Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Що таке adsl?

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line - асиметрична цифрова абонентська лінія) являє собою високошвидкісну комунікаційну технологію, розроблену для використання на абонентських лініях ТФОП. Асиметрична цифрова абонентська лінія (ADSL) є найбільш популярною технологією xDSL. Основною відмінною рисою ADSL є те, що швидкість передачі до користувача й швидкість передачі від користувача не однакові (саме тому дана цифрова абонентська лінія і є асиметричною). При цьому швидкість передачі до користувача значно перевищує швидкість передачі від користувача. Такий режим роботи ADSL ураховує головну особливість мережі Інтернет , відповідно до якої інформаційний потік від мережі до користувача, що містить програми, графіку, звук і відео, істотно перевищує інформаційний потік від користувача до мережі, що звичайно формується натисканням клавіші клавіатури або клацанням миші. Швидкість передачі даних до користувача звичайно становить від 1,5 Мбіт/с до 8 Мбіт/с. Швидкість передачі даних від користувача звичайно становить від 64 Кбіт/с до 1,5 Мбіт/с.

Тому що ADSL була розроблена для використання індивідуальними користувачами або в невеликих офісах, вона, поряд з організацією високошвидкісної передачі, зберігає аналоговий телефонний зв'язок по даній абонентській лінії. Це виключає необхідність прокладання додаткової телефонної лінії до користувача.

Для чого призначена ADSL?

Асиметрична цифрова абонентська лінія ADSL являє собою технологію передачі даних, що трансформує звичайну абонентську телефонну лінію (називану "кручений парою") у високошвидкісну цифрову лінію, що дозволяє, наприклад, одержати сверхбыстрый доступ у мережу Інтернет. ADSL також дозволяє підключатися до корпоративних мереж, сучасним інтерактивним мультимедийным програмам, наприклад, іграм, у яких бере участь багато гравців, відео по запиті й відеокаталогам.

Як працює ADSL?

Маючи лінію ADSL, ви можете одночасно говорити по телефоні або передавати факс і мандрувати неосяжними просторами мережі Інтернет.

При роботі ADSL смуга пропущення телефонної лінії розділяється на два частотних діапазони. Смуга частот нижче 4 кгц використається для звичайної (голосовий) телефонного зв'язку, а вся доступна смуга частот вище зазначеної частоти використовується для передачі даних. Це дозволяє використати телефонну лінію одночасно й для телефонних розмов і для передачі даних. Така цифрова абонентська лінія називається "асиметричною", тому що для прийому даних виділяється більше широка смуга частот, чим для їхньої передачі. Швидкість передачі даних у напрямку до користувача становить від 256 Кбіт/с до 8,192 Мбіт/с, а швидкість передачі даних по напрямку від користувача становить від 16 до 768 Кбіт/с. Така "асиметрія" дуже зручна, тому що більшість користувачів мережі Інтернет одержують із мережі значно більший обсяг даних, чим самі передають у мережу.

Основні переваги adsl?

ADSL забезпечує можливість одночасного високошвидкісного доступу в мережу Інтернет і ведення телефонних розмов (або передачу факсів) по одній телефонній лінії. ADSL являє собою економічно ефективний засіб для приватних користувачів і малого бізнесу. Крім дуже високої швидкості передачі дані ADSL-модеми мають ще одну істотну перевагу в порівнянні з аналоговими модемами. На відміну від аналогових модемів, для нормальної роботи яких потрібен набір номера модему адресата, лінія ADSL підключена постійно, оскільки при відсутності інформації вона не займає ресурси мережі (тобто, працює в режимі "always on"). Це означає відмову від необхідності введення спеціального пароля, відсутність сигналу зайнятості, відсутність необхідності очікування з'єднання й т.п.

Що таке ADSL Lite?

Це версія ADSL з більш низькою швидкістю передачі, запропонована UAWG (ADSL Working Group - універсальна робоча група ADSL), очолюваної Microsoft, Intel й Compaq, як доповнення до стандарту ANSI (Американського національного інституту стандартів). Використовує ту ж схему модуляції, що й ADSL (DMT), але без розділового фільтра (splitter) на стороні абонента, що приводить до зменшення пропускної здатності лінії ADSL Lite внаслідок підвищення рівня перешкод.

Що таке ADSL II?

ADSL II являє собою вдосконалений варіант ADSL, що має таку ж швидкість передачі даних, що й ADSL, але при цьому споживає менше енергії й має деякі інші важливі технічні особливості.

Що таке HDSL?

HDSL (високошвидкісна цифрова абонентська лінія) забезпечує симетричну високошвидкісну передачу даних. Серед технологій xDSL HDSL одержала найбільш широке поширення. На відміну від інших технологій HDSL звичайно використовує дві пари телефонного кабелю, а не одну. При цьому по кожній парі передається половина потоку даних у дуплексному режимі. У більшості випадків HDSL забезпечує швидкість передачі даних 1,5 Мбіт/с або 2 Мбіт/с в обох напрямках на відстані, що залежать від типу застосовуваного кабелю. Основною сферою використання HDSL є сполучені лінії місцевих телефонних мереж або виділені лінії зв'язку у тих місцях, де велика кількість абонентів-організацій (наприклад, в офісних будинках).

У цей час технологія HDSL є найбільш випробуваною й широко використовуваною технологією DSL.

Що таке HDSL2?

HDSL 2 являє собою вдосконалений варіант технології HDSL, що має тієї ж самої функції, що й звичайна технологія HDSL, але при цьому вона використовує для роботи всього одну пару телефонного кабелю.

Що таке RADSL?

Технологія RADSL (Rate Adaptive Digital Subscriber Line - цифрова абонентська лінія з адаптацією швидкості з'єднання) дозволяє адаптуватися до характеристик абонентської лінії, що постійно змінюються. Фактично RADSL здатна адаптуватися до змін характеристик лінії в процесі появи цих змін.

Технологія RADSL створена для того, щоб забезпечити гнучкість у наданні провайдерами послуг користувачам. Дана технологія забезпечує автоматичне налаштування швидкості передачі даних по лінії, що базується на проведенні серії початкових тестів, що дозволяють визначити максимально можливу швидкість передачі даних по конкретній телефонній лінії.

Що таке SDSL?

SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line - симетрична цифрова абонентська лінія) є варіантом HDSL, у якому використається тільки одна пара кабелю. SDSL забезпечує однакову швидкість передачі даних як убік користувача, так і від нього. Відомі дві модифікації цього встаткування: MSDSL (многоскоростная SDSL) і HDSL2, що мають убудований механізм адаптації швидкості передачі до параметрів фізичної лінії.

Що таке VDSL?

VDSL (Very-High Digital Subscriber Line - надвисокошвидкісна цифрова абонентська лінія) - це практично те ж саме, що й ADSL. Однак. на відміну від ADSL, VDSL може працювати в асиметричному, але й симетричному режимі. У порівнянні з ADSL VDSL має значно більш високу швидкість передачі даних: від 13 до 52 Мбіт/с у напрямку від мережі до користувача й від 1,5 Мбіт/с від користувача до мережі при роботі в асиметричному режимі; максимальна пропускна здатність лінії VDSL при роботі в симетричному режимі становить приблизно 26 Мбіт/с у кожному напрямку передачі. Залежно від необхідної пропускної здатності й типу кабелю довжина лінії VDSL лежить у межах від 300 метрів до 1,3 км.

VDSL розглядається (у порівнянні з іншими технологіями xDSL) як технологія майбутнього. Ця технологія набути широкого застосування тільки тоді, коли така висока швидкість передачі (і, відповідно, широка смуга частот) буде потрібна на практиці, причому з розвитком технології FTTC (Fiber to the Curb), коли оптико-волоконний кабель буде підведений майже до кожного абонента. Крім того, тверде обмеження відстані роботи VDSL не дозволяє в багатьох випадках використати дану технологію (крім умов високої щільності передачі даних).

[править]

Таблиця порівняння різних типів технології DSL

Порівняння різних типів технології DSL Технологія Макс. скорость восхо-дящего потока данных (Мбит/с) Макс. скорость нисхо-дящего потока данных (Мбит/с) Стандарт диаметра проводов Максимальна відстань (метри) Кодування

ADSL 0,8 8 декілька 5200 САР или DMT

G.Lite 0,512 1,5 декілька 6700 DMT

HDSL 1,544; Т1; 2; Е1; 1,544; Т1; 2,0 Е1 26 AWG*) 24 AWG*) 2750; 3650 2B1Q

HDSL2 1,544; Т1; 2; Е1 1,544; Т1; 2,0 Е1 26 AWG*) 24 AWG*) 2750; 3650 ТС РАМ

IDSL 0,144 0,144 декілька 5800 2B1Q

RADSL 1,088 7,168 декілька 5500 САР или DMT

SDSL 0,768 0,768 декілька 3050 2B1Q

VDSL 20 52 декілька 910 CAP/DMT/ DWMT/SLC

) 26 AWG та 24 AWG – 0,4 мм та 0,5 мм відповідно

Соседние файлы в папке Veruga_lec