Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л 4.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
96.77 Кб
Скачать

2. Загальна методика розробки виробничої програми

В умовах переходу до ринкових відносин комунальні підприємства повинні глибоко й систематично вивчати потреби та попит на їх продукцію (послуги), а також можливість їх задоволення.

Виробничу програму підприємства треба розробляти балансовим методом, тобто розрахункові показники мають бути обґрунтовані як щодо попиту (потреби) на продукцію (послуги), так і  можливостей задоволення цих потреб.

Для ефективної роботи підприємства треба обчислювати обсяг виробничої програми не тільки на найближчий період, а й на перспективу. При цьому в основу розрахунків виробничої програми на перспективу мають бути покладені норми споживання та обслуговування.

Споживачами продукції (послуг) комунальних підприємств є: населення, промислові та інші підприємства, організації, установи і т.п. Розрахунок потреб у комунальній продукції (послугах) підприємства проводять за категоріями споживачів. Так, потреби населення щодо продукції (послуг) відповідних комунальних підприємств визначають, виходячи з норм споживання (обслуговування) на одного мешканця та чисельності населення, що обслуговується. Обсяг споживання комунальної продукції по інших категоріях споживачів (промисловість, будівництво, установи і т.п.) встановлюють на підставі спеціальних розрахунків та договорів із споживачами.

При обчисленні потреби в комунальному обслуговуванні необхідно проаналізувати стан фактичного споживання продукції (послуг), вивчити фактори, що можуть вплинути на зростання або скорочення споживання.

На зміну попиту на комунальну продукцію (послуги) впливають такі фактори: зростання (скорочення) чисельності міського населення, його культурного рівня, зміна рівня добробуту мешканців, розвиток (занепад) житлового будівництва, зміна якості й культури обслуговування, приєднання (відключення) промислових та інших споживачів і т.п. Так, на зростання споживання води в містах впливає  розвиток водопровідних та каналізаційних мереж, введення в експлуатацію нового житлового фонду, що обладнаний ваннами й душами, підвищення рівня міського благоустрою (поливання вулиць та зелених насаджень), приєднання нових споживачів та ін.  На зміну потреби в перевезенні пасажирів у містах впливають такі чинники, як зростання (скорочення) чисельності населення, поява й розвиток нових промислових і житлових районів, зміна маршрутних схем, поява нових видів транспорту і т.п.

Одночасно з встановленням перспективної потреби у продукції (послугах) визначають шляхи  задоволення цієї потреби, тобто обчислюють необхідні виробничі потужності. У разі необхідності проектують капітальні вкладення у розвиток виробничих потужностей, що забезпечать відповідне зростання споживання з урахуванням підвищення рівня використання наявної потужності комунальних підприємств.

Річна виробнича програма комунального підприємства встановлюється після узгодження розрахунків споживання й виробничих можливостей підприємства в наступному році. Встановленню виробничої програми передують уточнення попиту на продукцію (послуги) підприємства та можливого обсягу її реалізації і одночасно виконання розрахунків щодо використання виробничих потужностей та основних фондів, як діючих на початок розрахункового року, так і тих, що будуть реально введені в дію в розрахунковому році. При цьому мають бути враховані розроблені заходи щодо покращення якості обслуговування споживачів та підвищення ефективності виробництва.

Річна виробнича програма комунального підприємства розробляється у розрізі кварталів. У квартальних показниках відображається сезонна нерівномірність споживання комунальних послуг, враховуються календарні строки наміченого введення в дію нових потужностей, строки виконання капітального ремонту і т.п.

Виробнича програма комунального підприємства обчислюється по окремих виробничих підрозділах і на більш короткі відрізки часу (місяць, декада, доба, зміна). Це дозволяє довести показники виробничої програми до виконавців і забезпечити узгодження в часі роботи окремих виробничих підрозділів. Деталізація виробничої програми по підрозділах і строках залежить від характеру й розміру підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]