Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Історія української культури / Діяльність Х. Алчевської у поширенні освіти на українських землях

..docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
16.64 Кб
Скачать

Христина Данилівна Алчевська (1841-1920), в дівоцтві Журавльова, народилася на Чернігівщині у дворянській родині. Освіту здобула самотужки.

Склала іспит на право викладати і в 1862 році заснувала безплатну недільну школу для жінок, яка проіснувала до 1919 року. У школі в різні часи здобули освіту близько 17 тисяч жінок. Тут працювала бібліотека, розроблялися «Програми з усіх предметів навчання в недільній школі для дорослих і малолітніх учнів». Христина Данилівна обстоювала поєднання колективного та індивідуального навчання, проводила бесіди, які ставили за мету збудити в учнях охоту навчатися самостійно.

Поряд з уроками в недільній школі Х.Алчевська великого значення надавала позакласній роботі. Проведення новорічних свят, прогулянки за місто, відвідування театрів, музично-театральні вистави були ефективними складовими виховного процесу. Вона завжди відстоювала українську мову, народну пісню, пропагувала твори Т.Шевченка. З ініціативи Христини Данилівни у 1899 році в садибі Алчевських встановлено перший у світі пам’ятник Кобзареві (скульптор академік В.Беклемішев).

Робота школи Х.Алчевської неодноразово представлялась на Всесвітніх форумах та Міжнародних педагогічних виставках різних країн. До Алчевської звідусіль приїздили педагоги вчитися, як організувати школи такого типу і як вести в них заняття.

Поряд з просвітницькою Христина Данилівна займалася літературною, науково-педагогічною та бібліографічною діяльністю. Зокрема, з її ініціативи та керівництва видано тритомний рекомендаційний покажчик книг «Що читати народу?» (1884-1906), який на виставках в Чикаго і Парижі отримав найвищі нагороди.

Вона авторка багатьох методичних розробок з навчання дорослих та дітей. Її педагогічна діяльність здобула всесвітнє визнання на Міжнародному конгресі у справі народної освіти. Христину Данилівну обрано віце-президентом Міжнародної ліги освіти. Багато освітніх товариств обрали її своїм почесним членом. Христина Данилівна удостоєна золотих та срібних медалей Московських і Петербурзьких товариств поширення в народі писемності.