Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 13 Теорія держ. управління у вчені Гунсунь Яна

..docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
16.24 Кб
Скачать

13 Теорія держ. управління у вчені Гунсунь Яна.

Основні ідеї старокитайського легізму викладені в трактаті IV ст до н. е.."Книга правителя області Шанl"). Ряд голів трактату написаний самим Гунсунь Яном відомим під ім'ям Шан Ян. Цей видатний теоретик легізму і один із засновників школи "Законників" (фацзя) був правителем області Шан в часи ціньського правителя

Інтереси народу та держави протилежні. Прерогатива народу – дурість і зло, а держави мудрість і добро. Кожна людина – потенційний злочинець. а тому держава має спасти її від самої себе.

Піддані абсолютно безправні перед державою, остання немає перед ними зобов’язань

Закон – для народу, мистецтво управління – для государя

Шан Ян виступив з обгрунтуванням управління, яке спирається на закони (фа) і суворі покарання. Критикуючи поширені в його час і впливові конфуціанські уявлення та ідеали у сфері управління (прихильність до старих звичаїв та ритуалів, усталеними законами і традиційної етиці і т.д.), Шан Ян зауважує, що люди, які дотримуються подібних поглядів, можуть "лише обіймати посади та дотримуватися закони, однак вони не здатні обговорювати (питання), що виходять за рамки старих законів ".

Подання логістів про жорстокі закони, як основному (якщо не єдиному) засобі управління тісно пов'язані з їх розумінням взаємовідносин між населенням і державною владою. Ці взаємини носять антагоністичний характер за принципом "хто кого": "Коли народ сильніше своїх влади, держава слабка, коли ж влади сильнішим за свого народу, армія могутня ".