Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л4 Засоби платежів.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
487.42 Кб
Скачать

2. Платежі пластиковими картками

Найсучаснішим засобом платежу вважається пластикова картка. Платежі пластиковими картками вид пла­тежів за дебетом. Після того, як платник підпише доку­мент або повідомить про свою згоду на оплату електронним каналом, одержувач платежу чи його банк отримають від банку платника призначену суму дебетуванням його ра­хунка.

З розвитком карткових систем з'явилися різні види пластикових карток, які різняться призначенням, фун­кціональними і технічними характеристиками.

1.Банківські кредитні картки - призначені для купівлі товарів з використанням банківського кредиту, а також для отримання авансів у готівковій формі. Головна їх сут­ність — відкриття банком кредитної лінії, автоматично ви­користовуваної щоразу при купівлі товару або отримання кредиту в грошовій формі. Кредитна лінія діє в межах встановленого банком ліміту.

Кредитні картки бувають індивідуальні та корпоративні.

Індивідуальні картки видають окремим клієнтам бан­ку на підставі договору. Вони можуть бути «стандартними» або «золотими». «Золоті» призначені для осіб з високою кредитоспроможністю і передбачають піль­ги для них.

Корпоративні картки видають організації, яка на під­ставі цієї картки може видати індивідуальні картки пев­ним особам (керівникам, співробітникам), їм відкривають персональні рахунки, пов'язані з корпоративним картко­вим рахунком. Відповідальність перед банком за корпора­тивний рахунок несе організація, а не власники індивіду­альних корпоративних карток.

2. Чекові гарантійні картки - видаються власникам поточ­них рахунків у банку для ідентифікації чекодавця і гаран­тії платежу за чеком. Картка базується на кредитній лінії, яка дає змогу власникові рахунка користуватися кредитом (овердрафтом). При цьому банк гарантує одержання гро­шей за чеком у межах встановленого ліміту в тому разі, як­що на рахунку чекодавця відсутня необхідна сума.

3. «Електронні гаманці» - це картки, призначені для оп­лати різноманітних товарів або послуг. Потенційно мо­жуть використовуватися як в межах однієї країни, так і в міжнародних масштабах, але інколи їх використання об­межується певним регіоном. Платіжна спроможність зу­мовлена певною сумою, яку власник картки попередньо вносить емітенту цієї картки або його агенту. Кошти мож­на вносити безпосередньо на картку готівкою або з вико­ристанням депозитного рахунка власника картки. Перед­бачено можливість багаторазового «завантаження елек­тронного гаманця».

4. Картки з магнітною смугою - мають на звороті магніт­ну смугу, на якій записано дані, необхідні для ідентифіка­ції особи — власника картки при її використанні в банків­ських автоматах та електронних терміналах торговельних закладів.

5. Картка з мікросхемою. Запроваджена у Франції 1974 p., поширена в цій країні та за кордоном. Вбудована в картку мікросхема (чіп) складається із запам'ятовуючих прист­роїв для збереження інформації та процесора, який є комп'ютером і здатний обробляти інформацію, записану в запам'ятовуючих пристроях. Ці мікропроцесори постійно вдосконалюються для розширення функціональних мож­ливостей картки і підвищення її надійності. Такі картки називають також «інтелектуальними» картками або смарт-картками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]