Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

регіональна економіка / Структура економіки регіону і особливості її трансформації в умовах ринкових відносин

.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.57 Кб
Скачать

Структура економіки регіону і особливості її трансформації в умовах ринкових відносин.

В великому економічному р-н можна виділити такі групи галузей:

 Головні, які визначають місце району в системі територіального поділу праці всередині країни і форм виробництва профіль району, приймає участь у всесвітньому міжнародному поділі праці . Економічні пункти з головними виробництвами визначають контур економічного району і форми його меж .

 Базові які постачають сировину та паливо головним виробництвам району деякі базисні виробництва в окремих районах можуть значням наближатись до головних .

 Супутні які утворені як бокові гілки головних підприємств на основі спільного використання джерел сировини чи переробки відходів виробництва .

 Допоміжні вони вивозять свою продукцію з району в інші райони чи країни, являючись галузями спеціалізації , але не зв’язані головними чи супутними виробництвами.

 Внутрішні районні виробництва, які з-адовольняють своєю продукцією потреби самого району і існують незалежно від його спеціалізації в масштабі всієї країни. Притаманна активна участь в підвищенні рівня життя населення району.

 Обслуговуючі виробництва (інфраструктура), які постачають електроенергію, тепло, водубудівельні матеріали , загальні ресурсні бази в усі виробництва району та транспорт.

Специфіка економічних районів визначається по їх головних виробництвах, район визначає своє місце в територіальному поділі праців .