Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ 2.1..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
77.82 Кб
Скачать

3. Модель оптимального спiлкування педагога з дитиною

Найважливiше значення у виникненнi й розвитку у дiтей спiлкування мають впливи дорослого, випереджувальна iнiцiатива якого пiдносить дiяльнiсть дитини на вищий рiвень. Без постiйної пiдтримки дорослого розвиток спiлкування дошкiльника уповiльнюється, що призводить до рiзноманiтних психологiчних порушень i труднощiв.

Нормальний розвиток спiлкування дошкiльника має виразний позитивний вплив на прискорення загального розвитку дiтей.

В одному з експериментiв дорослий щодня по 7—8 хвилин пестив, гладив, посмiхався, говорив ласкавi слова малюкам вiком 2 – 4 мiс. Порiвняно з iншими цi дiти демонстрували краще розвинену увагу та iнтерес до оточуючого.

З iншого боку, оптимiзацiя спiлкування дошкiльника забезпечує усунення причин iнших труднощiв його психiчного розвитку, насамперед у сферi:

а) мовлення (за рахунок активiзацiї потреби у розумiннi мовлення дорослого);

б) особистостi (подолання несмiливостi, тривожностi);

в) рiзноманiтних видiв дiяльностi.

Спiлкування за означенням передбачає високу активнiсть його учасникiв, взаємодiю партнерiв. Умовами ефективностi педагогiчного спiлкування називають: особистiснi взаємовiдносини (Бодальов О. О., Ковальов О. Г.); тепле, iнтимне, виразне ставлення вихователя (Котирло В. К.), позитивне, тепле, емоцiйно забарвлене ставлення (Кулачкiвська С. Є.); дiалогiчне спiлкування з домiнантою на спiвбесiдника (Флоренська Т. О.). В основi цих характеристик лежать вiдносини рiвностi, що складаються мiж партнерами у спiлкуваннi.

Чи може дитина виступати партнером для педагога або iншого дорослого? Про таке партнерство можна говорити лише в певному розумiннi. Воно полягає у прийняттi людьми один одного як безумовних цiнностей, в установцi на унiверсальнiсть можливостей кожної людини, у доброзичливостi й взаєморозумiннi. даний аспект взаємозв’язкiв дитини iз соцiальним оточенням необхiдний в єдностi з iншим, таким, що акцентує вiдмiнностi у позицiях вихователя i вихованця. Останнiй переважно i враховується на практицi, що приводить до зниження самостiйностi, iнiцiативностi, креативностi дитини. Виховнi впливи, орiєнтованi на дiалогiчне спiлкування, здатнi стимулювати творчiсть дитини, тiльки починають розроблятись i не мають широкого практичного застосування.

Створення атмосфери доброзичливостi, вiдвертостi, емоцiональної пiднесеностi, радостi у спiлкуваннi дошкiльника з дорослим залежить вiд змiсту контактiв, адекватного рiвня комунiкативного розвитку дитини.

С. В. Корницька пропонує три програми взаємодiї дорослого з дитиною, вiдповiдно до вiку останньої. Прийняття дитиною програми виявляється у мiнiмумi вiдволiкань та проявiв небажання контактувати, а також у найбiльш активнiй взаємодiї.

І програма: ласка дорослого, що виражає його доброзичливу увагу до дитини, посмiшка, дотик i поглажування, гойдання. Дорослий бере дитину на руки, на колiна, супроводжує дії ласкавими ніжними словами, що мiстять схвалення дитини. Цiєю програмою найбiльш задоволенi немовлята.

II програма: спiлкування, опосередковане iграшкою або набором iграшок. Спiльна дiя дорослого i дитини щодо iграшок iз забезпеченням iнiцiативностi малюка. Для дiтей раннього вiку.

ІІІ програма вербальне спiлкування. Дорослий розмовляє з дитиною, декламує вiршi, проговорює прозовi тексти, уважно дивлячись на дитину. Бесiди на рiзноманiтнi теми iз пiдтримкою i заохоченням iнiцiативи дiтей. Для дiтей дошкiльного вiку (З – 6 р.), забезпечує найкращий емоцiйний настрiй та найвищу активнiсть дiтей у взаємодії.

Якщо дитина погано сприймає вiдповiдну її вiкові програму, то її комунiкативна потреба знаходиться за межами вiкових показникiв спiлкування. Слiд установити випередження чи вiдставання розвитку комунiкативних потреб i пiдiбрати адекватну програму спiлкування.

ВИСНОВКИ про модель оптимального спiлкування дошкiльника з дорослим: — найважливiше значення у виникненнi і розвитку у дiтей спiлкування мають впливи дорослого, випереджувальна iнiцiатива якого пiдносить дiяльнiсть дитини на вищий рiвень; — нормальний розвиток спiлкування дошкiльника прискорює хід його загального розвитку;

— оптиимiзація дорослим спілкування дошкiльника забезпечує усунення причин iншпх труднощiв пспхiчного розвитку;

— загальною умовою оптпмiзації спiлкування з дошкiльником є створення дорослим атмосфери доброзичливості вiдвертості, емоційної пiднесеностi, радостi; — дорослий повинен контролювати хiд розвитку спiлкування дошкiльника, встановлюючи випередження чи вiдставання розвитку його комунiкативних потреб і пiдбираючи адекватну програму спiлкування з дитиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]