Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАПИСКА.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
962.11 Кб
Скачать

2.4 Вибір: приладів регулювання, захисту, контролю з датчиками; виконавчих пристроїв

Технічні засоби автоматизації вибираємо відповідно до прийнятих в пункті 2.3 технічних рішень при цьому враховуємо наступні умови:

1. Контроль і регулювання температури в приміщенні здійснюється за допомогою терморегулятора ТРМ-148.

2. Контроль і регулювання відносної вологості повітря в приміщенні здійснюється вологорегулятором ТРМ-148.

Контроль і регулювання температури в приміщенні здійснюється за допомогою терморегулятора ТРМ-148. Технічна характеристика регулювання приведена в таблиці 2.3

Прилад ТРМ-148 призначений для вимірювання та автоматичного регулювання температури(При використанні в якості первинних перетворювачів термометрів опору або термоелектричних перетворювачів), а також інших фізичних параметрів,значення яких первинними перетворювачами (датчиками) може бути перетворено в напругу постійного струму або уніфікований електричний сигнал постійного струму. Інформація

про будь-якому з виміряних фізичних параметрів може відображатися в цифровому вигляді на вбудованому індикаторі. Прилади можуть бути використані в системах контролю і регулювання виробничими технологічними процесами в різних галузях промисловості.

Таблиця 2.3 Технічні характеристики установки.

Назва показника та одиниці вимірювання

Величина показника

Тип установки.

Напруга живлення, В

Встановлена потужність, ВА

Кількість каналів вимірювання

Час опитування одного каналу, с, не більше

Межа основної приведеної похибки при вимірюванні:

  • термоелектричними перетворювачами,%

  • термометрами опору і уніфікованими сигналами постійної напруги і струму,%

Кількість каналів

Кількість вихідних елементів

Інтерфейс зв'язку з комп'ютером

Протокол передачі даних по

Напруга вбудованого джерела живлення, В

Максимально допустимий струм вбудованого джерела живлення, мА

Ступінь захисту корпусу (з боку лицьової панелі)

Габаритні розміри приладу, мм

Маса приладу, кг, не більше

Середній термін служби, років

Середнє напрацювання на відмову, год.

Регулятор ТРМ-148

220

12

8

0,4

+0,5

+0,25

8

8

RS- 485

RS- 485 ОВЕН

24 ± 3

180

IP54

(96х96х145) ± 1

1,5

8

100 000

Датчиком, що працює в комплекті є термометр опору Pt 1000 по ГОСТ Р 8.625_2006. З межами вимірювання від -60°С до +180°С.

Чутливим елементом регулятора датчик ДВТ-303ц який йде в комплекті з термометром опору. Межі регулювання від 0,1 до 100%.

2.5 Розробка принципової електричної схеми. Аналіз схеми

В денний час регулятор керується заданою температурою. Якщо температура стане нижче 25°С, ТРМ-148 подає напругу на реле KV1, контакти KV1 в колі реле КV4 замикаються,контакти КV4 вмикають пускача КМ4 і він вмикає електродвигуни М4 і М5 калориферів вентиляторів і електромагніти вентилів YA1, YA2 відкриваючих доступ теплоносію в калорифери. Електромагніти вентилів після спрацювання втрачають напругу, однак вентилі, утримувані механічними засувками, залишаються відкритими, а контакти в колі електромагнітів засувок закриваються (вентилі підготовлюються до закривання). Коли температура досягає 25°С регулятор знеструмлює KV1 яке в свою чергу розриває коло живлення пускача КМ4, останній знеструмлюється , одночасно подається імпульс на електромагніти засувок YA3.1 YA3.2 вентилі закриваються , а котушки засувок виявляються відключеними.

Якщо температура в теплиці перевищить 28°С , регулятор подасть напругу на реле KV2 і замкнеться коло живлення обмоток реле KV5 чи KV6 в залежності від положення флюгера Ф (в залежності з якого боку дме вітер), а реле замкне коло живлення котушок пускачів КМ2В чи КМ3В, які вмикають електродвигуни приводів, відкриваючих фрамуги. Шайби на тросах фрамуг натиснуть на кінцеві вимикачі SQ1 чи SQ3 і зупинять двигуни залишаючи фрамуги відкритими.

Коли температура понизиться до 28°С, коло живлення реле KV2 знеструмиться ,контакти його в колі KL6 і KL7 відкриються, реле KV5 чи KV6 втратить живлення і його контакти замкнуть коло пускача КМ2Н чи КМ3Н, двигуни реверсуються, фрамуги закриються,після чого спрацюють кінцевики SQ2 і SQ4 і вимкнуть двигун.

Мал.2.3 Діаграма роботи обладнання ОРМ-1

Коли замкнуться реле часу КТ1 чи в випадку зниження відносної вологості повітря в теплиці по відношенню до заданої,реле КV3 отримує живлення,контакти його замикаються і подають напругу на котушку пускача КМ1 двигуна привода насоса бака водонагрівача і електромагніта вентиля YAO системи зволоження,і вода поступає до розпилювачів. Через заданий час контакти реле часу КТ2 розмикаються, реле КV3 втрачає живлення. Двигун і електромагніт вентиля YAO також знеструмлюється. Розпилювання припиняється. Про роботу системи сигналізують лампи HL1...HL6.

В нічному режимі роботи регулятор перемикається на нижчий діапазон регулювання температури, а датчик вологості вимикається. Автоматичні вимикачі QF1...QF4 служать для вмикання і захисту двигунів.