Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

регіональна економіка / Вплив глобалізації і регіоналізації економіки на РПС

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.68 Кб
Скачать

Вплив глобалізації і регіоналізації економіки на РПС.

Світове господарство являє собою глобальну систему економ. взаємозалежності, яка охоплює всі національні гос-ва, зв‘язані один зодним міжнародним поділом праці і різноман-ми формами взаємодії на рівні ПС, вир-их відносин і політ.-прав структур.

Інтернаціоналізація світової економіки проявл-ся у 2-ох її основних напрямках: глобалізації і регіоналізації. Глобалізація здобуває різні модифікації в залежності від того чи то окрема кампанія, галузь, кр-на чи все світове вир-во. Головними показниками глобалізації компаній є міжнародне розсередження надходжень від продажу і основних активів, внутрішньо-фірмова торгівля полуфабрикатами, заготівлями, продуктами і внутрішньо-фірмовами потоками. Глобалізація на рівні окремих галузей визначається тим, вякій мірі конкурентна здатність компаній внутрі галузі в данній країні взаємозв‘язана з її конкурентною здатністю в іншій кр-ні. Глобалізація на рівні окремої кр-ні характ-ся ступіню взаємозв‘язку її економіки з світовою економікою вцілому. Не дивлячись на зростання глобалізації світової економіки, далеко не всі кр-ни в різній ступені до неї інтегровані.

Регіоналізація – це інтеграція національних господарств на регіональному рівні. Створенняі функціонування торгових таекономічних регіональних об‘єднань переслідує різноманітні цілі. Регіональні ініціативи ставлять не тільки господарські цілі, але і цілий спектр неекономічних, починаючи від регіонального політичного об‘єднання до сприяння регіональної безпеки. Першим представником регіоналізації нового типу стало виникнення Європейського співтов-ва, яке з 1993 року отримало назву Європейського Союзу.