Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Форми туризму 2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
82.94 Кб
Скачать

3. Організований і самодіяльний туризм

За характером організації туризм поділяється на організований і самодіяльний.

Організований туризм передбачає поїздки груп або окремих осіб за маршрутами, графіками і програмами, заздалегідь розробленими туроператорами. Існує 2 форми організованого туризму – інклюзив-тури (пекідж-тури) та тури на замовлення (ексклюзив-тури). Інклюзив-тури — комплексна туристична послуга, яка включає отримання візи, розміщення, харчування, екскурсійне обслуговування, транспортні, побутові, спортивно-оздоровчі, фізкультурні, медичні та інші послуги, укомплектовані в залежності від мети подорожі і у відповідності до виявлених, завдяки маркетингу, переважаючих уподобань потенційних клієнтів. Вартість такого туру вказують в каталогах та прайс-листах. Пекідж-тури {package tour, incluive tour — пекідж-тур, інклюзив тур (США), Pauhalreie — паушальрайзе (ФРІІ), voyage a'for fait — вояж а'форфе (Франція) розробляються як для індивідуальних, так і групових подорожей і відрізняються між собою складовими елементами (послугами) для пекідж турів є характерним відсутність надання туристичних послуг.

. Слід відзначити, що рівень попиту на такі тури суттєво відрізняється по країнах. Найбільш популярними є пекідж тури в Бельгії, Люксембурзі, Німеччині, Великобританії та Данії, де їх частка становить 25-38% від загальної кількості подорожей. В Греції, Іспанії та Італії рівень попиту на них нижче і не перевищує 30%.

Директива Європейського Союзу щодо пекідж-турів, прийнята Радою Європи в 1990 р. і запроваджена в дію в 1993 p., визначає пекідж-тур як «пакет послуг, що включає не менше двох компонентів — перевезення і розміщення, а також інші послуги, які не пов'язані з першими двома». З метою забезпечення прав споживача в Директиві вказується на відповідальність організатора тура за надання всіх передбачених договором послуг незалежно від того, чи надаються вони самим туроператором (організатором) чи третьою стороною. Інформація про тур має бути доведена до відома туриста в повному обсязі до заключения договору і відповідати рівню обслуговування, вказаному в договорі.

Особливість такої поїздки полягає у наявності єдиного пакету послуг, що забезпечує однакову для всіх програму обслуговування за визначеним маршрутом і графіком подорожі. Склад послуг у пакеті при його реалізації не змінюється. Турист може купити пакет цілком або взагалі відмовитися від нього.

Іншою формою організованого туризму є тури на замовлення, передбачають участь туриста в розробці поїздки. Туристична агенція приймає замовлення від туриста на конкретну туристичну їдку, яке оформлюється листом бронювання. Далі згідно з листом бронювання агентство передає запит до туроператора, який розробляє поїздку та формує пакет послуг. Потім цей пакет через агенство реалізується туристові.

Варто відзначити, що змінилася тенденція у сфері організованого туризму. У першому півріччі 2008 р. спостерігається зростання цього сегменту на 59% (+223,8 тис. осіб), тоді як відповідний період 2007 р. показав зменшення на 15%. Збільшення потоків організованого туризму спостерігаються з Польщі (збільшення на 235,5%, або на 143,3 тис. осіб), Росії (збільшення на 49,7%, або на 47 тис осіб), Німеччини (збільшення на 42%, або на 8,7 тис. осіб).

Самодіяльний туризм передбачає, що турист самотужки організовує подорож: сам вирішує куди і коли їхати, самостійно забезпечує себе всіма необхідними послугами.

У зв'язку зі змінами, що намітились останнім часом на туристському ринку, які можна охарактеризувати як перехід від "конвеєрного» до диференційованого туризму, спостерігається помітна тенденція до збільшення частки турів на замовлення і самодіяльного туризму. Так, у Євросоюзі ЕТЛ-25 у 2004 р. частка туристичних поїздок, організованих туристичними операторами або агенствами, становила лише 23,7%, з них 69,4% припадало на інклюзив-тури, 30,6% - на інші форми організованого туризму.

Розрізняють індивідуальний і груповий самодіяльний туризм. Індивідуальний туризм передбачає подорожування окремої сім'ї або однієї людини за власним планом. Груповий туризм – поїздка групи осіб, не пов'язаних родинними зв'язками. Організований туризм, як правило, груповий, а самодіяльний - індивідуальний.