Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spz / _СПЗ.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
404.99 Кб
Скачать

14. Сімейство операційних систем unix. Історія розвитку ос unix. Загальна характеристика сімейства операційних систем unix. Файлова система.

ОС UNIX створювалася в кілька етапів. Усе почалося в 1965-69 р. у Bell Labs концерну AT&T у рамках проекту MULTICS(Multi-user Timesharing Interactive Computing System) для великої машини General Electric GE-645. У той час AT&T могла тільки розробляти, але не продавати комп'ютерні продукти, у результаті діючих тоді в США антимонопольних законів.У 1969 р. Bell Labs вирішує вийти з проекту MULTICS, щоб зосередити зусилля на створенні мобільного операційного середовища під умовною назвою UNIX.

Спочатку UNIX написана на ассемблері для DEC PDP-7. Потім до роботи з цим проектом був притягнутий Деніс Рітчи, що у той час уже розробив мову В. Він запропонував переписати основну частину UNIX на В. У процесі здійснення цієї ідеї, мова В настільки удосконалиласяся, що перетворився в С. Це було в 1973 р.

У такий спосіб була досягнута небачена тоді якість - мобільність. На відміну від усіх тодішніх ОС, на 100 відсотків написаних на ассемблері для визначеної машини, UNIX мала тільки 10 відсотків (1000 рядків) коду на ассемблері. Для того щоб працювати на довільній машині, нова ОС потребувала написання декількох сторінок на ассемблере і компілятор мови С.

В 1976 р. у перший раз UNIX була перенесена на іншу машину - Interdata 8/32.У 1971 р. торгова марка UNIX була запатентована Bell Labs для серії машин DEC PDP-11/20, найбільше тоді розповсюджених в університетському середовищі. За кілька років UNIX перетерпіла в Bell кілька видань, з яких найбільш популярні були шосте (1976 р.) і сьоме (1979 р.). У 1973 р. Д. Рітчи і К. Томпсон переписали ядро системи UNIX мовою Сі, відійшовши від традиції створення таких програм мовою Ассемблера. Коли ці ідеї були реалізовані, Томпсон запропонував дати назву для цієї системи – UNIX.

У 1974 р. UNIX була передана університетам для освітніх цілей, а через кілька років знайшла і комерційне застосування. Протягом усього цього періоду система UNIX продовжувала удосконалюватися в Bell Laboratories, одержавши визнання в лабораторіях, у широких колах програмістів, у центрах обробки інформації, у діяльності телефонних компаній. 1976 – створена група підтримки UNIX (Unix Support Group – USG) – комерційне розкручування.

Наростаюча популярність UNIX змусила Каліфорнійський університет у Беркли запропонувати свій варіант UNIX - BSD (Berkeley Sostware Distribution), на базі якого за замовленням DARPA (Агентство перспективних проектів військового відомства США) компанія BBN реалізувала в системі BSD 4.1 протоколи TCP/IP. Так виникла мережа Інтернет.

Вважається, що тільки з 1 січня 1984 р. дочірня компанія AT&T Bell Labs (пізніше перейменована в USL - UNIX System Laboratories) вийшла на ринок з UNIX як торговим продуктом. У 1987 р. AT&T у перший раз ліцензувала ім'я UNIX

Unix являє приклад винятково вдалої реалізації простої мультипрограмної і багатокористувальницької операційної системи. У свій час вона проектувалася як інструментальна система для розробки програмного забезпечення. Своєю унікальністю система Unix зобов'язана багато в чому тій обставині, що вона була, створена всього двома розроблювачами ( Кеном Томпсоном і Денісом Рітчі).Люди, що створювали її, розробляли систему для себе, і перший час використовували на міні-ЕОМ із дуже скромними обчислювальними ресурсами. З цієї причини Unix, має просту, але дуже могутню командну мову і незалежну від пристроїв файлову систему. Оскільки при створенні цієї ОС використовувалася мова високого рівня, на якій пишуться не тільки системні, але і прикладні програми (мова йде про мову С), то система і додатки, що виконуються в ній, вийшли легко переміщуваними (мобільними). Компілятор з мови С для всіх відтрансльованих програм дає реєнтерабельний і поділюваний код, що дозволяє ефективно використовувати наявні в системі ресурси.

UNIX підтримує різні типи файлових систем для збереження даних. Деякі файлові системи, такі як файлова система ехt2fs, були створені спеціально для UNIX. Підтримуються також інші типи файлових систем, наприклад Мinix-1 і Хеnix. Реалізована також система керування файлами на основі FАТ, що дозволяє безпосередньо звертатися до файлів, що знаходяться в розділах з цією файловою системою. Підтримується і файлова система ISO 9660 СD-RОМ для роботи з дисками СD-RОМ. Є системи керування файлами і на томах із НРFS і NTFS, щоправда, вони працюють тільки на читання файлів. Створено варіанти системи керування файлами і для доступу до FАТ32.

Соседние файлы в папке spz