Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

регіональна економіка / Водний транспорт України

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
15.38 Кб
Скачать

Водний транспорт України: передумови його розвитку, зна¬чення, проблеми та перспективи розвитку.

Водний транспорт України складається з морсь¬кого, річкового.

Морський транспорт. Укр має сприятливі умови для морського транспорту; на півдні її терит. омива¬ють Чорне та Азов моря, які практично не замерза¬ють і з'єднуються з Середземним морем че¬рез про¬току Босфор, Мармурове море і протоку Дарда¬нелли. Заг. довжина морської берегової лінії – понад 2000 км.

Найважл. морськими портами є Одеса, Ізмаїл. Іллічевськ, Херсон, Миколаїв, Севастополь, Ялта, Феодосія, Керч та ін. великі портові міста на берегах Азовського моря — Маріуполь, Бердянськ тощо.

Основу морського транспорту становлять Чор¬номорське (ЧМП), Азовське (АМП) та Українсько-Ду¬найське (УДП) пароплавства, що володіють транс¬портним флотом сумарною вантажністю 5,2 млн т і пасажирським флотом на 9,9 тис. місць. В Україні є 18 портів, до них належать 175 перевантажувальних комплексів, 8 судноремонт¬них з-дів.

Український флот досяг критичного віку і, якщо не буде оновле¬ний, всього за 5—7 років його витіс¬нять конкуренти.

Потреба України (окрім танкерів та газовозів) становить 117 вантажних транспортних суден ван¬тажністю 1,1 млн т і 11 пасажир¬ських суден на 4,5 тис. місць. У перспективі темпи оновлення флоту повинні зберегтися.

Валютні надходження від пароплавства станов¬лять щороку $800-900 млн. Однак сучасна система оподаткування зводить нані¬вець можливість само-фінансування морського транспорту.

Річковий транспорт має ряд переваг перед су¬хопутним: готові прир. шляхи, використ течії води, можливість одночасного транспортув великих ван¬тажів і пасажирів. Утрим водних шляхів потребує набагато менших капіталовкл, до того й перевез вантажів водним транспортом обходиться дешевше.

Після буд-ва в середині 30-х Дніпрогесу і затоп¬лення Дніпров¬ських порогів встановилося наскрізне судноплавство на Дніпрі.

Загальна довжина судноплавних річок в Україні становить 4,4 тис. км. Найдовша внутрішня водна артерія — Дніпро (1200 км).

Річковий транспорт представл. міжгалузевим держ об'єднан "Укррічфлот", яке реформувалося в акціонерну судноплавну ком¬панію, що склад з Голо¬вного підпр-ва та 290 структурних одиниць.

Річковому транспорту на потрібно 120 тис. т са-мохідного ван¬тажного і 195 тис. т несамохідного тоннажу.