризується інтоксикаціями людей і тварин, віддаленими генетичними,

онкогенними, тератогенними та іншими порушеннями. Носієм біологічних небезпек є середовище перебування (повітря, вода, ґрунт), рослинний і тваринний світи, люди, штучне середовище, створене людиною, та інші об'єкти.

У людей, тварин і рослин інфекційні хвороби спричинюються мікроорганізмами певних видів — так званими хвороботворними організмами.

Такі хвороби, як проказа, чума, холера, малярія, туберкульоз та інші, в

минулому забирали життя тисяч людей, сіючи забобони та страх серед населення. Люди тривалий час не знали, що ці хвороби спричинюються мікроорганізмами, не було і засобів боротьби з ними.

Найнебезпечніші для людей і тварин є мікроорганізми — збудники інфекційних захворювань. З давніх часів інфекційні захворювання завдавали людству багато страждань. Сотні тисяч людей гинули під час масового поширення інфекційних хвороб. Від чуми в XIV ст. в Європі загинуло 25 млн чоловік — чверть всього населення материка. В ХІV-ХVIII ст. від віспи помирало щорічно понад 1,3 млн чоловік. Під час епідемії грипу, яка охопила всю земну кулю в 1918-1919 рр. із 500 млн, що захворіли,

184

вмерло більше ніж 20 млн чоловік — приблизно у два рази більше, ніж загинуло у першій світовій війні. І на сьогодні у нашій державі реєструються спалахи епідемій грипу, дизентерії, енцефаліту та інших хвороб.

Особливо сприятливими умовами для виникнення і поширення інфекційних захворювань є стихійні лиха, війни, неврожаї, переміщення великих мас людей (біженців, військових), руйнування систем водопостачання і каналізації, коли зменшуються можливості проведення оздоровчої,

профілактичної і протиепідемічної роботи.

Інфекційні хвороби відрізняються від інших захворювань тим, що вони спричинюються живими збудниками, передаються від зараженого організму здоровому і можуть породжувати епідемії.

Збудники інфекційних хвороб — хвороботворні мікроорганізми — надзвичайно малі за розмірами, не мають кольору і смаку, тому не визначаються органами чуття людини. Найнебезпечнішими є бактерії, віруси, рикетсії, гриби і спірохети, найпростіші. Бактерії, що мають форму кульок, називають коками.

Групи коків називають стафілококами і стрептококами, багато бактерій мають форму ниток, звивисту форму клітин, паличок, наприклад: кишкова паличка

(Eschericha coli), збудник тифу (Salmonella typhi), дизентерії (Shigella dysenteriae). І бактерії — одноклітинні мікроорганізми, мають клітинну оболонку і містять значну кількість ДНК. Більшість бактерій мають розміри

0,5...1,0 мкм.

4.3.1. Бактеріальні захворювання

Бактеріальними захворюваннями є чума, туберкульоз, холера, проказа,

дизентерія, менінгіт, сибірка, туляремія, сап, черевний тиф, стафіл, ботул,

сальмонельоз та ін.

Чума — гостре інфекційне захворювання людей і тварин. Інкубаційний період — від декількох годин до 6 діб. Поширюється блохами, крисами,

повітряно-краплинним шляхом, через заражені продукти і корми. Збудник стійкий у навколишньому середовищі. Хворий небезпечний для оточуючих. Це найбільш заразна і тяжка хвороба із групи інфекційних, що спричинюються

185

хвороботворними бактеріями. Стійкість збудника у воді — до 30 діб, на повітрі

— кілька тижнів, у ґрунті — до 2 місяців, у трупах — до 7 год.

Для чуми характерні висока температура, загальмована свідомість,

ураження судинної системи й різко виражені запальні зміни в лімфатичних вузлах та інших органах. Основні форми чуми: бубонна, легенева, септична,

шкірна, кишкова. Кишкова і шкірна форми чуми як самостійні трапляються рідко.

Від чуми у середні віки загинули десятки мільйонів людей. Вважається,

що в XX ст. небезпека чуми зникла.

Туберкульозну паличку відкрив Р. Кох у 1882 р., але ця хвороба до кінця ще не приборкана. В Україні за офіційними даними до 640 тис хворих на туберкульоз. З 1996 до 1999 рр. захворюваність на туберкульоз зросла на 70 %, а

смертність у 2,5 раза (з 8,1 до 19,9 чол. на 100 тис. населення). Темпи зростання захворюваності за останні роки у два рази більші, ніж на початку 90-х років. В 1,6 раза збільшилась захворюваність на туберкульоз у дітей. У світі налічується від 7 до 10 млн хворих, з них щорічно помирає до 3 млн.

Хвороба дуже заразна. Теоретично один хворий може заразити до 5 млн осіб за один день. Джерелом зараження можуть бути люди, коні, велика рогата худоба, птиця. Бактерії зберігаються у ґрунті, воді, витримують температуру до

80 °С. При тривалому кип'ятінні бактерія гине. Дітям для профілактики роблять щеплення БЦЖ.

Туберкульоз — соціальне захворювання, тому держава має проводити всі заходи з профілактики і лікування за державні кошти.

Холера в Європу занесена у 1816 р. Шлях зараження — через ротову порожнину, тобто при вживанні заражених води і харчових продуктів.

Холерний вібріон стійкий у воді до 1 місяця, на харчових продуктах зберігається до 20 діб. Хворий небезпечний для оточуючих. Хвороба супроводжується тяжким проносом, блюванням, що призводить до зневоднення організму. Вона триває до ЗО діб. У 25...30 % випадків хвороба закінчується смертельним кінцем.

Стафілококи. Наявність у харчових продуктах і воді деяких мікроорганізмів або їхніх метаболітів (продуктів життєдіяльності

186

клітин організму) може спричинити різні захворювання людини: харчові отруєння і харчові інфекції. Харчові отруєння спричинюються мікробами — стафілококами. У харчових продуктах вони виділяють особливий вид токсину

— ентеротоксин, що діє на кишечник людини. Стафілококи — це кулькоподібні бактерії (коки), що можуть діяти більше ніж в одній площині, створюючи скупчення у вигляді грона.

Симптоми стафілококової інтоксикації людини спостерігаються через 2-4

год після потрапляння в організм людини. Спочатку посилюються слиновиділення, головний біль, судоми, пітливість, потім з'являються нудота,

блювання, пронос. Хвороба іноді супроводжується ускладненнями:

зневодненням, шоком, наявністю крові або слизу в сечі, калі та блювотних масах.

Видужання настає через добу, але може зайняти і кілька днів.

Причиною спалаху харчових стафілококових отруєнь є продукти тваринного походження: м'ясо, молоко, риба, птахопродукти. У разі появи ознак отруєння слід звернутись до лікаря. Долікарняна допомога: промити шлунок (у 1,5 л води розчинити 4 г харчової соди), очистити кишечник, вжити 4 6 таблеток активованого вугілля.

Щоб запобігти отруєнням, треба не допускати до роботи з харчовими продуктами осіб з гнійними захворюваннями шкіри, з гострими катаральними явищами верхніх органів дихання. Потрібно дотримуватись режимів теплового оброблення продуктів, що гарантує загибель токсину стафілокока, та умов зберігання продуктів у холодильниках при температурі 2...4 °С.

Стафілококовий ентеротоксин належить до бойових отруйних речовин, які тимчасово виводять з ладу особовий склад формувань.

Ботулізм — це важке захворювання, часто смертельне. Виникає внаслідок споживання продуктів, заражених бацилою ботулінус ("ковбасною" отрутою).

Крім того, в разі потрапляння у кров крізь поранену шкіру ботулінічного токсину виникає параліч серцевого м'яза і дихальних м'язів. Ботулінічний токсин вважається найсильнішою отрутою у світі. Він входить до арсеналу біологічної зброї.

За останнє століття зареєстровано 2500 спалахів ботулізму, що вразив 12

тис. чол., більшість померла. За останнє десятиліття

187

летальність від ботулізму зареєстрована в Росії від продукції домашнього консервування: від консервованих овочів та фруктів — 33 %; від грибів — 18,2;

від м'ясних продуктів — 28,2; від риби — 16,3, від шинки — 4,3 %.

Ботулізм проявляється здебільшого ураженням центральної нервової системи. Основні симптоми — двоїння в очах, опущення повік, хрипота,

слабкість, головний біль. Можуть також спостерігатися утруднення ковтання і втрата голосу. Хворий, як правило, не відчуває особливих болючих ознак, крім головного болю, перебуває в повній свідомості, хоча обличчя може змінитися внаслідок паралічу лицевих м'язів. Тривалість інкубаційного періоду в середньому 12...36 год, але може тривати від 2 год до 14 днів.

Профілактика ботулізму включає: швидку переробку сировини, своєчасне вилучення внутрішніх органів (особливо у риби); широке використання охолодження та заморожування сировини і харчових продуктів; дотримання режиму стерилізації консервів; заборону реалізації консервів з ознаками бомбажу, з хлопаючими кришками бляшанок, деформаціями корпусу тощо без додаткового аналізу; санітарну пропаганду серед населення небезпеки домашнього консервування, особливо консервів з грибів, м'яса та риби.

Сальмонельоз — це найпоширеніша форма захворювання у світі, що пов'язана з уживанням харчових продуктів. Так, 17 % харчових отруєнь у США припадає на сальмонельоз, до 80 % — у Великій Британії. У США на сальмонельоз хворіють від 400 тис. до 4 млн чоловік.

Бактерії з роду сальмонели належать до групи патогенних кишкових бактерій.

Існують три основних типи сальмонельозу: черевний тиф, гастроентерит і локальний тип з осередками в одному або кількох органах. Захворювання людей і тварин виражається в ураженні шлунково-кишкового тракту. Захворювання настає через 10-20 днів після зараження і характеризується ураженням тонкої кишки, гострим проносом, підвищенням температури. Спалахи сальмонельозу завжди пов'язані із вживанням продуктів тваринного походження: м'яса птиці,

яловичини, свинини, яєць, молочних продуктів.

188

Профілактика — ретельний контроль продуктів і питної води на наявність бактерій сальмонели. Долікарняна допомога подібна до допомоги при отруєнні стафілококами.

4.3.2. Вірусні захворювання

Віруси (від лат. virus — отрута) — надмалі (30...300 нм) неклітинні частинки,

що складаються з нуклеїнової кислоти (ДНК або РНК) і білкової оболонки.

Вони паразитують всередині клітини, використовуючи ферментативний апарат і переводячи її на синтез вірусних частинок — варіонів. Вірусам властива фільтрованість, тобто вони проходять крізь фільтри.

Вірусними захворюваннями є віспа, сказ, грип, енцефаліт, кір, свинка,

краснуха, гепатит, СНІД, ящур та ін.

Віспа. Стародавні рукописи донесли до нас описи страшенних епідемій віспи, в яких загинуло до 40 % хворих. Початок боротьби з цим недугом поклав англійський вчений Едуард Дженнер, який у 1796 р. запропонував свій метод боротьби — щеплення проти віспи, а матеріал для щеплення назвав вакциною.

Але тільки у 1980 р. ВООЗ заявила про те, що віспа підкорена. Тепер дітям, що народились після 1980 р., не роблять щеплень проти віспи.

Сказ — смертельна хвороба людини і тварин, відома здавна. Частіше сказ буває у собак. Хворіють вовки, коти, пацюки, ворони та інші тварини і птиці.

Єдиний надійний спосіб — щеплення. Перше щеплення проти сказу зроблено Луї Пастером у 1885 р. Хвору на сказ людину вилікувати неможливо.

Прихований період хвороби триває від 8 діб до 1 року. Тому як тільки Вас укусила тварина, треба зразу звертатись до лікаря. Всім тваринам слід робити щорічне вакцинування проти сказу.

У 1986 р. у Великобританії спалахнула епідемія губчастої енцефалопатії великої рогатої худоби (коров'ячого сказу). Коров'ячий сказ спричинюють збудники, що належать до класу пріонів — модифікованих білків. Вони витримують кип'ятіння протягом трьох годин, довго зберігаються у висушеному матеріалі. При 40 °С декілька років не втрачають свою активність, 12-

відсотковий розчин формаліну не впливає на їхню життєдіяльність.

189