Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Історія української культури / Досягнення у галузі української культури др пол 19

.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
13.94 Кб
Скачать

Література. Найвидатніші майстри української літератури другої половини XIX ст. художньо осмислювали буття і долю українського народу, відображали важливі історичні події, заглиблювались у таємниці особливостей національного характеру.

З "Народними оповіданнями" Марка Вовчка Вершин українського письменства досяг своїми соціально-побутовими романами та повістями Панас Мирний (Рудченко). Романи "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" "Повія", "Лихі люди" відображають широку картину життя українського суспільства в період утвердження капіталістичного ладу.

Життя чи не всіх соціальних верств яскраво показував у повістях та оповіданнях Іван Нечуй-Левицький: "Микола Джеря", "Бурлачка", "Кайдашева сім'я", На Кожум'яках", Хмари".

Подиву гідна титанічна праця Івана Франка. Франко першим у нашій літературі висвітлив життя та соціально-політичну боротьбу західноукраїнських робітників в умовах первіснодикого капіталізму. А його "Вічний революціонер" ("Гімн")

У другій половині XIX ст. розквітнув на західноукраїнських землях і талант Юрія Федьковича..

Поет Павло Грабовський, засланий до Сибіру за патріотичні та революційні переконання, і в неволі продовжував писати вірші із закликами до повалення гнобительського ладу.

У Львові в 1899-1903 pp. вийшов тритомник творів Михайла Коцюбинського, блискучого новеліста світового рівня. Історична повість "Дорогою ціною", яка показувала протест українців проти національного Ненавистю до катів свого народу, щирим співчуттям до бідувань усіх пригноблених пройнята творчість Лесі Українки. У поемі "Давня казка" висловлено кредо вірної доньки України

У тісному зв'язку із загальним літературним процесом відбувалося становлення драматургічного репертуару українського національного театру. Класиками драматургії стали Марко Кропивницький, Михайло Стариць-кий та Іван Карпенко-Карий (Тобілевич).