Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод (3).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
532.99 Кб
Скачать

Тема 7. Капіталістична еволюція України у другій половині XIX ст.: напрями, особливості і соціально-політичні наслідки

Скасування кріпосного права. Реформи 60-х – 70-х pp. XIX ст. Економічна політика царизму. Промисловий переворот. Розвиток капіталізму в промисловості й сільському господарстві, його економічні й соціальні наслідки.

Виступи селян проти реформи 1861 р. Соціальне протистояння в українському селі у 1870-х – 90-х pp.

Національний рух, його характер і течії. Громади 1860-х – 70-х pp. Український ліберальний рух 1880-х – 90-х pp. Формування ідеології українського націоналізму. "Братство Тарасівців".

Ліберальний рух: земський ліберально-опозиційний рух; студентський рух; ліберальне народництво.

Революційно-демократичний рух. Революційне народництво у першій половині 60-х pp. XIX ст. Польське повстання 1863 р. і його вплив на Україну. "Київська комуна". "Ходіння в народ". "Чигиринська змова". Перехід народників до політичної боротьби. "Південноросійський робітничий союз".

Робітничий рух в 1860-ті – першій половині 90-х pp.

Поширення марксизму і виникнення перших соціал-демократичних гуртків."Південноросійський союз робітників".

Становище західноукраїнських земель у складі Австро-Угорської імперії. Конституційні реформи 1860-х рр. Крайова автономія. Національне та соціальне становище українського населення. Економічний розвиток. Суспільно-політичний рух (москвофільство, народовці, революційні демократи, націонал-радикали). Перші українські політичні партії. Обґрунтування ідеї політичної самостійності України.

Змістовий модуль 2. Українські землі від поч. ХХ ст. до початку ХХІ ст.

Тема 1 Україна на початку хх ст. (1900-1914 рр.)

Геополітичне становище України. Адміністративно-територіальний устрій, населення. Розселення українців в Російській та Австро-Угорській імперіях та світі.

Соціально-економічний розвиток українських земель. Реформи та трансформаційні процеси в українському селі. Регіонально-господарська спеціалізація України. Іноземний капітал в Україні.

Суспільно-політичне життя. Політизація українського національного руху. Українські політичні партії: соціальна база, програмні документи, стратегія і тактика національно-визвольної боротьби.

Революційні катаклізми й українське суспільство. Загальноросійські політичні партії.

Українці в Державній Думі Росії.

Україна у вимірах політичних сил, організацій та владних структур Російської та Австро-Угорської імперій.

Тема 2 Перша світова війна і Україна (1914 - лютий 1917 рр.)

Українське питання напередодні Першої світової війни. Початок Першої світової війни. Війна й українське суспільство. Українські політичні сили: висхідні позиції та трансформації поглядів. Головна Українська Рада. Союз визволення України.

Воєнні дії на території України в 1914 – 1916 рр. Легіон Українських січових стрільців. Становище мирного населення в районах бойових дій. Кризові процеси в суспільстві.

Тема 3 Українська революція (1917-1921 рр.): здобутки і втрати

Історіографія та джерела. Лютнева революція в Росії та Україна. Сутність і особливості функціонування влади в Україні. Ради робітничих, солдатських і селянських депутатів. Владні органи Тимчасового уряду. Створення Української Центральної Ради, її політичний склад, соціальна база і програма діяльності. М.Грушевський.

Розгортання масового українського національного руху.

Державотворча діяльність Української Центральної Ради. І Універсал Української Центральної Ради. Генеральний Секретаріат. В. Винниченко. ІІ Універсал. Взаємовідносини Центральної Ради і Тимчасового уряду.

Петроградське жовтневе збройне повстання 1917 р. та події в Україні. III Універсал. Проголошення УНР. Боротьба більшовиків за встановлення радянської влади в Україні. ІV Універсал Української Центральної Ради, проголошення самостійності УНР. Війна радянської Росії проти УНР. Бій при ст. Крути.

Вихід України з Першої світової війни. Мирні переговори в Бресті. Брестський мир.

Радянська влада в Україні. Регіональні квазідержавні утворення.

Союзницькі домовленості УНР з Німеччиною та Австро-Угорщиною. Німецькі та австро-угорські війська в Україні: статус та реалії перебування.

Політичні та соціально-економічні протиріччя: владні структури УНР і суспільство.

Гетьманський переворот, його рушійні сили. Проголошення Української Держави. П.Скоропадський. Форма, характер, соціальна база державної влади. Гетьманська влада й німецьке військове командування. Соціально-економічна політика гетьманських урядів. Зовнішньо-політична орієнтація гетьманату. Національно-культурна, освітня політика, духовне життя в Українській Державі. Формування та діяльність антигетьманської опозиції. Партизансько-повстанський рух. Політична криза та падіння гетьманату.

Директорія УНР: державно-політичний курс, організація влади. С. Петлюра. Соціально-економічні перетворення за Директорії УНР. Зовнішня політика УНР. Політика Директорії УНР в освіті та культурі. Релігійне життя.

Соборницький процес. Акт злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 р.

Український фронт 1919 р. Відновлення радянської влади в Україні. Х. Раковський. Радянське державне будівництво. Національна політика більшовиків. Політика воєнного комунізму. Воєнно-політичний союз радянських республік.

Селянський повстанський рух. Махновщина.

Денікінський режим в Україні.

Боротьба Армії УНР та УГА проти більшовиків та білогвардійців. Варшавська угода 1920 р. Радянсько-польська війна і Україна. Ризький мирний договір.

Закінчення організованої збройної боротьби за незалежність України. Повстанський рух 1920 – 1921 рр.; Холодний Яр.

Врангелівщина та її розгром.

Реакція світової спільноти на державотворчі процеси в Україні. Паризька мирна конференція.

Вплив національно-визвольного руху на розвиток духовності, культури, освіти, науки.

Політичне та історичне значення Української революції 1917 – 1920 рр.