Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
37.38 Кб
Скачать

Звита пара

Ви́та па́ра[1] або зви́та пара́[2] (англ. twisted pair, альт. cкру́чена па́ра) — вид мережевого кабелю, є однією або декількома парами ізольованих провідників, скручених між собою (з невеликою кількістю витків на одиницю довжини), для зменшення взаємних наведень при передачі сигналу, і покритих пластиковою оболонкою. Використовується як мережевий носій в багатьох технологіях, таких як Ethernet, ARCNet і Token ring. В даний час, завдяки своїй дешевизні і легкості в установці, є найпоширенішим для побудови локальних мереж.

Кабель підмикається до мережевих пристроїв за допомогою з'єднувача RJ-45, трохи більшим, ніж телефонний з'єднувач RJ-11.

Підтримує передачу даних на відстань до 100 метрів. На довших відстанях сигнал через загасання не розпізнається; якщо передача даних на більшу відстань все ж таки необхідна, потрібно скористатися повторювачем, або ж використовувати коаксіал.

Види кабелю

Залежно від наявності захисту — електрично заземленої мідної сітки або алюмінієвої фольги навколо скручених пар, визначають різновиди даної технології: *неекранована вита пара (UTP — Unshielded twisted pair)

екранована вита пара (STP — Shielded twisted pair)

фольгована вита пара (FTP — Foiled twisted pair)

фольгована екранована вита пара (SFTP — Shielded Foiled twisted pair)

В деяких типах екранованого кабелю, захист може використовуватися ще і навкруги кожної пари. Екранування забезпечує кращий захист від електромагнітних наведень як зовнішніх, так і внутрішніх, і т.д.

Застосування

Як вже згадувалося, вита пара широко застосовується в мережевих технологіях і комунікаціях, зараз кабелем категорії 6, в багатьох місцях замінюють коаксіальний кабель. Незважаючи на велику захищеність екранованої витої пари, вона не отримала широкого поширення через складність в установці — потрібне заземлення і кабель, в порівнянні з неекранованою витою парою жорсткіший.

Види кабелю, який застосовується в мережах

Залежно від наявності захисту — электрически заземленої мідної оплетки або алюмінієвої фольги навколо скручених пар, визначають різновиди даної технології:

- незахищена кручена пари (UTP — Unshielded twisted pair) — відсутній захисний екран навколо окремої пари;

- фольгированная кручена пари (FTP — Foiled twisted pair) — також відома як F/UTP (див.: en:Screened fully-shielded twisted pair#screened Shielded Twisted Pair (S/STP)), є присутнім один загальний зовнішній екран у вигляді фольги;

- захищена кручена пари (STP — Shielded twisted pair) — є присутнім захист у вигляді екрана для кожної пари й загальний зовнішній екран у вигляді сітки;

- фольгированная екранована кручена пари (S/FTP — Screened Foiled twisted pair) — зовнішній екран з мідної оплетки й кожна пара у фольгированной оплетке;

- незахищена екранована кручена пари (SF/UTP — Screened Foiled Unshielded twisted pair) — подвійний зовнішній екран з мідної оплетки й фольги, кожна кручена пари без захисту.

Екранування забезпечує кращий захист від електромагнітних наведень як зовнішніх, так і внутрішніх, і т.д. Екран по всій довжині з'єднаний з неізольованим дренажним проведенням, яке поєднує екран у випадку поділу на секції при зайвому вигині або розтяганні кабелю.

Залежно від структури провідників — кабель застосовується одне- і багатожильний. У першому випадку кожне проведення складається з однієї мідної жили, а в другому — з декількох.

Одножильний кабель не припускає прямих контактів з периферією, що підключається. Тобто, як правило, його застосовують для прокладки в коробах, стінах і т.д. з наступним оконечиванием розетками. Зв'язане це з тим, що мідні жили досить товсті й при частих вигинах швидко ламаються. Однак для «врізання» у рознімання панелей розеток такі жили підходять як не можна краще.

У свою чергу багатожильний кабель погано переносить «врізання» у рознімання панелей розеток (тонкі жили розріжуться), але чудово поводиться при вигинах і скручуванні. Крім того, багатожильне проведення має бо́льшим загасанням сигналу.Тому багатожильний кабель використовують в основному для виготовлення патчкордов (англ. patchcord), що з'єднують периферію з розетками.

Конструкція витопарного кабелю

Витопарный кабель складається з декількох кручених пар. Провідники в парах виготовлені з монолітного мідного дроту товщиною 0,4-0,6 мм. Крім метричної, застосовується американська система AWG, у якій ці величини становлять 26AWG або 22AWG відповідно. У стандартних 4-х парних кабелях в основному використовуються провідники діаметром 0,51 мм (24AWG). Товщина ізоляції провідника — близько 0,2 мм, матеріал звичайно полівінілхлорид (англійське скорочення PVC), для більш якісних зразків 5 категорії — поліпропілен (PP), полиэтилен (PE). Особливо високоякісні кабелі мають ізоляцію зі спіненого (ніздрюватого) полиэтилена, який забезпечує низькі діелектричні втрати, або тефлону, що забезпечує високий робітник діапазон температур.

Також усередині кабелю зустрічається так звана «розривна нитка» (звичайно капрон), яка використовується для полегшення оброблення зовнішньої оболонки — при витягуванні вона робить на оболонці поздовжній розріз, який відкриває доступ до кабельного сердечника, гарантовано не ушкоджуючи ізоляцію провідників. Також розривна нитка, через свою високу міцність на розрив, виконує захисну функцію.

Зовнішня оболонка 4-х парних кабелів має товщину 5-9 мм залежно від категорії кабелю й звичайно виготовляється з полівінілхлориду з додаванням мела, який підвищує крихкість. Це необхідно для точного облому по місці надрізу лезом відрізного інструмента. Крім цього, для виготовлення оболонки використовуються полімери, які не підтримують горіння й не виділяють при нагріванні галогени (такі кабелі маркіруються як LSZH — Low Smoke Zero Halogen). Кабел, що не підтримува горінн, що й невыделяющие дым, разрешается прокладывать и использовать в закрытых областях, где могут проходить воздушные потоки системы кондиционирования и вентиляции (так называемых пленум-

У загальному випадку, кольору не позначають особливих властивостей, але їх застосування дозволяє легко відрізняти комунікації c різним функціональним призначенням, як при монтажі, так і обслуговуванні. Найпоширеніший колір оболонки кабелів — сірий. У зовнішніх кабелів внешная оболонка чорного кольору. Жовтогаряче фарбування, як правило, указує на негорючий матеріал оболонки.

Окремо потрібно відзначити маркування. Крім даних про виробника й тип кабелю, вона обов'язково містить у собі метрові або футові мітки.

Форма зовнішньої оболонки кабелю кручена пари може бути різної. Частіше інших застосовується кругла форма. Для прокладки під килимовим покриттям може використовуватися плоский кабель.

Кабелі для зовнішньої прокладки обов'язково мають вологостійку оболонку з полиэтилена, яка наноситься ( як правило) другим шаром поверх звичайної, поливинилхлоридной. Крім цього, можливе заповнення порожнеч у кабелі водовідштовхувальним гелем і бронювання за допомогою гофрованої стрічки або сталевого дроту.

Соседние файлы в папке Veruga_lec