Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
58, 59, 60, практичне 18)) труд.навч).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
25.06 Кб
Скачать

58. Проаналізуйте послідовність виготовлення предметної та декоративної аплікації.

Перш ніж приступити до роботи, готують рисунок майбутньої аплікації, залежно від якого підбирають папір як за кольором, так і за розмірами, фактурою, намічають послідовність приклеювання окремих частин. Особливу увагу приділяють рисунку в сюжетній аплікації. Узагальненістю форм і кольору треба найкраще виразити свій задум. Велика кількість деталей (особливо дрібних) заважатиме в роботі. Після виготовлення рисунка кожна його частина за допомогою копіювального паперу переноситься на зворотний (нефарбований) бік кольорового паперу, при цьому при приклеюванні частин на основу буде зворотне зображення. Цей факт необхідно враховувати в роботі. Підготовлені для аплікації деталі розкладають на основні в такій послідовності:

1) ті деталі, які найбільш віддалені в перспективі

2) передостанні з поступовим наближенням до переднього плану.

Найскладніша частина роботи над аплікацією — це її наклеювання. Необхідним матеріалом для цієї роботи є клей ПВА чи клейстер, пензлі для клею. Клейстером намазують деталі зображення від середи­ни до країв. Треба пам'ятати, що промазаний клейсте­ром папір розбухає і на ньому з'являються зморшки, які можуть зіпсувати зовнішній вигляд аплікації. Тому про­клеєному паперу дають полежати 1,5—2 хвилини і після цього приклеюють зображення на тло. Наклеєні'форми прикривають чистим аркушем паперу або серветкою, а потім протирають всю поверхню наклеєних зображень рукою або сухою ганчіркою, поки не зникнуть зморшки.' Зображення наклеюють на тло в такій послідовності: спочатку найбільш віддалені деталі, а потім ті, що ближ­че до переднього плану. Наклеєну аплікацію кладуть під вантаж (декілька книг). Ко­ли аплікація робиться в декілька прийомів (сюжет­на), то вантаж також накла­дається поступово, в декілька прийомів. В багатоколірних рисунках не проводять ретельної підгонки окремих деталей, їх наклеюють внакладку, цим і досягається якість роботи. При виготовлені декоративної аплікації підбирають рисунок, окремі елементи переносять на папір, вирізують і в подальшій роботі використовують як шаблони для заготовки решти частин. В шкільній практиці аплікацію використовують для виготовлення наочних посібників, оздобленні виробів з паперу і картону. Аплікація сприяє виробленню в учнів художнього смаку, розуміння значення кольору і форми, привчає до акуратності в роботі. В початкових класах, учні вирізують деталі для аплікації за шаблонами, заготовленими учителем. Пізніше учні зможуть вже розмічати і вирізувати деталі для аплікації без шаблонів, спочатку їм рекомендують виготовити аплікації, деталі яких мають прості геометричні форми. Згодом робота ускладнюється. Пропонують рисунки аплікації, деталі яких мають криволінійну конфігурацію, а вже потім переходять до виготовлення сюжетної аплікації.

59. Визначте сутність різання як виробничої операції. Інструменти та основні прийоми для різання паперу і картону на уроках трудового навчання у початкових класах. Ознайомлення з елеметами графічної грамоти. Вимірювання і розмічання як виробничі операції. Технічна документація. Суть операції різання полягає у відокремленні частин матеріалу для надання заготовці потрібної форми і заданих розмірів за допомогою різальних інструментів

Різання – операція поділу матеріалу на окремі частини, або ми кажемо це відділення однієї деталі від іншої на окремі частини.

Розрізняють 4 види різання:

  • розрізання

  • відрізання

  • вирізання

Папір ріжуть по згину і під лінійку. По згину ріжуть папір в тих випадках, коли лінія розрізу може бути не дуже точною. Чітка рівна лінія розрізу виходить при різанні паперу чи картону під лінійку. Для різання використовують пластмасову або металеву фальцлінійку. Проводять різання на підкладній дошці, виготовленій з м'якої деревини. Картон ріжуть ножем, тримаючи його в кулаці і розміщують строго перпендикулярно до площини картону і щільно притискуючи до грані лінійки. Розрізувати аркуш картону треба за кілька разів. При роботі з папером і картоном використовуються пристрої, які полегшують роботу і підвищують продуктивність праці. Одним з таких пристроїв є кригоріз. Використовується він для вирізування з картону кругів різного діаметра. Іноді при виготовленні виробів з картону в ньому необхідно прорізати отвори невеликого діаметра. Цю роботу краще виконувати спеціальними просічками . Працювати просічкою треба на торцевій підкладній дошці або якщо її не­має, то на торцевому боці обрізка бруска. Для різання цупкого паперу і картону можна використовувати звичай­ний фоторізак. Це полегшить роботу і підвищить продуктивність роботи працюючого. Графічними називаються всі зображення, виконані олівцем, чорнилом, тушшю або фарбами за допомогою ліній, штрихів і точок. На уроках трудового навчання, під час виготовлення виробів, учні зустрічаються з графічними зображеннями: технічним рисунком, ескізом, кресленням. Наочне зображення предмета, виконане від руки, з показом розмірів називається технічним рисунком. Або: Технічний рисунок - зображення, виконане за допомогою спеціальних ліній, але від руки, без креслярських інструментів і без дотримання розмірів. На практиці використовують конструкторський документ разового користування побудований від руки, без дотримання масштабу й містить дані про форму деталі, її розміри. Такий документ називають ескізом. Як правило, ескізи виконують на міліметровому папері. Креслення - це графічне зображення предмета або його складових частин, виконане за допомогою креслярських інструментів з показом розмірів виробу, з дотриманням масштабу та інших даних; необхідних для його виготовлення і контролю. Або: Креслення - це зображення яких-небудь предметів на папері за допомогою спеціальних креслярських інструментів, ліній та зі строгим дотриманням масштабу. На уроках трудового навчання учні зустрічаються ще з одним зображенням - розгорткою. Розгорка поверхні предмету - це суміщення точок, його поверхні з площиною, при якому довжина всіх відрізків, ребер, твірних залишаються незмінними. Або: Розгортка — зображення об'ємної фігури на площині, тобто своєрідна викрійка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]