Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІЕ та ЕД / ІЕ та ЕД (шпори) / Вияв ринкових аспектів монополізованого господарства в роботі Дж. Робінсон

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
18.56 Кб
Скачать

Вияв ринкових аспектів монополізованого господарства в роботі Дж. Робінсон „Теорія недосконалої конкуренції”.

Робінсон (1903-1986) у своїй роботі “Економічна теорія недосконалої конкуренції” (1933), як і Чемберлін, довела, що конкуренція за умов монополізації зустрічається, але видозмінюється, набираючи соціологічних недоліків.

Недосконалою конкуренцією Робінсон вважала такий тип ринку, який контролюється кількома фірмами-конкурентами (олігополіями), які змовляються з приводу контролювання цін та недопущення туди нових конкурентів, формуючи таким чином закритий ринок.

Проте конкуренція існує, але в новому вигляді і точиться між фірмами-монополістами, що ділять ринок. Вихід на такий ринок для інших фірм ускладнений: існує бар’єр патентного захисту, недостатність капіталів та ін.

Недоліки недосконалої конкуренції: низькі зарплати та експлуатація найманих робітників. За недосконалої конкуренції виникає так звана “цінова дискримінація”, коли один і той самий продукт збувається різним покупцям за різними цінами.

Тому Робінсон для подолання соціальних недоліків пропонувала:

а) ввести антимонопольну політику держави;

б) створювати профспілки, які б захищали інтереси найманих робітників.

Також до недосконалої конкуренції відносила чисті монополії (1 продавець) та монопсонії (1 покупець – цей термін ввела у науковий обіг Робінсон), та визначального впливу на ринок за ними не визнавала, оскільки ці явища досить рідкісні.

Соседние файлы в папке ІЕ та ЕД (шпори)