Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пробний урок 6 клас.rtf
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
37.8 Кб
Скачать

4.Духовне життя

Жителі колоній не забували своєї культури. Вони облаштовувалися на нових місцях так, щоб повсякденне життя нагадувало їм рідну землю. Колоністи будували храми тим же богам, яких шанували на батьківщині, колонії мали театри, де йшли вистави славетних грецьких авторів. У театрах грецьких колоній виступали не лише місцеві актори, а й знаменитості з Еллади. Коли ви потрапите в Херсонес у наші часи, то можете відвідати руїни величного і красивого міського театру.

У містах Північного Причорномор'я дуже шанували спортивну підготовку. Збереглися згадки про існування спортивних шкіл (гімнасіїв) у містах Ольвії, Пантікапеї, Херсонесі. Проводилися спортивні ігри. Переможці отримували так звані панафінейські амфори. Це були призи за змагання на честь Афіни (Спитати хто така Аф³на?)

Àô³íà - ïокровителька ремесел,також у різних областях Греції її як божество уявляли й розуміли по-різному. Деякі перекази зображували Афіну покровителькою осілого життя і праці. Вона — товаришка Гефеста, покровителька ручної праці; афінські гончарі шанували її нарівні з Прометеєм, який дав вогонь для випалювання глини.

- Богиня-воїн

В Аттиці, Еліді, Ахеї, Лаконії, на берегах Малої Азії, на островах Егейського моря, в Лівії, Італії, Сицилії їй поклонялись як суворій, войовничій і справедливій богині, символізуючи в її йменні моральні, вольові й етичні уявлення тогочасного світу. З Афіною пов'язано назву головного міста Аттики — Афін (Athenai). Богиня символізує собою ясність ефіру, небесну силу, яка керує блискавкою, хмарами й світилами.

- Богиня мудрості та Місяця[ред. • ред. код]

Згодом Афіна стає божеством духовної діяльності, мистецької винахідливості й мислення. Космогонічний переказ приписує Афіні походження з води, тому численні озера й річки вважались місцями культу богині. Вона була також богинею Місяця, допомагала породіллям.

ІСТОРИЧНА ЦІКАВИНКА

Уривки з громадянської присяги херсонеситів

...Клянуся Зевсом, Геєю, Геліосом, Дівою (богиня Афіна — ред.)... героями, що володіють містом, територією та укріпленими пунктами херсонесців.Я буду неухильним щодо свободи держави й громадян і не зраджу Херсонеса, Керкіні -тіди... нічого нікому не зраджу — ні елліну, ні варвару, а оберігатиму все для херсонесь-кого народу.Я не буду знищувати демократичний лад і не дозволю цього нікому, і не приховаю цього, а доведу до відома державних осіб.Я служитиму народові й радитиму йому найкраще і найсправедливіше для держави...Я не даватиму і не прийматиму дарів на шкоду державі та громадянам.Хліб із рівнини я не продаватиму і не вивозитиму в інше місце, а тільки в Херсонес....Зевс, Гея, Геліос, Діва, божества олімпійські! Якщо я буду дотримуватися цього, хай буде благо і мені самому, і потомству, і тому, що мені належить. Якщо ж ні, — хай буде зле і мені самому, і потомству... і хай ні земля, ні море не приносять мені плоду...

1.    Назвіть найбільші грецькі колонії. Коли і де вони утворилися?2.    Які місця греки вважали найзручнішими для заснування колонії?3.    Поясніть поняття колонія, метрополія.4.    Покажіть на карті та назвіть найбільші античні міста-держави у Причорномор'ї. Чому їх там заснували? Які сучасні міста й поселення розташовані на цих місцях?5.    У чому полягає значення грецької колонізації для греків і сусідніх народів?6.    Обговоріть із товаришами клятву херсонеситів.Які її твердження варто пам'ятати жителям сучасної України?