Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод (3).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
532.99 Кб
Скачать

Тема 4 Західноукраїнські землі у вирі революційно-визвольних рухів

Національно-визвольний рух у Галичині, Буковині, на Закарпатті. Утворення ЗУНР. Є. Петрушевич. Українсько-польська війна 1918 – 1919 рр. Українська Галицька армія. Соціально-економічні перетворення в ЗУНР. ЗУНР і зовнішній світ. Окупація румунськими військами Буковини. Окупація Бессарабії Румунією. Проголошення радянської влади на Закарпатті.

Тема 5 Україна в міжвоєнну добу світової історії (1918-1938 рр.)

Соціально-економічне та політичне становище України на початку 1920-х рр. Голод 1921 – 1923 рр. та його наслідки. Нова економічна політика, особливості її впровадження в УСРР. Економіка України в умовах НЕПу.

Пошук форм державного об'єднання радянських республік. Союзний договір і УСРР. “Автономізація” УСРР в складі СРСР.

Становлення тоталітарного режиму в Україні. Національний комунізм, його прояви. Українізація: причини, суть, методи впровадження. Державна політика щодо національних меншин. Розвиток освіти, ліквідація неписьменності. Національне відродження в українській культурі. Релігійне життя. Українська автокефальна православна церква.

Згортання нової економічної політики.

Модернізаційні процеси в Україні. Форсована індустріалізація. Урбанізація.

Криза хлібозаготівель. Воєнно-комуністичний тиск на селянство, масова колективізація. Розкуркулювання. Опір українського селянства більшовицько-радянськими перетворенням.

Утвердження тоталітарного режиму в УСРР. Голодомор 1932-1933 рр. – геноцид українського народу. Масові репресії: національне підґрунтя та складові.

Розселення українців у Союзі РСР у 1920-х – 30-х рр. Конституція 1937 року.

Черкаські землі на початку ХХ століття.

Тема 6. Західна Україна в міжвоєнний період

Українські землі в складі Польщі, Румунії, Чехословаччини. Соціально-економічне становище.

Населення західноукраїнських земель. Національні та релігійні утиски українців. Греко-католицька церква. Українські політичні організації. Розвиток національно-визвольного руху. Українська військова організація. Організація українських націоналістів: мета, завдання, ідеологія, діяльність.

Українська еміграція в міжвоєнний період. Осередки української політичної еміграції. Уряди УНР і ЗУНР в екзилі. Українські наукові центри. Суспільно-політична думка.

Тема 7 Друга світова війна (1939-1945 рр.)

Українське питання в міжнародних відносинах напередодні Другої світової війни. Мюнхенська угода. Карпатська Україна.

Пакт Молотова-Рібентропа і українські землі. Включення Західної України, Північної Буковини і Південної Бессарабії до складу УРСР. Радянська соціально-економічна та культурна політика на західноукраїнських землях. Політичні репресії. Депортації населення.

Україна у політичних та військових планах Німеччини та її сателітів. Напад гітлерівської Німеччини на СРСР. Бойові дії на теренах України. Поразки Червоної Армії.

Евакуація населення та матеріальних цінностей з України. Знищення ув'язнених у прифронтовій зоні.

Окупація України. Система окупаційної влади. Умови життя населення. Колабораціонізм. Остарбайтери. Масові вбивства цивільного населення і військовополонених.

Радянський партизанський рух та комуністичне підпілля. С. Ковпак. О Федоров.

Український визвольний рух та його течії. Проголошення Акту відновлення української державності (30 червня 1941 р.). С. Бандера. Українська повстанська армія.

Початок визволення України. Звільнення Лівобережної України. Битва за Дніпро і визволення Києва. Операції Червоної Армії на Правобережній та Південній Україні. Завершення звільнення України від окупантів.

Відновлення радянської влади й суспільно-політичних структур. Господарська відбудова України.

Ціна Перемоги: демографічні, політичні, економічні, соціальні наслідки війни для України.