Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
58, 59, 60, практичне 18)) труд.навч).docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
25.06 Кб
Скачать

60. Визначте значення паперу і картону в житті людини.

Папір — волокнистий матеріал, що представляє собою тонкий шар переплетених і зчеплених між собою волокон, що пройшли спеціальну механічну і хімічну обробку. Використовується для друку, пакування та в різних технічних цілях.

Картон — листовий, переважно рослинного походження матеріал.

Час і місце винаходу паперу точно не відомі. Китайські літописи повідомляють, що папір був винайдений у 2 столітті. Виробництво паперу в Китаї здавна отримало світове поширення. У 6 - 8 століттях, виробництво паперу існувало в Середній Азії, Кореї, Японії та інших країнах Азії. У 8 - 9 століттях, виробництво паперу поширилося в країнах, де папір став витісняти папірус. У 11 - 12 століттях, папір з'явився в Європі, де незабаром замінила пергамент. У Китаї основною сировиною для виготовлення паперу були стебла бамбука і луб шовковичного дерева.

Різновид картону від паперу, відрізняється від неї великою кількістю паперової маси на одиницю площі. Для отримання картону частіше використовують речовини з більш грубими і жорсткими волокнами - буру деревну масу, целюлозу та макулатуру. Картон був поширений в практиці європейських художників епохи Відродження 17 - 18 століттях.

Для підвищення міцності, поліпшення зовнішнього виду паперу, використання її для письма чорнилом і отримання інших якостей в паперову масу або на поверхню паперу додають клеющі речовини: парафін, крохмаль, казеїн, синтетичні смоли і ін

У виробництві паперу застосовують барвники. Вона буває забарвлена з одного або двох сторін, одноколірна або багатобарвна.

Папір за призначеннямрозрізняють для друку, декоративну, для письма, машинопису, креслення, малювання.

Види папіру:Крейдований папір, Офсетний папір, Папір для високого друку,Картографічний папір, Газетний папір, Форзацний папір, Металізований папір, Етикетковий папір, Папір для виготовлення грошових знаків.

Картон буває таких видів: тарний (коробковий); поліграфічний (палітурний, квитковий); взуттєвий; будівельний (наприклад, облицювальний, стіновий); електроізоляційний.

До виробів з паперу та картону відносять зошити, щоденники шкільні, альбоми, блокноти, записні книжки, книжки для записів, теки, санітарно - гігієнічні вироби.

Практична робота з курсу “ Методика викладання трудового навчання у початковій школі Завдання 18. Розробіть фрагмент уроку на тему: “ Саморобні дидактичні ігри з паперу та картону ”.

Тема: Саморобні дидактичні ігри «Сад і город» з паперу та картону Мета: навчити дітей виготовляти дидактичні ігри; удосконалити та закріпити знання про овочі та фрукти; сприяти розвиткові дрібної моторики рук, фантазій. уяви виховувати активність, творчість, колективізм у дидактичній грі; формувати естетичний смак; виховувати любов до природи.

Обладнання: папір, картон, ножиці, клей, шаблони, картинки (сад, город). Клас: 1. Тип уроку:комбінований. Фрагмент уроку, етап: 2.Актуалізація опорних знань учнів. 2.1. Вступна бесіда.

  • Діти, яка пора року?

  • Що роблять восени? (збирають урожай)

  • Що ми відносимо до овочів?

  • До фруктів?

  • Де ростуть овочі? Фрукти?

  • Молодці!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]